סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בישראל, המחלה עלולה להיות מאובחנת בקרב 1 מכל 8 נשים ישראליות, במהלך החיים. נשמע מבהיל, ואולם עם זאת, הבשורות הטובות הן כי סיכויי ההחלמה מסרטן השד כיום הם מצויינים, וככל שהאבחון מוקדם יותר, סיכויי ההחלמה עולים. הודות להתקדמות הגדולה שחלה בעשורים האחרונים בכל הקשור לאבחון מוקדם וטיפול בסרטן השד, אפשר היום להגיע להחלמה מלאה בחלק גדול מן המקרים.
אלו בדיקות מבוצעות כדי לאבחן את סרטן השד?
סרטן שד יכול להתבטא לראשונה כממצא בבדיקה עצמית או בבדיקת רופא, או כממצא בבדיקת דימות - ממוגרפיה, אולטרסאונד או MRI שדיים. הממצא השכיח ביותר בבדיקה הוא גוש, ואולם חשוב לזכור שלא כל גוש בשד הוא סרטני.
ביטויים נוספים לסרטן שד יכולים להיות:
- שינוי בפטמה
- עוות בשד
- עיבוי של העור
- הפרשה דמית מהפטמה
- קשקשת עורית ליד הפטמה (נדיר ביותר)
כל אחד מהסימנים הללו יכול גם לבטא מצב שפיר, ורק הערכה מלאה שכוללת בדיקת רופא, בדיקות דימות ועל פי הצורך ביופסיה, יכולה לקבוע אם מדובר בסרטן השד.
ממוגרפיה - ממצאים מחשידים לסרטן השד יכולים להיות:
- גוש
- שינוי ברקמת השד (עוות ארכיטקטורה)
- סמיכות או הסתיידויות - ממצא היכול להעיד על תהליך שפיר או ממאיר.
אולטרה-סאונד - מזהה בעיקר גושים בשדיים.
MRI - מזהה גושים ו"אזורי האדרה", כלומר אזורים בהם החומר שמוזרק בבדיקה מצטבר ברקמות.
גם במקרה זה חשוב לזכור שלא כל גוש בשד, ולא כל ממצא בבדיקת דימות (כמו ממוגרפיה או אולטרה-סאונד) הם סרטניים. לא מעט מן הגושים או הממצאים הללו יתבררו כשפירים, אך שוב - ברב המקרים רק ביופסיה יכולה לאבחן בוודאות באיזה מן ממצא מדובר.
איך ניתן להבין את תוצאות בדיקות הדימות?
כיום מקובל לסכם כל בדיקת דימות ב"ציון" שנקרא BIRADS (ראשי תיבות של Breast Imaging Reporting and Data System).
- BIRADS0 - משמעו בדיקה לא שלמה (ויש צורך בצילומים נוספים או בדיקות נוספות).
- BIRADS1 - בדיקה תקינה לחלוטין, ללא כל ממצאים.
- BIRADS2 - משמעו בדיקה שיש בה ממצאים שהם שפירים לחלוטין באופיים ואין כל חשד לסרטן.
- BIRADS3 - זהו הציון שניתן לממצא שהוא קרוב לוודאי שפיר אבל אין ודאות מוחלטת, ולכן מומלץ בירור נוסף כלשהו - צילום נוסף, מעקב קצר טווח או ביופסיה.
- BIRADS4 - זהו ממצא בעל סבירות מסויימת להיות סרטני, ולממצא כזה מומלץ לבצע ביופסיה כדי לוודא במה מדובר.
- BIRADS5 - זהו ממצא בעל מראה חשוד לסרטן, ויש לבצע ביופסיה על מנת לאשר או לשלול זאת (גם בציון 5 חלק מן הממצאים עשויים להתברר בסופו של דבר כשפירים).
- BIRADS6 - הוא הציון שניתן לגידול ידוע ומוכח בביופסיה.
כיצד מאבחנים את סרטן השד?
כאמור, האבחון של סרטן השד מתבסס על בדיקת ביופסיה – זוהי פעולה פולשנית בה נלקחת פיסת רקמה קטנה, בהרדמה מקומית, ונמסרת לבדיקה מיקורוסקופית, או היסטולוגית. רק על פי תוצאות הביופסיה ניתן לקבוע בוודאות שמדובר בסרטן השד. כמו כן, תוצאות הביופסיה יכולות להצביע גם על מאפיינים של הגידול.