לא קל לעבור ניתוח ואולם במקרה של ניתוח קיסרי, ההתאוששות הינה מהירה בדרך כלל. וכמובן, בסופו של התהליך - תפגשי את התינוק שלך וזו סיבה טובה לסייע לעצמך לזרז את ההתאוששות. לכן, ההמלצה החשובה ביותר היא שתנסי לקום מהמיטה מוקדם ככל האפשר. בין השאר, כדי לנסות ולמנוע תופעה הנקראת "פקקת ורידים" שנחשבת לסיבוך שכיח יחסית בעקבות הניתוח.
מיד עם סיום הניתוח הצוות הרפואי יעביר אותך לחדר התאוששות, בו תשהי כשעתיים. המדיניות הנהוגה אצלנו, במרכז הרפואי קפלן, היא אפס הפרדה וביות מלא. לכן אנחנו מעודדים אתכם, ההורים, לשהות באופן רציף עם התינוק גם לאחר ניתוח קיסרי אלקטיבי. אם יחידנית תוכל, כמובן, לצרף אליה את מי שתבחר כשותף/ה. צוות המחלקה שלנו ערוך להניח בחיקך את התינוק, במגע "עור לעור", לעטוף אתכם על מנת לשמור על חום גופו של התינוק ולסייע לך בהנקה, בחדר הניתוח עצמו, במידת האפשר. בהמשך, נעביר אותך ואת התינוק מחדר ההתאוששות למחלקה.
כ-6 שעות לאחר הניתוח, בהתאם להערכת הצוות הרפואי, יוציאו את הצנתר שהוחדר לך לפני הניתוח לשלפוחית השתן. (בהמשך) ותוכלי לרדת מהמיטה ולהתיישב בכורסה. ביום שלמחרת הניתוח, ולאחר הורדת החבישה, תוכלי להתקלח, להסתובב במחלקה וכמובן - לטפל בתינוק שלך וכמובן - להניק אותו, זאת תוכלי לעשות אף לפני שהתאפשר לך לרדת ממיטתך.
ההמלצה החשובה ביותר בתהליך ההתאוששות היא שתנסי לקום מהמיטה מוקדם ככל האפשר. בין השאר כדי לנסות ולמנוע תופעה הנקראת פקקת ורידים, שנחשבת סיבוך שכיח יחסית בעקבות הניתוח.
מהן הבעיות והתחושות שתחווי וכיצד תוכלי להתמודד איתן
כאב: אמנם לא ניתן למנוע ממך את תחושת הכאב שלאחר הניתוח, ואולם ישנם כמה אמצעים שיעזרו להקל עליך. הכאבים יכולים להופיע באזור החתך הניתוחי, וישנם כאבים שנגרמים בשל התכווצות הרחם – מצב טבעי ונורמלי שחווה כל אישה לאחר הלידה. את עלולה לחוש כאבים שעות ואפילו מספר ימים לאחר הניתוח.
מה את יכולה לעשות? לדווח על כך לצוות הרפואי ולבקש משככי כאבים, שיקלו עליך את הסבל ובכך ויסייעו לך להחלים מהר יותר.
בחילה: יולדות רבות סובלות מבחילה ויש שאפילו מקיאות לאחר ניתוח קיסרי. אלו הן תופעות צפויות ואינך צריכה לחשוש מהן.
מה את יכולה לעשות? לדווח לצוות הרפואי ולקבל תרופה למניעה. התרופה ניתנת בעירוי.
צמא ורעב: בשעות הראשונות שלאחר הניתוח יהיה עלייך להישאר בצום, ותמשיכי לקבל נוזלים באמצעות עירוי, לכן את עלולה לחוש רעב וצמא.
עם ההגעה למחלקה תוכלי לשתות, אבל מומלץ שלא תשתי משקאות ממותקים או תוססים, אלא רק מים ותה, כדי למנוע היווצרות של גזים במערכת העיכול.
לאחר כ-12 שעות תוכלי לאכול ואולם חשוב שתמנעי מסוגים שונים של מזון ותסתפקי רק במרק, דייסה, גבינה לבנה, ירקות מבושלים וכדומה. כלומר, מזון רך מאד.
דימום: אמנם ילדת בניתוח קיסרי, ולא בלידה "רגילה" אבל ככל אישה לאחר לידה תיאלצי להתמודד עם דימום מהנרתיק שהוא תוצאה של השינויים ברחם המתהווים לאחר הלידה באופן טבעי
מה את יכולה לעשות? כדאי שתעקבי אחר הכמות והצבע של הדימום, ואם נדמה לך שיש התגברות או צבע הדימום משתנה, דווחי על כך לצוות הרפואי.
עצירות: אכן, לא נעים אבל טבעי שלאחר ניתוח קיסרי תסבלי מעצירות, כלומר ייתכן שלא יהיו לך יציאות במשך יומיים־שלושה לאחר הניתוח.
מה את יכולה לעשות? להשתמש באמצעים בטוחים להקלה על עצירות, כמו נרות גליצרין או חוקן. בכל מקרה, כדאי שתתייעצי עם הצוות הרפואי.