במרבית המקרים, שיני הבינה מתחילות לבקוע בסביבות גיל ההתבגרות, ומסיימות את בקיעתן בגיל , בדרך כלל, בסביבות גיל 20. בניגוד לשיניים אחרות, במקרים רבים, אין בלסתות מספיק מקום לבקיעה תקינה של שיני הבינה. מצב זה, של שן בינה כלואה או שן בינה שבקעה במנח לא תקין, עלול ליצור מספר בעיות, שהפתרון שלהן העלולות להוביל לעקירה של השן, בהן:
- התפתחות של עששת
- התפתחות של דלקת חניכיים, המתבטאת בנפיחות, כאבים ואודם
- התפתחות של ציסטה בסביבת השן הכלואה
- שאריות מזון שנכלאו בסביבת שן הבינה
- צורך בטיפול אורתודנטי (יישור שיניים)
- צורך בטיפול אורטוגנטי (ניתוח ליישור שיניים ולסתות)
- ועוד
כיצד עוקרים שיני בינה?
עקירת שיני בינה היא פעולה כירורגית, כלומר – ניתוחית, המבוצעת בדרך כלל בהרדמה מקומית במרפאת פה ולסתות, בדומה לטיפולי שיניים אחרים. ואולם ישנם מקרים מורכבים יותר, בהם יש צורך לבצע את הפעולה בהרדמה כללית, במסגרת אשפוז יום.
לפני ביצוע עקירה של שן בינה יש צורך בבדיקה על ידי כירורג פה ולסתות, אשר יקבע בשיתוף עם המטופל את האפשרות הרצויה ביותר לעקירת שן הבינה. עקירת שן בינה כלואה היא פעולה האורכת כ-30 דקות, במהלכה מחלצים את השן הכלואה, בשלמותה או בחלקים, מהחניכיים ומהעצם המכסים עליה. לעתים, יש צורך בתפרים בסוף התהליך, במרבית המקרים התפרים הינם מחומר הנספג מעצמו ואין צורך להוציאם.
כיצד מתאוששים מעקירה של שן בינה?
למרבה הצער, מדובר בפעולה שעלולה לעורר כאב ואי נוחות, כשלעתים לאחר עקירה של שן בינה מופיעים נפיחות, כאבים והגבלה בפתיחת הפה. ואולם אל חשש: תופעות לוואי אלו חולפות מעצמן עד עשרה ימים מיום העקירה.
סיבוך אפשרי נוסף, כרוך בשינוי בתחושה בפה ובלשון, בגלל שורשי שיני הבינה התחתונות נמצאות בדרך כלל ליד עצבים שאחראים על התחושה בשפה התחתונה ובלשון. שינוי תחושתי זה מזכיר את התחושה שיש לאחר זריקת הרדמה של רופא שיניים, והוא יכול להיות זמני או קבוע.
אמנם מדובר בסיבוך בסיכון נמוך, אך כדאי להיות ערים למצב זה. קיימת אפשרות שבעקבות עקירת שיני הבינה התחתונות יגרם שינוי תחושתי בשפה ו/או בלשון.
על מנת לצמצם ככל הניתן את הסיבוכים, מומלץ שאת הטיפול יבצע רופא שיניים שהוא מומחה בכירורגית פה ולסת.
בנוסף, נהוג לשלוח את המטופל לצילום CT דנטלי המדגים בדיוק רב את קירבת שורשי השיניים לעצב ומאפשר לרופא לתכנן בצורה מיטבית את הפעולה הכירורגית.
האם קיימות אלטרנטיבות לעקירת שיני הבינה?
במקרים בהם קיים סיכון גבוה לפגיעה בעצבים הסמוכים כתוצאה מהעקירה, הכירורג יכול להמליץ במקום עקירת השן על קיטוע של הכותרת בלבד והשארת שורשי השן כלואים בלסת. במקרה זה הסיכון לפגיעה תחושתית מצטמצם אך הוא מצריך מעקב תקופתי במרפאה.