כירורגיה

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > כירורגיה > סרטן הריאה

סרטן הריאה

מהו סרטן הריאה, כיצד מבצעים ביופסיה לאבחון סרטן הריאה ואילו הליכים מתבצעים במחלקת ניתוחי בית החזה אצלנו בקפלן

פורסם בראשונה: 18.10.2018

  • מאת:
  • מחלקת ניתוחי חזה

סרטן הריאה הוא גורם התמותה השכיח ביותר מסרטן. עשן סיגריות הן  לרוב הגורם לסרטן הריאות אך ישנם גורמים רבים נוספים הקשורים המגבירים את הסיכון לסרטן הריאות. כיום, לצערנו, אנו רואים עליה בשכיחות סרטן הריאה גם באנשים שלא עישנו מעולם.

כאשר אדם מפתח סרטן ריאות, נעשות בדיקות נרחבות כדי לקבוע את סוג הסרטן ומידת התפשטותו על מנת להתאים את הטיפול המיטבי למחלה.

שלב הגידול תלוי בגודלו של הגידול והאם הוא חדר לבלוטות הלימפה סביב הריאה או התפשט למקומות אחרים בגוף. כאשר עולה חשד לגידול ריאתי, מתכנס צוות רב תחומי בכדי לתכנן הליך המותאם באופן אישי לחולה.

לצורך אבחנה יבוצע תחילה צלום חזה וטומוגרפיה ממוחשבת (CT) של בית החזה.

בכדי לקבוע את סוג הגידול יש צורך בדגימתו, הליך זה נקרא ביופסיה.

ביופסיה יכולה להיעשות באחת מכמה דרכים:

  • ברונכוסקופיה  (Bronchoscopy) הוא הליך שבו צינור גמיש עם מצלמה וכלים קטנים אחרים מוכנס דרך הפה או האף ולאחר מכן לתוך קנה הנשימה ועד לריאה.
  • ביופסיית מחט מונחית CT  מבוצעת על ידי איתור הגידול עם CT והכנסת מחט דקה דרך העור כדי לקחת מדגם זעיר של רקמות.
  • לעיתים יש צורך לבצע ניתוח כדי לקבל אבחנה. ברוב המקרים, הביופסיה משולבת עם הניתוח לכריתת הגידול.


ההליכים הניתוחיים הנפוצים המבוצעים במחלקת ניתוחי חזה בקפלן:

מדיאסטינוסקופיה (mediastinoscopy) - הליך ניתוחי המאפשר לבחון  ולדגום אזורים של המיצר – חלל הנמצא מאחורי עצם החזה ובין הריאות.

הפעולה משמשת לזיהוי ודגימת  גידולים, זיהומים ומחלות רבות אחרות וכמו כן לקביעת שלב מחלות ממאירות לצורך התאמת טיפול.   

ההליך כרוך בהרדמה כללית, ומבוצע על ידי החדרת מצלמה דרך חתך זעיר מעל עצם בית החזה (בבסיס הצוואר).

הפעולה אורכת כ-45 דקות  בסיומה החתך נתפר  וצינור ההנשמה מוצא.

משך האשפוז לאחר הניתוח הוא כיממה.

תורקוסקופיה (VATS) -  ניתוחי חזה בסיוע וידאו (VATS) הוא ניתוח חזה זעיר-פולשני המקטינה משמעותית את משך ההתאוששות מהניתוח ואת הטראומה הפיזית והנפשית של המטופל. בגישה זו אנו מחדירים מצלמה אל חלל בית החזה המאפשרת לבצע ניתוחים מורכבים בחתכים קטנים.

יתרונה העיקרי של השיטה הוא הימנעות מחתך גדול בדופן בית החזה  וחזרה מוקדמת לפעילות נורמלית.

בסיום הניתוח מוחדר נקז דרך דופן בית החזה לניקוז נוזל ואוויר שמוצא לקראת השחרור מהמחלקה. במקרים בהם קיים קושי טכני כגון הידבקויות קשות, גודל הגידול  או מיקום הגידול יהיה צורך בחתך  גדול  יותר (תורקוטומיה) על מנת להשלים את הניתוח באופן בטוח.

כריתת יתד (wedge resection) - כאשר מתגלים נגעים חשודים בריאות אצל המטופל יש צורך להוציאם. לעיתים נדרש להוציא את הנגע עם מעט רקמת ריאה בריאה סביבו. ההליך נקרא כריתת יתד ולרב מבוצע בהרדמה כללית בגישה זעיר פולשנית (תורקוסקופיה) המקל את ההתאוששות מהניתוח.

משך האשפוז הממוצע לאחר ניתוחים אלו עומד על 3-5 ימים.

 

ניתוחים לחזה אוויר עצמוני - חזה אוויר עצמוני הינו מצב בו נקב בריאה גורם להצטברות אוויר סביבה וללחץ על הריאה. לרוב, מצב זה קורה עקב התנקבות בועיות קטנות (מולדות) בפסגת הריאה.

הטיפול הראשוני במצבים אלו הוא בדרך כלל החדרת נקז על מנת לנקז את הריאה ולאפשר פעילות תקינה שלה. ברב המקרים אין צורך בטיפול נוסף, אך במקרים בהם יש אירוע חוזר אנו ממליצים להפנות את המטופל לניתוח על מנת למנוע מקרים נוספים. בניתוח, שמבוצע בגישה זעיר פושלנית (תורקוסקופיה) אנו כורתים את אזור בו מרוכזות הבועיות של הריאה על ידי כריתת יתד וגורמים להדבקה של הריאה לדופן בית החזה למניעת הישנות נוספת.

משך האשפוז הממוצע לאחר ניתוחים אלו עומד על 3-5 ימים.

 

כריתת אונה (לובקטומיה) - הריאות מחולקות למספר תת יחידות הנקראות אונות. הטיפול המקובל בסרטן הריאה כיום הוא כריתה של האונה בה נמצא התהליך הסרטני ודגימה של בלוטות לימפה סביבה. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית, ולרוב ניתן להשלימו בגישה זעיר פולשנית (תורקוסקופיה) המקלה על ההתאוששות מהניתוח.

משך האשפוז הממוצע לאחר ניתוחים אלו עומד על  4-8 ימים.

 

כריתת ריאה (פנאומונקטומיה) - גידולי ריאה, בעיקר גידולים מרכזיים, מחייבים לעיתים כריתה של ריאה שלמה. הניתוח מבוצע לאחר הערכה טרום ניתוחית קפדנית, ומבוצע בגישה "פתוחה". ברב המקרים יש צורך באשפוז קצר בטיפול נמרץ לאחר הניתוח.

משך האשפוז הממוצע לאחר ניתוחים אלו עומד על  5-10 ימים.

 

ניתוחי מיצר - המיצר הוא אזור הנמצא סמוך ללב, מאחורי עצם בית החזה. ממצאים חשודים במיצר מחייבים כריתה. לאחר הערכה קפדנית של גודל הנגע ומיקומו, נקבעת הגישה הניתוחית, אך לרב ניתן להשלים את הניתוח בגישה זעיר פולשנית, המקלה את ההתאוששות מהניתוח.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד

מאמרים נוספים