אורולוגיה

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > אורולוגיה > סרטן האשכים

סרטן האשכים

מהי המחלה, במי היא עלולה לפגוע, כיצד ניתן לטפל בה והיכן? כל התשובות לשאלות – בכתבה שלפניכם

  • מאת:
  • פרופ' ליבוביץ דן

סרטן  האשכים הינו גידול שאופייני בקרב  גברים צעירים, בשנות העשרה לחייהם, ואולם חלקם של החולים יאובחנו לאחר גיל 40. למעשה מדובר במחלה נדירה, כאשר  בכל שנה מאובחנים כ 7 חולים לכל 100,000 גברים באוכלוסייה.

כיצד מאבחנים?

ככלל, גידולים סרטניים אינם כואבים וזהו אחד הסיכונים שבהם, שאין מודעים לקיומם. לרוב, תשומת הלב מתעוררת כשהמטופל או בת/ן זוגו שמים לב להופעת אשך מוגדל, נוקשה מאוד ולא רגיש.

חשוב להדגיש, כי ישנם מספר מצבים דומים שיכולים לגרום לבלבול, בהם הידרוצל (מים בשק האשכים), ו-וריקוצל (נפיחות וורידים בשק האשכים), בקע מפשעתי או דלקות. על כן, ההמלצה היא לכל גבר להכיר את אשכיו ולהיות מסוגל לאתר שינוי וכן להיבדק על ידי אורולוג, כדי לשלול את החשד לגידול.

מה גורם למחלה, כיצד מאבחנים אותה וכיצד מטפלים?

גורם הסיכון העיקרי למחלה זו הוא אשך טמיר, כלומר פגם מולד המתבטא בכך שאחד האשכים או שניהם אינם מגיעים לשק האשכים ונשארים באזור המפשעה. הפגם מתגלה בדרך כלל לאחר לידת התינוק. על כן, מי שסבל מהתופעה ואף אם נותח, נמצא בסיכון.

כאשר מתעורר חשד לגידול נהוג לאמת את הממצא באמצעות בדיקת על שמע (אולטרה-סאונד). ניתן להיעזר גם בבדיקות דם מיוחדות לבדיקת סמנים של גידול (אם כי ממצא תקין אינו שולל גידול) ויש צורך בבדיקות CT על מנת לבדוק את התפשטות המחלה.

אם התקבלה אבחנה - חובה לנתח ולכרות את האשך הנגוע משום שבכ-90% מהמקרים הגידול הינו סרטני. פעולת הניתוח מספקת גם טיפול ראשוני וגם אבחון מדויק.

במהלך הניתוח לכריתת האשך ניתן להחדיר תותב מסיליקון לשק האשכים, למטרה קוסמטית. כמו כן, לפני הניתוח אנו מקפידים על הקפאת זרע לאחר שבמחקר שערכנו במחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי קפלן, מצאנו שהאשכים הנגועים ברובם עדיין מייצרים זרע.

יש סוגים רבים של סרטן באשכים וכל אחד מחייב גישה טיפולית מעט שונה. עם זאת, אם סריקת CT מוכיחה כי הגידול לא שלח גרורות ניתן להסתפק בניתוח להסרת האשך, ללא כל טיפול נוסף. ואולם, על המטופל להיות במעקב צמוד. סרטן האשכים נוטה להתפשט במהירות ולכן יש צורך בבדיקות חוזרות כולל מספר סריקות CT  - כדי לוודא שמחלתם לא חזרה. במצבים מסוימים ניתן לתת מנה בודדת של כימותרפיה כדי לצמצם סיכון להישנות ואז גם יש צורך במעקב תכוף פחות. אך  כאשר קיים סיכון מוגבר להתקדמות המחלה ולשליחת גרורות, אין מנוס מטיפול כימותרפי מלא,  כדי למנוע התפרצות נוספת של המחלה.

לעומת זאת, מטופל שאובחן בשלב גרורתי, יזדקק לטיפול כימותרפי ובמקרים מסוימים גם לניתוח משמעותי לצורך הסרת גרורות שלא נעלמו באופן מלא לאחר טיפול. למחלקה האורולוגית ולמכון האונקולוגי בקפלן ניסיון וידע רב בניהול מקרי סרטן האשכים לרבות ביצוע הניתוחים המורכבים ביותר בתחום זה.

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד