גלאוקומה היא מחלת עיניים ללא סימנים מקדימים שנחשבת לאחד מגורמי העיוורון המובילים בעולם המערבי, על כן זכתה לכינוי "גנבת הראייה השקטה". יחידת הגלאוקומה במרכז הרפואי קפלן עוסקת באיתור מוקדם של המחלה, אבחון וטיפול בה.
גלאוקומה (ברקית) היא מחלת עיניים ללא סימנים מקדימים שנחשבת לאחד מגורמי העיוורון המובילים בעולם המערבי, על כן זכתה לכינוי "גנבת הראייה השקטה". יחידת הגלאוקומה במרכז הרפואי קפלן עוסקת באיתור מוקדם של המחלה, אבחון וטיפול בה.
גלאוקומה היא למעשה שם כולל של מספר מחלות שהמכנה המשותף ביניהן הוא פגיעה בעצב הראייה. משום שאין למחלה סימנים מקדימים ישנה חשיבות רבה לבדיקות ולגילוי מוקדם של המחלה, למניעת הפגיעה בראייה.
מהם הסימנים והסיבות לגלאוקומה?
כאמור, אין למחלה סימנים מקדימים והיא מתגלית בדרך כלל בשלביה המאוחרים, כשכבר התרחשה פגיעה בלתי הפיכה בראייה. על כן, חשוב לאתר את המחלה בגילוי מוקדם לפני שמתהווה נזק בלתי הפיך לראייה.
גלאוקומה פוגעת בדרך כלל בשתי העיניים, אך ייתכן שהעיניים לא יפגעו באותה דרגת חומרה. הפגיעה מתבטאת בניוון של עצב הראייה, הגורם לכך ששדה ראייה מצטמצם. הסיבה העיקרית לניוון בעצב הראייה היא עליה של הלחץ התוך עיני, בגלל הפרעה בניקוז הנוזלים שממלאים את העיניים. הפרעה בניקוז הנוזלים מתרחשת בגלל תקלה או חסימה, תוצאה של דלקות עיניים, חבלות או תכונות תורשתיות.
אצל רוב החולים לחץ תוך עיני מוגבר פוגע בתאי עצב הראייה ועלול להמית אותם. אולם אצל חלק מהחולים מופיע נזק אופייני לגלאוקומה בעצב הראיה, למרות שהלחץ התוך עיני הוא בגדר הנורמה. כל קבוצת תאי עצב שמתנוונת משמעה עוד אזור שנעלם משדה הראייה. הסיכון לחלות במחלה עולה עם הגיל. גורמי הסיכון למחלה הם סוכרת, יתר לחץ דם, תורשה ועוד.
כיצד מאבחנים גלאוקומה?
כאמור, חשוב להקפיד על בדיקות לגילוי מוקדם של המחלה, שמתבצעות במרפאת עיניים בקהילה, באמצעות מדידת הלחץ התוך עיני והתבוננות בעצב הראייה. אם קיים חשד לגלאוקומה הרופא יפנה לבדיקות המשך.
הבדיקות במרפאה שלנו כוללות אבחון של גורמי סיכון לגלאוקומה, ובעיקר של גורמים הקשורים לנטייה משפחתית, ייעוץ ומעקב.
כמו כן, מבוצעות בדיקות הדמיה בטכנולוגיות חדישות הכוללות מדידות עובי קרנית, צילומי עצב הראייה, בדיקות שדה ראייה מתקדמות וסריקה ממוחשבת של עצבי הראייה להערכת התקדמות המחלה
Optical Coherence Tomography –(OCT).
כיצד מטפלים בגלאוקומה?
מטרת הטיפול היא הפחתה של הלחץ התוך עיני, גם אם הלחץ התוך עיני אינו גבוה מאד. ישנן מספר אפשרויות לטיפול:
בטיפות עיניים ובתרופות: הטיפול התרופתי בגלאוקומה כולל טיפות מקומיות לעין ולעיתים טיפול בתרופות הנלקחות דרך הפה. ההחלטה על סוג הטיפול היא על פי שיקול דעתו של מומחה לגלאוקומה בהתאם למצב.
צוות רופאי המרפאה בקפלן פיתח שיטה מיוחדת להדרכה ומעקב אחר איזון תרופתי של גלאוקומה, באמצעות שימוש בטבלאות טיפול המותאמות לאורח חייו של המטופל. את השיטה מיישמים הצוות הרפואי והצוות הסיעודי.
בלייזר: במרפאה קיימים מכשירי לייזר חדשניים ייחודיים לטיפולים בהתאם לסוג הגלאוקומה.
בניתוח: רופאי המחלקה מבצעים ניתוחי גלאוקומה מתקדמים, תוך שימוש במשתלים חדשניים שהאחרון שבהם הוכנס לשוק רק לאחרונה .זהו מסתם חד כיווני שנקרא "זן" ((XEN. מסתם זעיר זה, מושתל מתחת ללחמית ומנקז את נוזלי העין ובכך מוריד את הלחץ התוך עיני.
רופאי היחידה ב"קפלן" היו חלוצים לבצע ניתוחים משולבים להסרת קטרקט והורדת הלחץ בניתוח אחד
אצל מטופלים עם קטרקט, הסובלים גם מגלאוקומה.
המרפאה לטיפול בגלאוקומה הינה חלק ממערך העיניים, במרכז הרפואי קפלן. הפניה למרפאת עיניים ניתן לקבל מרופא עיניים באמצעות טופס 17.