הושט הינו צינור שרירי שתפקידו העברת מזון בין חלל הפה לקיבה. סרטן הושט הינו סרטן נדיר, אך שכיחותו הולכת ועולה בעולם המערבי בשנים האחרונות וקשורה, בין היתר, לצרבות ממושכות וככל הנראה גם בהשמנת יתר.
הנזק הממושך לושט הנובע מגרוי החומצה מביא בחלק מהמקרים להתפתחות מצב טרום סרטני המכונה Barrett`s esophagus. התמשכות הנקז מביאה להתפתחות סרטן הושט בחלק קטן מהחולים.
לצערנו, הסתמנות המחלה בשלבים הראשונים הינה עדינה ביותר ונעה החל מאי נוחות קלה ברום הבטן, אנמיה קלה ועד לקושי בבליעה בשלבים המתקדמים יותר.
הטיפול בסרטן הושט תלוי בראש ובראשונה בשלב של המחלה. הערכת שלב המחלה הינה קריטית להחלטה על הגישה הטיפולית ומבוצעת בגישה רב תחומית הכוללת את הכירורג, המכון הגסטרואנטרולוגי, מכון הדימות והמכון האונקולוגי.
סרטן הושט: הערכת שלב המחלה
ההערכה כוללת גסטרוסקופיה לצורך אבחנה מדויקת, CT של איברי החזה והבטן ו-PET/CT להערכת מידת התפשטות המחלה וכן בדיקת סונר פנימית (EUS) להערכת מידת התפשטותה המקומית של המחלה. המידע המתקבל מהבדיקות הללו מאפשר לסווג את שלב המחלה לשלוש קבוצות עיקריות:
סרטן מוקדם בו המחלה מוגבלת לשכבות השטחיות של הושט. במצב זה הטיפול היעיל ביותר הינו ניתוח לכריתת הושט
סרטן מתקדם מקומית בו המחלה חדרה לשכבות העמוקות יותר של הושט או לבלוטות לימפה. במצב זה הטיפול המועדף הוא טיפול אונקולוגי טרום ניתוחי על מנת להקטין את הגידול, ובהמשך ניתוח לכריתת ושט
סרטן מתקדם בו הטיפול הוא טיפול אונקולוגי
ניתוח כריתת ושט
ניתוחי כריתת ושט מבוצעים עקב מספר מצבים, שעיקרם סרטן הושט. הניתוח הוא בין המסובכים שבניתוחי מערכת העיכול.
קיימות מספר גישות ניתוחית התלויות במיקום הגידול ובמבנה הגוף של החולה. בניתוח נכרת החלק החולה של הושט עם חלק מהקיבה כאשר הושט משוחזר על ידי שאר קיבה.
ברב המקרים אנו מבצעים את הניתוח בגישה זעיר פולשנית דרך מספר חתכים בבטן ובבית החזה ולעיתים גם בצוואר. בניתוח מוחדר גם צינור הזנה לתקופה לאחר הניתוח, שבהמשך מוצא לאחר שהמטופל חוזר לאכול בצורה רגילה.
משך האשפוז הממוצע לאחר הניתוח הוא 20-14 יום.