שנים רבות נחשבו מחלות לב לבעיה "גברית". אמנם הסיכון ללקות בהתקף לב אכן גבוה באופן משמעותי בקרב גברים לעומת נשים, אלא שחשוב לחזור ולהדגיש כי הוא קיים גם בקרב נשים, בעיקר לאחר גיל 40.
הבעיה העיקרית היא שנשים לעתים קרובות מתקשות לזהות את הסימנים ולהגיע לטיפול רפואי. הן משום שהסימנים בקרב נשים מוכרים פחות מאלה של גברים והן משום המחשבה המוטעית לפיה נשים אינן לוקות בכך וכאמור, התקף לב, זו מחלה של גברים.
צרפו לכך את הנטייה של נשים להגיע "למשוך את הזמן" עד שהן פונות לקבלת טיפול רפואי, משום שהיו עסוקות בעבודה או התעכבו עם הילדים – ותקבלו מצב מטריד שיכול להיות מסוכן: נשים רבות מגיעות לקבלת טיפול רפואי בשלבים מאוחרים של התקף הלב.
ללא כאב בחזה: הסימנים שאופיינים להתקף לב בקרב נשים
אוטם שריר הלב אצל נשים מתבטא, כאמור, בתסמינים פחות אופייניים מאשר אצל גברים. נשים, יותר מגברים, מפתחות אוטם שריר הלב ללא כאבים בחזה או כאב בלתי אופייני. צרפו את העובדה הזאת לנטייה של נשים להגיע "למשוך את הזמן" עד שהן מתפנות להגיע לרופא, משום שהיו עסוקות בעבודה או התעכבו עם הילדים – והתוצאה היא שנשים רבות מגיעות לקבלת טיפול רפואי בשלבים מאוחרים של התקף הלב.
גם נשים וגם גברים מתארים את התסמינים ככאבים בחזה, כשאצל נשים שכיחה יותר תחושת לחץ או הרגשת כובד בחזה. אצל נשים באים לידי ביטוי בדרך כלל סימנים נוספים שלא תמיד מזוהים עם התקף לב.
במאמר מעיתון 2003 CIRCULATION ראיינו 515 נשים שעברו התקף לב .
התלונה השכיחה לא היתה דוקא כאב בחזה אלא עייפות קיצונית, הפרעת שינה, מתח נפשי.
הנה כלל הסימנים שחשוב להכירם:
- לחץ בחזה
- כאב או חוסר נוחות בזרועות, גב, צוואר ולסת. חוסר הנוחות יכול להופיע באיבר אחד או בכמה מהם יחד
- כאבי בטן ובעיות עיכול
- קוצר נשימה ללא לחץ בחזה
- זיעה קרה
- בחילה ו/או הקאות
- סחרחורת
- עייפות יוצאת דופן ובלתי מוסברת
תסמונת הלב השבור
מחלת לב נוספת השכיחה הרבה יותר בנשים מאשר בגברים - היא תסמונת הלב השבור. מדובר בפגיעה הפיכה (95% החלמה מלאה) בתפקוד שריר הלב הקשורה בסטרס נפשי קשה. הסימנים דומים לאלו של התקף לב.
התופעה יכולה להופיע בכל גיל אך ברוב המקרים (90%) בנשים בגיל הבלות.
המקרה הקלאסי הוא של אישה שאיבדה את בעלה ומתלוננת על כאב בחזה. את התסמונת ניתן לזהות באקו לב, חוד חדר שמאל בלב נראה נפוח כבלון והעורקים הכליליים תקינים.