סוכרת נעורים הינה מחלה כרונית המאופיינת ברמות סוכר גבוהות בדם. המחלה נגרמת בגלל הרס של תאי בטא בלבלב המייצרים אינסולין. לכן, המחלה נקראת גם סוכרת התלויה באינסולין או סוכרת סוג 1.
הרס תאי בטא גורם לכך שהלבלב מפסיק לייצר אינסולין, לכן הלוקים במחלה חייבים לקבל אינסולין ממקור חיצוני לגוף. סוכרת נעורים, להבדיל מסוכרת סוג 2, היא מחלה השכיחה יותר בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים, אך היא יכולה להופיע בכל גיל.
מהו אינסולין ומה תפקידו?
אינסולין הוא הורמון שאחראי על וויסות רמת הסוכר בדם. כאמור, אינסולין מיוצר בלבלב וממנו הוא מופרש למחזור הדם. תפקידו של האינסולין הוא להכניס את הסוכר, שנספג במערכת העיכול מהמזון שאנחנו אוכלים, לכל תאי הגוף. הסוכר, שנקרא גם גלוקוז הוא ה"דלק", האנרגיה שמפעילה את תאי הגוף השונים.
מה קורה בגוף כשחולים בסוכרת נעורים?
הביטוי להרס תאי בטא בלבלב ולהפסקת ייצור האינסולין הוא חוסר איזון של רמת הסוכר. במילים אחרות: רמת הסוכר בזרם הדם נשארת גבוהה ואילו רמת הסוכר בתאי הגוף נמוכה. ה"דלק", שכה חיוני לפעילות, אינו מגיע לתאי הגוף, הם אינם מקבלים סוכר ונשארים "רעבים". כתוצאה מכך, תאי הגוף משתמשים באנרגיה הנחוצה להם ממקורות אחרים, למשל, משומן. פירוק השומן מוביל לשחרור חומצות שומן אל זרם הדם. זהו מצב שאינו בריא לנו, ועלול להוביל לחמצת סכרתית המתאפיינת בכאבי בטן והקאה חוזרת.
חשוב להדגיש: חסר באינסולין עלול לדרדר את המצב הבריאותי ולכן טיפול באינסולין המוזרק לגוף בכמות מדודה ומדויקת הינו חיוני והכרחי, כדי לאזן את רמת הסוכר. כמות נמוכה מדי של אינסולין עלולה לגרום למצב שנקרא היפרגליקמיה (כלומר, רמות סוכר גבוהות) ואילו עודף במינון האינסולין עלול לגרום להיפוגליקמיה (כלומר רמות סוכר נמוכות).
מהי היפרגליקמיה?
היפרגליקמיה הוא מצב בו רמת הסוכר בדם גבוהה מדי. מצב זה עלול להיגרם מצריכה גדולה מדי של סוכרים או פחמימות, ממחסור באינסולין, בעקבות מחלה או אפילו מלחץ נפשי. הסימנים להיפרגליקמיה הם:
מה לעשות במצב של היפרגליקמיה?
במקרה של עליה ברמת הסוכר חשוב לנסות ולהבין מה גרם לכך ולהשתמש באינסולין לפי ההנחיות שקיבלתם מהרופא המטפל. כמו כן, חשוב להקפיד של שתייה מרובה של מים.
זהירות: אם רמת הסוכר גבוהה מ- 250 ומופיעות הקאות, יש לפנות לרופא המטפל או לחדר המיון.
מהי היפוגליקמיה?
היפוגליקמיה היא ירידה חדה ברמת הסוכר בדם. היפוגליקמיה עלולה להופיע בגלל עודף אינסולין, אכילה מועטה או מאמץ גופני חריג. הסימנים להיפוגליקמיה הם:
- רעד
- רעב
- הזעה
- חיוורון
- דופק מואץ
- סחרחורת
- עייפות
- כאב ראש
- עצבנות וחרדה
זהירות: במקרים קיצוניים של היפוגליקמיה שבהם לא ניתן טפול למצב זה, ישנו סיכון לאבדן הכרה ואפילו פרכוסים.
מה לעשות במצב של היפוגליקמיה?
במקרה של תחושת היפוגליקמיה רצוי לבצע מדידת סוכר כדי לוודא שאמנם רמתו נמוכה (לעתים סימנים הדומים להיפוגליקמיה עלולים לנבוע מסיבה אחרת). אם רמת הסוכר נמוכה באופן מתון (60 עד 70) יש לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות. אם רמת הסוכר נמוכה באופן משמעותי יש לשתות חצי כוס משקה ממותק (מיץ ענבים או מיץ תפוזים למשל) או בקבוקון של תמיסת גלוקוז שניתן לרכוש בבתי המרקחת ללא מרשם.
אם מד סוכר איננו זמין, יש להתייחס למצב כהיפוגליקמיה משמעותית ולתת משקה ממותק בהתאם.
במצב של אובדן הכרה, יש לתת לילד זריקת גלוקגון: ערכת גלוקגון נתנת לכל ילד עם סכרת.
לקריאה נוספת:
סוכרת נעורים - כל מה שחשוב לדעת