הידעתם? כ- 50% מהגברים עלולים לסבול מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) לאחר גיל 50 ושכיחותה עולה עם הגיל.
מהן הסיבות והסימנים להגדלה שפירה של הערמונית?
הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית ( Benign Prostatic Hyperplasia ) נובעת מגדילה של החלק הפנימי של הבלוטה, מסיבה לא ידועה. הסימנים להגדלה הינם הפרעה בהטלת השתן. התסמינים השכיחים כוללים זרם שתן חלש, תחושה של חוסר התרוקנות מלאה, מאמץ להתרוקן, תכיפות ודחיפות בהטלת שתן וכן קימה בלילה לצורך הטלת שתן.
כיצד מאבחנים הגדלה שפירה של הערמונית?
האבחנה היא קלינית, כלומר מתבססת על נוכחות הפרעות אופייניות בהטלת השתן ושלילה של גורמים אחרים. כמו כן, במסגרת הבירור רפואי תבוצע בדיקה ידנית של הערמונית כדי להעריך את גודל הערמונית וכן כדי לשלול ממצאים שעלולים לעורר חשד לסרטן בערמונית.
בדיקות נוספות שניתן לבצע במרפאה האורולוגית במרכז הרפואי קפלן הן:
- Uroflow – בדיקה שנועדה להעריך את עוצמת זרם השתן באופן אובייקטיבי. במהלך הבדיקה המטופל נדרש להטיל שתן לתוך מתקן שמודד את כמות השתן ועוצמת הזרם.
- בדיקה אורודינמית - בדיקה זו נועדה לבחון את התפקוד והקיבולת של כיס השתן, וכן את התחושה ואת יכולת הכיווץ של הכיס השתן. במהלך הבדיקה מוחדר קטטר דק דרך השופכה לתוך כיס השתן ודרכו מוזלפים נוזלים עד למילוי כיס השתן. במהלך הבדיקה נבדקת תחושת המטופל בתגובה למילוי כיס השתן וכן הלחצים בכיס השתן.
- סונר כליות ודרכי השתן - בדיקה להערכת כללית של הכליות, כיס השתן והערמונית.
כיצד מטפלים בהגדלה שפירה של הערמונית?
ישנם שני סוגים של טיפול: תרופתי וניתוחי (כירורגי).
קו הטיפול הראשון הוא הטיפול התרופתי, הכולל שני סוגים של תרופות:
- תרופות המרפות את שריר מוצא כיס השתן והערמונית - תרופות אלו פועלות תוך מספר ימים ומביאות בדרך כלל לשיפור בעוצמת זרם השתן וביכולת לרוקן את כיס השתן.
- תרופות המפחיתות את ההשפעה ההורמונלית בערמונית וגורמות להקטנה של הערמונית. תרופות אלו משפיעות לטווח הארוך.
כיום ידוע, כי טיפול משולב בתרופות משתי הקבוצות מביא לשיפור המשמעותי ביותר של התסמינים - יותר מכל אחת מהתרופות בנפרד.
ההחלטה על טיפול כירורגי (ניתוח) בבעיה מתקבלת, בדרך כלל, כאשר מופיעים סיבוכים כמו כגון אצירת שתן, זיהומים חוזרים ומשמעותיים בדרכי השתן, אירועים חוזרים של דימום מדרכי השתן ועוד.
קיימות מספר אפשרויות של טיפול כירורגי, כולן נועדו להסיר את החלק הפנימי של הערמונית:
- TURP - ניתוח אנדוסקופי במהלכו מוחדר מכשיר אופטי דרך השופכה ומבוצעת כריתה של החלק הפנימי של הערמונית. בתום הניתוח נותר המטופל עם קטטר, בדרך כלל למשך יומיים.
- SPP - הסרת החלק הפנימי של הערמונית בניתוח פתוח. הניתוח מבוצע כאשר בלוטת הערמונית היא גדולה.
- PVP - נידוף ערמונית בלייזר ירוק, בגישה אנדוסקופית, דרך השופכה. המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי קפלן היא מהמובילות בתחום טיפול חדשני זה. הניתוח מאפשר טיפול במטופלים המשתמשים בתרופות לדילול דם ובדרך כלל כרוך ביום אחד של אשפוז לאחריו מוציאים את הקטטר.