נשים ויולדות

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > נשים ויולדות > שירות מיוחד ליולדות בקפלן לנפגעות טראומה מינית

שירות מיוחד ליולדות בקפלן לנפגעות טראומה מינית

צוות רפואי המורכב מנשים בלבד, רופאות גניקולוגיות, מיילדות ועובדות סוציאליות, יעניק מעטפת רפואית ורגשית תומכת ליולדות שחוו טראומה מינית.

פורסם בראשונה: 05.03.2019

​​​אחת מ-3 נשים בישראל חוותה בעבר טראומה מינית

לידה יכולה להיות חוויה מעצימה מאושרת ומספקת, אך בו זמנית יכולה גם להיות אירוע טראומטי או חוויה מחיית-טראומה עבור נשים עם היסטוריה של פגיעה מינית.

בקרב נשים אלו קיימת שכיחות גבוהה יותר של לידות מכשירניות, ניתוחים קיסריים, תסמונת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) לאחר לידה ודכאון לאחר לידה, קשיי התקשרות ליילוד ומסוגלות הורית נמוכה.

מרפאת "לי-לך" הוקמה כדי לתת ליווי אישי במהלך ההיריון ותהליך הלידה ע"י צוות נשי הכולל: מיילדת, רופאה ועובדת סוציאלית.

במטרה להקטין את רמת החרדה מתהליך ההיריון והלידה ולהגדיל את תחושת השליטה והמסוגלות ע"י בניית תוכנית לידה מותאמת אישית ובכך למנוע סיבוכים גופניים ונפשיים מהריון ועד לאחר הלידה.

הניסיון שלנו בשנים האחרונות מראה כי נשים רבות שעברו ליווי במרפאה שלנו , חוו לידה מוצלחת המלווה בתחושת שליטה ותחושת מסוגלות גבוהה לצד הקטנת שיעור הלידות המכשירניות והניתוחים הקיסריים בקבוצה זו.


אז איך זה עובד?

· יש להתקשר למזכירה במחלקת נשים בטלפון  08-944123  או לשלוח מייל ל: Irisof@clalit.org.il ולבקש פגישה עם אשת צוות ממרפאת לי-לך .

· תתקשר ליולדת אחת מנשות המרפאה לקביעת פגישה פרונטלית ראשונה. בפגישה עצמה חשוב לציין כי היולדת אינה מחויבת לשתף בדבר הפגיעה עצמה אלה רק במה שהיא מעוניינת לשתף. אנו ננסה להבין במהלך הפגישה את הצרכים והקשיים איתם מתמודדת היולדת . אנו נחשוב יחד איך להתאים מענים לצרכים שעלו ונתאם פגישות המשך לפי הצורך עם הרופאה/ מיילדת/ עובדת סוציאלית .

· תשלום- יש להנפיק טופס 17 לפני הפגישה. למטופלות של קופת חולים כללית קוד: 70026. לשאר הקופות קוד : 9255L.


אם הנך מכיר/ה מטופלת שיכולה להפיק תועלת מפעילותינו ניתן להפנותה לשיחת היכרות אנונימית בטלפון  08-9441231​ 

 

ד"ר נטע מלר (33, נשואה + תינוקת), גניקולוגית בחטיבת הנשים שהקימה את מרפאת 'לי – לך' יחד עם ד"ר שיר דפנה-תקוע (49, נשואה+3), מנהלת השירות לעבודה סוציאלית בביה"ח, מסבירה כי המטרה היא למנוע סיבוכים גופניים ונפשיים, מניעת יצירת טראומה חדשה והקטנת שיעור הלידות המכשירניות והניתוחים הקיסריים בקרב נשים שחוו בעבר פגיעה מינית.

בירורים שנעשו ע"י נשות צוות המרפאה עם מטופלות אמיצות שעברו פגיעה מינית העלו דפוסי התנהגות חריגים בשלב הלידה שמאפיינים נשים שחוו טראומה מינית, כגון לידה כואבת יותר, לידות ואקום וניתוחים קיסריים. מכאן החליטו בקפלן על הקמת מרפאה חדשה וייעודית בתמיכתו של פרופ' אלון בן אריה, מנהל חטיבת נשים ויולדות בקפלן, שכולל  תכנית ליווי וטיפול אישית בהתאם למצבה של האישה.  

הצוות המטפל במרפאת 'לי – לך' מורכב מנשים בלבד: רופאות גניקולוגיות, מיילדות, עובדות סוציאליות. הטיפול הוא טיפול הוליסטי. כלומר, נשות המקצוע (המטפלות) פועלות במקביל באופן מסונכרן ומתואם, על פי תכנית טיפול שנבנתה על ידי המטפלות והמטופלת יחדיו. "בכדי להפחית את החרדות מה'לא נודע' כולנו מגדירות איך להתמודד עם סיטואציות שעלולות להתפתח תוך כדי לידה. למשל, נשים שנרתעות מבדיקה וגינלית יכולות לבקש הערכה על ידי אולטרה-סאונד חיצוני. לעיתים אנחנו מבצעות סיור משותף בחדר הלידה, בחדר הניתוח, במידה ומתוכנן קיסרי, בחדר ההתאוששות ובמחלקת ילודים".

ואז מגיעה הלידה. "המטופלת מתבקשת לעדכן אותנו כשהיא בדרך לבית החולים, כך שכשתגיע לחדר הלידה הצוות יהיה מוכן לקראתה. לאחר הלידה, אנחנו מבקרות אותה, בכדי לבדוק מה מצבה ולקיים שיחת עיבוד של חווית הלידה", מסבירה ד"ר דפנה-תקוע. "במידה והמטופלת מרגישה צורך בהמשך טיפול רגשי ופיזי במהלך תקופת משכב הלידה, המרפאה ממשיכה ללוות אותה. למשל, מטופלת שלנו, שנרתעה מלהניק בשל המגע עם השד, סייענו לה ללמוד לחוות את הגוף שלה באופן אחר ומיטיב יותר", היא מסבירה.  

"התרומה וההשפעה שיש לקול הנשי בתחומים שעד לא מכבר נחשבו גבריים באופן מובהק, היא מדהימה, כולל תחום הגינקולוגיה. נשים הן כמחצית מהאוכלוסייה, יש לנו קול אחר, שונה, שחשוב שיישמע וישפיע. האחריות שלנו במערכת הבריאות היא להקשיב לקולות הסמויים והמושתקים, ולהתאים את הטיפול והשיח הרפואי", מסכמות ד"ר מלר וד"ר דפנה-תקוע.

 

יולדות מוזמנות לפנות בכל עת לצוות המרפאה החדשה 'לי – לך' בקפלן בטלפון 08-9441231

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד