סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בישראל וצפוי לפגוע באחת מכל שמונה נשים במהלך חייה, אך הודות לאבחון מוקדם ושיפור הטיפול, רוב החולות צפויות להחלים לחלוטין.
ברוב המקרים ניתן לבצע ניתוח לכריתה של הגידול בלבד, אך ניתוח כזה מחייב טיפול קרינתי משלים. הטיפול הקרינתי המקובל כולל סדרה של 20-30 טיפולים שניתנים יום יום, חמישה ימים בשבוע, למשך מס' שבועות לשד כולו ולמיטת הגידול. מעבר לטרחה של הגעה יום יומית לבית החולים לצורך הטיפול במשך מס' שבועות, הטיפול גם עשוי לגרום לכוויות בשד, וכן לפגיעה באיברים סמוכים כמו ריאה ולב.
שיטת טיפול חדשה חוסכת במקרים מסוימים את סדרת ההקרנות: טיפול קרינתי חד-פעמי ממוקד לאזור הגידול, המתבצע תוך כדי הניתוח להסרתו.
יתרונו העיקרי של הטיפול הממוקד הינו קיצור משך הטיפול ממספר שבועות לטיפול בודד שניתן תוך כדי הניתוח. בנוסף, הטיפול הממוקד עשוי לפגוע פחות באיברים סמוכים כמו לב וריאות, בהשוואה
לטיפול הסטנדרטי שניתן לשד כולו.
השימוש בקרינה התוך-ניתוחית מאריך את הניתוח בכ-45 דקות בממוצע, אך כאמור חוסך שישה-שבעה שבועות של טיפול יומיומי.
לטיפול זה אין כמעט תופעות לוואי, ולא נצפתה עלייה משמעותית בסיבוכים כתוצאה מן הניתוח, כגון הצטברות נוזל באזור הניתוח או זיהומים בפצע הניתוח.
קרינה תוך ניתוחית מתאימה לנשים מעל גיל 55 עם גידול בודד עד 2-3 ס"מ שמקורו בצינורות החלב (סרטן שד דוקטלי), ורצפטורים חיוביים לאסטרוגן.
במקרים מסויימים יכולה להתאים גם לנשים שעברו כבר טיפול קרינתי לאותו שד בעבר.
הטיפול אינו מומלץ לנשים צעירות שאצלן הסיכון להופעת גידול חדש באותו שד הוא גבוה יחסית, ולכן לנשים צעירות יומלץ עדיין, על פי רוב, טיפול סטנדרטי לשד כולו, וכך גם לנשים עם בלוטות לימפה נגועות בבית השחי במטרה לכלול גם את אזור בית השחי בשדה הקרינה.
ההערכה היא כי הטיפול מתאים לכרבע מן הנשים המאובחנות בסרטן השד בארץ ועשוי לייתר את הצורך בטיפול ממושך, ולחסוך לחולות זמן וסבל בדרך להחלמתן.