כירורגית פה ולסת

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > כירורגית פה ולסת > כל מה שחשוב לדעת על שתלים דנטליים

כל מה שחשוב לדעת על שתלים דנטליים

מהם שתלים דנטליים, מאילו חומרים הם מיוצרים, מתי וכיצד רצוי להשתיל אותם ומה צופן העתיד בתחום? כל התשובות

פורסם בראשונה: 22.04.2018

  • מאת:
  • ד"ר אמנון מוצפי

שתלים דנטליים הם המצאה מודרנית ונפלאה שנועד לשחזר שיניים בקרב אנשים שמסיבות שונות אבדו את שיניהם. מדובר בטיפול רפואי שהתפתח בשנות ה-50 של המאה הקודמת ויצר מהפך טיפולי.

היה זה חוקר כלי דם שוודי בשם פרופ' אינגמר ברנמרק שאחראי לפריצת הדרך. במהלך מחקר, החדיר פרופ' ברנמרק צינור טיטניום לרגל של ארנבת. כשניסה להוציאו, גילה כי שתל הטיטניום התקבע בצורה חזקה מאד לעצם הרגל של הארנבת.

תוצאה זו הרשימה מאוד את פרופ' ברנמרק  והביאה אותו למחקר ארוך טווח בתחום חיבור טיטניום לעצם. תהליך רפואי שנודע כיום בשם "אוסטיאואינטגרציה". כעבור כ-15 שנים, בשנת 1965, ביצע פרופ' ברנמרק את ניתוח השתלת השתל הדנטלי הראשון בפיו של מטופל.   

מבחינה היסטורית, קיימות עדויות כי הניסיונות הראשונים לשחזור שיניים בוצעו עוד בתקופת הפרעונים במצריים, ואף בקרב שבטי האינקה והמאיה במרכז אמריקה. הקדמונים השתמשו בחומרים שונים ומשונים: עץ, אבן ומתכות שונות. מאז ועד היום, כמובן, חלה התקדמות בפיתוח והבנת התהליכים וממצאיו של פרופ' ברנמרק יושמו לשיפור השתלים וחלקי השיקום השונים.

מהם שתלים דנטליים?  

שתלים דנטליים הינם ברגים בעלי צורה גלילית, שאותם אנו, רופאי השיניים, מחדירים לעצמות הלסת. תפקידם של השתלים הדנטליים הוא לשמש בסיס לבניית שחזורים של שיניים. כיום ביכולתנו לבצע שחזור של שן אחת, של מספר שיניים ואם יש צורך, נוכל להרכיב שיניים על גבי עצם הלסת, לכל אורכה.

כיום, שתלים דנטליים מיוצרים מטיטניום ועוברים תהליך של עיבוד שבבי מדויק ובקרת איכות קפדנית. כמו כן,  ישנה חשיבות לטיפול המקדים להשתלה ולהכנת פני שטח השתל, תהליך העיקור והסטריליות. תהליכים אלה הינם הכרחיים כדי להגיע לתוצאה מיטבית של חיבור השתל לעצם הלסת. וכמובן – ישנה חשיבות עצומה למידת הדיוק וטכניקת חיבור חלקי העל (החלקים שמתחברים לראש השתל בזמן השיקום).

חברות רבות, בארץ ובעולם, מייצרות שתלים דנטליים. במקביל לפיתוחם של השתלים השכלנו ללמוד לחקור ולפתח טכניקות כירורגיות ושיקומיות שמטרתן העיקרית היא להגיע לתוצאות מעולות בטווח הקצר, לעודד את קליטת השתלים בעצם הלסת, למנוע כאב וחוסר נוחות ככל האפשר. בטווח הארוך, המטרה היא להקפיד שהשחזורים יהיו אסתטיים ופונקציונליים, שישוו למתרפא חיוך  יפה, ישפרו את יכולת הדיבור והאכילה ויאריכו את משך יעילותו של השחזור לשנים רבות יותר.

מה חשוב כדי  שהטיפול בשתלים דנטליים יצליח?

כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר, רצוי שהרופא המטפל יאסוף מידע מקיף על מצבו הבריאותי של המטופל: מאילו מחלות הוא סובל או סבל בעבר, אילו טיפולים תרופתיים הוא צריך, האם הוא מעשן וכדומה. בנוסף, על הרופא לבצע הערכה מעמיקה של צרכי המטופל והציפיות שלו.

כמו כן, על מנת להחדיר שתלים דנטליים לעצם הלסת,  רופא השיניים זקוק למימדים נכונים, ואת אלה חשוב לקבל באמצעות צילומי רנטגן (CT), שמספקים  מידע רלוונטי של תצורות אנטומיות חשובות כגון: כלי דם, עצבים, רוחב, עומק ואורך העצם, צפיפות העצם, פגמים בצורה האנטומית וכדומה.

ניתן לומר, כי כיום יש באמצעותנו את הכלים לבצע טיפול מדויק ולהעניק פתרון ניתוחי ושיקומי, במרבית המקרים של מטופלים הסובלים מחסר של שיניים או חסר של עצם לסת. ישנו מגוון של תכניות טיפוליות, ואלו יכולות להיות שונות ויצירתיות, על כן חשוב להתאים את הטיפול באופן אישי ופרטני, כל מקרה לגופו.

לכן, לעתים רופא השיניים המטפל יבחר בטיפול, ניתוח ושיקום, שיבוצעו  באופן מידי, אך לעתים יהיה צורך להמתין מספר חודשים. חשוב להבין, כי ישנם מקרים בהם  השיקום יהיה קבוע ללא צורך בהסרתו ובמקרים בהם ניתן לשלוף את השיניים לצורך תחזוקה.   

מה צופן העתיד בתחום השתלים הדנטליים?

חוקרים רבים ברחבי העולם שוקדים כיום על פיתוח טכנולוגיות וטכניקות חדשות, שיספקו מענה טוב ואיכותי יותר למקרים הקשים, להם עדיין לא נמצא פתרון.

והערה לסיום: לאורך השנים הקשבתי למטופלים שלי ושמעתי מהם דעות רבות, המתבססות על טיפול כזה או אחר שעברו קרובי משפחה וחברים. חשוב לי להדגיש: כל מטופל ומטופלת הם אישיות ועולם בפני עצמו.  כמו בחיים, כך בשתלים דנטליים, אין מקרה אחד זהה למקרה אחר, לכן עלינו להבין כי תוכנית כירורגית ושיקומית למטופל אחד אינה בהכרח דומה לזו של אחר.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד