במרכז הרפואי קפלן נפתחה לאחרונה מרפאה משולבת אשר בה מטפלים רופא אנדוקרינולוג ורופאי עיניים: נוירו-אופתלמולוג (מומחה בהפרעות ראייה ממקור נוירולוגי) ואוקלופלסטיקאי (מנתח עפעפיים וארובות) במטופלים עם הפרעות עיניים וראייה הנגרמות בשל מצבים או מחלות אנדוקרינולוגיות כמו מחלה בבלוטת התריס (תירואיד) וגידולי בלוטת יותרת המח (ההיפופיזה).
מחלה בבלוטת התריס ומעורבות עינית
מחלה בבלוטת התריס גורמת להפרעה במערכת ההורמונלית של הגוף ולתופעות שונות כמו שינוי בדופק, רגישות לשינויי טמפרטורה, יוניי תאבון ומשקל וכו'.
מעורבות עינית עלולה להתרחש בכ-40% מהחולים הסובלים ממחלה בבלוטת התריס. לרוב מדובר בחולים עם פעילות יתר של בלוטת התריס (GRAVE'S DISEASE), אך תיתכן גם בתת פעילות או מחלה דלקתית (HASHIMOTO). הפגיעה העינית מביאה לנפיחות ובלט עיניים, יובש ניכר, כפל ראייה ואף אבדן ראייה חמור. הפגיעה הזו גורמת לסבל רב, פגיעה תפקודית, פגיעה קוסמטית ניכרת ובכלל פגיעה משמעותית באיכות החיים.
המחלה העינית יכולה להיות בדרגות חומרה שונות , ובמקרים מסוימים תיתכן מחלה סוערת שמחייבת התערבות טיפולית או ניתוחית דחופה. גם במקרים בהם המחלה קלה וחולפת מעצמה ייתכן מצב כרוני שבו נדרשת לעתים התערבות ניתוחית בשל שינויים בעפעפיים, בלט עיניים או פזילה. הטיפול במחלה כולל טיפול אנדוקריני וכן טיפול עיני בהתאם לדרגת חומרת המחלה ורמת פעילותה. הטיפול הטוב ביותר הוא כזה המשלב את התחומים השונים יחד תוך החלטה מושכלת המתייחסת לכלל מצבו של המטופל הן מבחינה עינית והן מבחינה הורמונלית.
בדרך- כלל החולים הסובלים ממחלה זו נמצאים במעקב של אנדוקרינולוג וגם של רופאי עיניים ופעמים רבות נדרשים לבצע בדיקות רבות ולהתרוצץ בין הרופאים השונים שלא תמיד מתואמים ביניהם.
המרפאה המשולבת במרכז הרפואי קפלן מרכזת את כלל הטיפול בחולים אלו, כאשר באותו יום המטופל עובר בדיקת רופא אנדוקרינולוג, בדיקת רופא עיניים ובדיקות עזר (שדה ראייה, צילום OCT של עצבי הראייה). בסיום הבדיקות הרופאים דנים בכלל הממצאים ומגיעים להחלטה משותפת ומתואמת, הרופאים והמטופל, בדבר הטיפול הטוב ביותר בכל שלב.
יום מרוכז כזה, חוסך זמן וטרחה למטופל, וכן מאפשר לרופאים מהדיסציפלינות השונות לדון יחד על המטופל ולהגיע להחלטה הטובה ביותר עבורו.
גידולים בבלוטת יותרת המח (היפופיזה)
גידולים בבלוטת ההיפופיזה או באזור הבלוטה אשר לוחצים עליה עלולים להביא להפרעות הורמונליות רחבות ואף לסכן חיים. גידולים אלו עלולים גם להביא לפגיעה בראייה שלעתים הינה חמורה ובלתי הפיכה, עקב קרבתם לעצבי הראייה ואזור הצטלבות עצבי הראייה (הכיאזמה האופטית- OPTIC CHIASM).
פעמים רבות הסימן הראשון לקיומו של הגידול הוא הפרעות בראייה, ולכן מאובחן רק לאחר בדיקת רופא עיניים. רופא העיניים מאבחן את הפגיעה ושולח את המטופל להדמיה מוחית (CT/MRI) וכן לחוות דעת של אנדוקרינולוג. לעתים הגידול מאובחן ראשית ע"י האנדוקרינולוג עקב הפרעות הורמונליות ושונות ולאחר שהגידול מתגלה בהדמיה המוחית נדרשת חוות דעת רופא עיניים נוירואופתלמולוג בשאלה האם הגידול לוחץ ופוגע בעצבי הראייה.
המעקב המסודר אחר גידולים אלו חשוב מאוד שכן יש להחליט בזמן אם לטפל תרופתית או להמליץ על ניתוח. המעקב כולל הערכה אנדוקרינית , הדמיה מוחית וגם מעקב של רופא עיניים נוירואופתלמולוג, אשר נעזר גם בבדיקות עזר של שדה ראייה וצילום OCT של עצבי הראייה.
גם במקרים אלו, כמו בבעיות של בלוטת התריס, המעקב במרפאה המשולבת כולל הערכה משותפת של האנדוקרינולוג ושל רופא העיניים (נוירואופתלמולוג), ביצוע בדיקות נדרשות כמו שדה ראייה, צילום OCT, ובדיקת אופטומטריס והכל תחת קורת גג אחת.
המרפאה מקבלת מטופלים שהופנו על ידי אנדוקרינולוג או רופא עיניים בלבד ובכפוף לטופס התחייבות מתאים.