רופאים מרדימים אחראים לוקחים חלק בכל ניתוח או פרוצדורה המתבצעת תחת הרדמה. הם מבצעים הערכה לפני ההרדמה, מטפלים במהלך ההרדמה, ובחדר התאוששות או טיפול נמרץ לאחר הפרוצדורה.
החלוקה הרפואית:
יחידת כאב
יחידת התאוששות
יחידת הרדמת ילדים
שירות הרדמה מיילדותית
שירות הרדמה לניתוחי לב
היחידה לטיפול נמרץ כללי
היחידה לאשפוז יום כירורגי
שיטות הרדמה
ישנם שלושה סוגי הרדמה המתבצעים בדרך כלל: הרדמה מקומית, הרדמה אזורית, הרדמה כללית.
הרדמה מקומית
הרדמה מקומית משככת כאב במקום הניתוח על ידי תרופה הניתנת באופן מקומי ומתאימה לניתוחים קטנים ושטחיים בעור או בעיניים. חומר ההרדמה יינתן כמשחה, הזרקה או ריסוס בספריי מאלחש. יכול להיות מוזרק, להימרח כמשחה או להיות מרוסס כספריי לעור או לרירית.
הרדמה אזורית
הרדמה אזורית היא הרדמה של אזור האיבר בלבד לכדי היעדרות תחושה ותזוזה של האיבר המורדם ("בלוק"). בהתאם לסוג הניתוח הרופא המרדים והמטופל יחליטו על משך השפעת הבלוק, השפעה שיכולה להמשך בין שעתיים ועד 48 שעות או יותר.
לאחר שהשפעת ההרדמה האזורית פגה, הרופא המרדים והצוות המטפל ידאגו לשיכוך כאב מותאם למטופל.
זוהי שיטה חדשנית המתאימה למרבית הניתוחים. מטופלים ורופאים מעדיפים אותה על פני הרדמה מלאה.
מדוע ההרדמה האזורית מועדפת?
בהרדמה אזורית עוצמת הכאב פחותה, אין צורך בהנשמה במהלך הניתוח, ישנן פחות תופעות לוואי וסיבוכים, ההתאוששות מהירה יותר וכתוצאה השחרור מבית החולים מהיר יותר.
זה איננו אומר שהמטופלים נשארים ערים וחווים את כל מהלך הניתוח. מטופל יכול לבחור להיות מטושטש. טשטוש יכול להשפיע בדרגות שונות, בהתאם למה שהמטופל מעדיף ואיננו כרוך בהנשמה מלאכותית – כפי שנדרש בהרדמה מלאה.
הרדמה אזורית מוכרת מלידות וניתוחים קיסרים – הרדמה אפידורלית והרדמה ספינלית. שיטת ההרדמה האזורית מאפשרת למרדים לבצע בניתוח קיסרי - הרדמה של דופן הבטן במקום ההרדמה הספינלית אל עמוד השדרה. ההרדמה האזורית מאפשרת לבצע ניתוח קיסרי ללא מתן תרופות הרדמה דרך הוריד וללא חשיפה של העובר להרדמה. הרדמה של דופן הבטן בנוסף להרדמה הספינלית, מאפשרת שיכוך כאב לאחר הניתוח, ללא חשיפה של הילוד היונק לתרופות.
חשוב לציין כי הרופא המרדים נצא בכל שלב בתהליך.
הרדמה כללית
הרדמה כללית, הידועה גם כהרדמה מלאה היא הרדמה בה המטופל חסר הכרה באופן מבוקר וכתוצאה מההרדמה הוא איננו יכול לזוז ואיננו סובל מכאבים.
תהליך ההרדמה הוא בטוח, מתוכנן ומנוטר לאורך כל הדרך ויבוצעו בניתוחים בהם הרדמה מקומית או אזורית איננה מספיקה.
הרדמה כללית מתבעת על ידי תרופות הניתנות דרך הוריד או באמצעות גזי הרדמה בשאיפה בשליטה מלאה של הרופא המרדים.
תופעות לוואי חולפות של ההרדמה יכולות להתרחש לאחר הניתוח: בחילה והקאה, רעד, כאבי שרירים, כאב בגרון, פגיעה בשיניים או בשפתיים כתוצאה מהחדרת מכשור ההרדמה.
חשוב לציין כי הרופא המרדים נצא בכל שלב בתהליך. בבדיקות לפני הניתוח, מנטר את מצבו של המטופל במהלך הניתוח ולאחר הניתוח עוקב אחר התעוררותו והתאוששותו של המטופל ודואג עבורו לשיכוך כאב מתאים.
חדרי ניתוח
במרכז הרפואי קפלן 9 חדרי ניתוח, 8 מהחדרים ממוקמים באתר המרכזי בבניין האשפוז קומה 2. חדר נוסף ממוקם באתר המיילדותי בסמוך לחדרי הלידה.
חדר הניתוח נותן שירות לכל מחלקות האשפוז הנמצאות במרכז הרפואי ופועל 24/7.
פעילות חדר הניתוח מתחלקת לאלקטיבית (מוזמנת), דחופה וניתוחי משמרת שנייה.
בחדר הניתוח מתבצעים מגוון רב של ניתוחים בהם ניתוחים מורכבים כגון: ניתוחי כבד ודרכי מרה, ניתוחים בריאטריים, ניתוחי חזה ולב, ניתוח צוואר, ניתוחים פלסטיים מורכבים (שחזורי שד אחרי כריתה), ניתוחים אנדוסקופיים של כלי דם, ניתוחי כריתת שלפוחית וכליה בשיטה לפרוסקופית, החלפת מפרקים, ניתוחי גב מורכבים, ניתוחי טראומה מגוונים, ניתוחי עיניים על כל סוגיהם, ניתוח השתלת שבלול (קוכליאה) באוזן, ניתוחי ילדים ועוד.
באתר מיילדותי פועל חדר ניתוח שנותן מענה לניתוחים קיסריים, ניתוחים לפרוסקופיים של כריתת רחם, ניתוח להרמת שלפוחית ועוד.
הצוות בחדר ניתוח מקצועי ומיומן ומסוגל לתת מענה כל סוגי הניתוחים הנ"ל סביב השעון במהלך כל ימות השנה.
בצמוד לחדר ההתאוששות בקומה השנייה נמצא אזור המתנה למשפחות המנותחים לשם גם יוצאים המנתחים לאחר הניתוח לעדכן את המשפחות.