מהי מחלת סרטן הריאה?
סרטן הריאה הינה מחלה חמורה ונפוצה, המהווה את גורם התמותה השכיח ביותר מסרטן. עישון סיגריות הן הגורם השכיח ביותר לסרטן הריאות, אך ישנם גורמים רבים נוספים, שרבים מהם אינם ידועים, המגבירים את הסיכון לסרטן הריאות, וכיום לצערנו אנו רואים עליה בשכיחות סרטן הריאה גם באנשים שלא עישנו מעולם. מדובר ב"רוצח שקט", כיוון שהמחלה אינה נותנת סימנים ופעמים רבות מתגלה כאשר היא מעבר ליכולות הריפוי שלנו. אנו יודעים הסיכון לפתח סרטן ריאה עולה ככל שמעשנים יותר, ונזקי העישון ממשיכים גם שנים לאחר הפסקת עישון. למעשה, הטיפול היעיל ביותר לסרטן הריאה הוא מניעה – הפסקת עישון.
אבחנת הגידול – גודלו וסוגו
כאשר אדם לוקה בסרטן ריאות, נעשות בדיקות נרחבות כדי לקבוע את סוג הסרטן ומידת התפשטותו. שלב הגידול תלוי בגודלו של הגידול והאם הוא התפשט לבלוטות הלימפה סביב הריאה, או התפשט למקומות אחרים בגוף. כאשר עולה חשד לגידול ריאתי, מכונס צוות רב תחומי הכולל כירורג חזה, אונקולוג, רופא ריאות ורופא דימות בכדי לתפור חליפת טיפול המותאמת באופן אישי לחולה. כיום יש יותר ויותר טיפולים לסרטן הריאה גם בשלבים שאינם נתיחים, אך עם זאת, גילוי של המחלה בשלביה הראשונים מאפשרים לרב כריתה של הגידול. זהו המצב הנותן את סיכויי ההחלמה הטובים ביותר.
האבחנה הראשונית של הגידול הינה פעמים רבות באקראי, בעקבות צילום חזה או CT שבוצע מסיבה אחרת, אך לעיתים הגידול יתגלה בעקבות בדיקת סקר לגילוי מוקדם. למטופלים עם היסטוריה של עישון כבד מומלץ לפנות לרופא המשפחה בשאלה של הפניה בדיקת סקר לסרטן הריאה – מדובר על CT של בית החזה המבוצע בקרינה נמוכה אחת לתקופה ומטרתו לאתר גידולים בשלב מוקדם או לעקוב אחרי ממצאים (קשריות ריאתיות) חשודים. כריתה של גידול בשלב מוקדם משפרת משמעותית את סיכויי ההחלמה מהמחלה.
בכדי לקבוע את סוג הגידול יש צורך בדגימתו, הליך זה נקרא ביופסיה. הביופסיה יכולה להיעשות במספר דרכים – ברונכוסקופיה - הליך שבו צינור גמיש עם מצלמה מוכנס לתוך קנה הנשימה ועד לריאה, ביופסיית מחט מונחית CT ועוד. לעיתים נעדיף לכרות ממצא חשוד גם ללא ביופסיה.
החלטה על טיפול
לאחר קביעת שלב המחלה מתקבלת החלטה האם ניתן לכרות את הגידול בניתוח. הניתוחים מתבצעים בהרדמה כללית וכיום חלק ניכר מהניתוחים מתבצעים בגישה זעיר פולשנית המקלה משמעותית את ההתאוששות מהניתוח. כאמור, לא בכל מקרה ניתן לכרות את הגידול בגישה זו, ואנו מתאימים את הטיפול לכל מטופל. היקף הכריתה נקבע, כאמור, בישיבה רב תחומית ותלוי בין היתר במצבו הכללי ומחלות רקע של המטופל. משך האשפוז תלוי בהיקף הכריתה ונע בממוצע בין 2-10 ימים.
הטיפול לאחר הניתוח
לאחר ההחלמה מהניתוח המטופלים יזדקקו למעקב צמוד. חלק מהמטופלים, על פי שלב המחלה, יופנה לקבלת טיפול המותאם למחלתם, שיכול לכלול טיפול כימותרפי, ביולוגי או אימונולוגי.
יחס אישי למטופל
אנחנו בניתוחי חזה בקפלן שמים את המטופל במרכז ותפורים לכל מטופל חליפת טיפול אישית. אנו מעניקים לכל מטופל יחס אישי, ומלווים אותו לכל אורך התהליך, החל מהפגישה הראשונה במרפאה, כלה בקבלה לאשפוז, הניתוח, ההחלמה לאחר הניתוח וממשיכים לעקוב גם לאחר השחרור. כיוון שאנו מודעים היטב ללחץ הנפשי שהמטופל שרוי בו לאחר אבחנה של סרטן אנו נותנים עדיפות לחולים אלו ומעניקים טיפול יעיל ומהיר ככל האפשר.
הצוות במרכז רפואי קפלן
בראש ניתוחי חזה בקפלן עומד כיום ד"ר גיא פינס, אשר עבר השתלמות באוניברסיטת הרווארד בבוסטון בניתוחי חזה זעיר פולשניים וניתוחי ושט. לכל הצוות ניסיון רב בטיפול בסרטן הריאה, וכיום בקפלן אנו מבצעים את כל מגוון הניתוחים לסרטן הריאה, כאשר רב הניתוחים מבוצע או בגישה זעיר פולשנית (תורקוסקופיה) או בגישה רובוטית – גישות המקלות משמעותית את ההחלמה מהניתוח.
לסיכום, סרטן הריאה הינה מחלה קשה, שאינה נותנת כל סימן מקדים. כריתה מלאה של הגידול נותנת את סיכויי ההחלמה הטובים ביותר מהמחלה, כאשר גילוי מוקדם יכול להציל חיים. אנו בניתוחי חזה במרכז הרפואי קפלן שמים את המטופל במרכז, מעניקים יחס אישי ותופרים חליפת טיפול מותאמת לכל חולה.