ריאות

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > ריאות > COPD

COPD

חסמת הריאה היא מחלה הניתנת למניעה ולטיפול. המחלה מתבטאת בכך שקשה לחולה להוציא אוויר מתוך הריאות. קושי זה, הנגרם עקב חסימה בזרימת אוויר, עלול להביא לקוצר נשימה או להרגשת עייפות בשל מאמץ יתר של שרירי הנשימה.

המונח חסמת ריאתית כולל בתוכו ברונכיט כרונית או אמפיזמה (נפחת ריאה) או שילוב של שתי המחלות.
גם באסתמה קיים קושי בהוצאת האוויר מהריאה, ואכן קיימת חפיפה מסוימת בין חולי חסמת הריאה לחולים הסובלים מאסתמה כרונית קשה וממושכת. אך בניגוד לאסתמה המתאפיינת בחסימה הפיכה למתן מרחיבי סמפונות, הרי שבחסמת הריאה ההפיכות היא חלקית בלבד, אם בכלל.

מהי ברונכיט כרונית?

ברונכיט כרונית היא מצב של דלקת כרונית ברירית הסימפונות (דרכי האוויר) ויצירת כיח.
חסימה בזרימת האוויר מתרחשת בברונכיט כרונית בשל הבצקת והכיח העודף הגורמים לחלל הסימפונות להיות צר יותר מהנורמה.
שיעול ליחתי הנמשך שלושה חודשים בשנה במהלך שנתיים או יותר מספיק בדרך כלל כדי לקבוע אבחנה של ברונכיטיס כרונית.

מה היא אמפיזמה (נפחת ריאתית)?

אמפיזמה היא מצב שבו נגרם הרס של רקמת הריאה ובעיקר של דפנות נאדיות הריאה (אלבאולות). באופן נורמלי יש יותר מ-300 מיליון נאדיות בעלות מבנה גמיש כמו בלונים קטנים. כמו בבלון נדרש מאמץ לנפח נאדית נורמלית, אולם לא נדרש מאמץ לרוקן את הנאדית מכוון שהיא מתכווצת חזרה לגודלה המקורי.
בנפחת, חלק מדפנות הנאדיות ניזוק. כתוצאה מנזק זה הנאדיות מאבדות את גמישותן והאוויר נשאר לכוד בהן. בגלל הקושי לדחוף את האוויר מחוץ לריאות, הריאות אינן מתרוקנות מאוויר באופן יעיל ולכן מכילות יותר אוויר מבדרך כלל. מצב זה של לכידת אויר גורם לניפוח יתר (היפראינפלציה של הריאות).
השילוב של עודף אוויר קבוע בריאות והמאמץ הנוסף הנדרש לנשימה, מביא להרגשה של קוצר נשימה הבא לביטוי בתחילה במאמץ בלבד ועם התקדמות המחלה גם במנוחה..
החסימה בדרכי האוויר מתרחשת בנפחת בגלל התמוטטות הסימפונות הקטנים בעת הנשיפה עקב העדר תמיכת רקמת הריאה ההרוסה ביציבותם.

מה היא חסמת הריאה (COPD)?

עישון הסיגריות הוא הגורם השכיח ביותר להופעת חסמת הריאה. אולם, גם גורמים נוספים כמו גורמים סביבתיים (חשיפות שונות לחומרים בתעשייה, זיהום אוויר) או גורמים גנטיים עלולים לגרום להופעת המחלה.
העובדה שחלק מהמעשנים אינם מפתחים חסמת ואילו חלק מאלו שלא עישנו מעולם מפתחים חסמת תומכת בעובדה שלגורם התורשתי/ גנטי יש תפקיד נכבד בסיכון לחלות במחלה.

איך אדע אם אני סובל מ-COPD (חסמת ריאתית)?

סימנים כמו קוצר נשימה, שיעול, יצור כיח שאינם חולפים הם סימפטומים שכיחים לחסמת הריאה ומצריכים ביקור אצל רופא והערכה בדבר הצורך בבדיקה הנקראת תפקודי ריאות (ספירומטריה). הבדיקה היא פשוטה ומודדת את החסימה בדרכי האוויר.
אבחון המחלה מתבצע על סמך תלונות החולה ועל סמך תוצאות בדיקת תפקודי הריאות.

איך מטפלים ב-COPD?

הטיפול הראשון והחשוב ביותר בחולי חסמת הריאה שעדיין מעשנים הוא הפסקת עישון.
התרופות העיקריות לטיפול במחלה הן מרחיבי סימפונות ארוכי טווח מקבוצות שונות וסטרואידים בשאיפה להפחתת הדלקת.
מאחר שהחמרות על רקע זיהומי הן סימן פרוגנוסטי גרוע יש להקפיד בחולים אלה על מתן חיסונים מקובלים (על פי המלצת משרד הבריאות) ועל מתן אנטיביוטיקה אפקטיבית עם הופעת סימני זיהום ברונכיאלי (שיעול עם כיח מוגלתי).
בחולים שיש להם ירידה ברמת החמצן בדם נדרשת תוספת חמצן.
כדי לשלוט בסימפטומים ובסימני המחלה יש ליטול את התרופות כל יום בדרך כלל במשך כל החיים.
פרוצדורות ניתוחיות כמו ניתוח להפחתת נפחי הריאה או השתלת ריאה עשויות לעזור לחלק מהחולים, בדרך כלל במקרים הקשים ביותר.
תכניות לשיקום נשימתי מציעות אימון גופני בהשגחה ובהדרכה של צוות רפואי לחולים הסובלים מבעיות נשימה ובעיקר לחולי חסמת הריאה.
קיימות קבוצות תמיכה המיועדות לחולי חסמת ולבני משפחתם ומטרתן הדרכה ושיתוף עם חולים אחרים.

האם יש סיכוי שהמחלה תחלוף?

המונח כרוני במחלה זו, משמעותו שהמחלה נמשכת לזמן ארוך. בעוד התסמינים משתנים עם הזמן, הריאות עדיין חולות ולכן החסמת היא לכל החיים. התסמינים של החסמת לעיתים משתפרים לאחר שהחולה מפסיק לעשן ונוטל תרופות באופן קבוע.
הסימפטומים אף עשויים להשתפר יותר לאחר שיקום נשימתי. על אף שקוצר נשימה ועייפות עלולים לא לחלוף לגמרי, החולים יכולים ללמוד להתמודד עם מצבם ולהמשיך בחיים מלאים.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד