ראיון חגיגי לכבוד השנה החדשה - ראש השנה תשפ"א

ספטמבר כאן ומביא איתו כתמיד אווירה של שנה חדשה. אז רגע לפני החגים וקצת לפני שהעונות מתחלפות והחורף מגיע, ישבנו עם ד"ר שרית אבישי-אלינר, מנהלת המרכז הרפואי קפלן וביה"ח הרצפלד לשיחה על קפלן, על הקורונה ועל החורף הצפוי לנו.
הגל הראשון
"בגל הראשון ההיערכות הייתה דיי מידית. הייתה לנו התלבטות קשה כיצד לעשות את זה – להקים מתחם בתוך המחלקות? בשטחים הפתוחים של בית החולים? כיצד הכי נכון שהצוותים יעבדו?
החלטנו לייצר מתחם בשטח הפתוח של בית החולים. זה דרש מאתנו הערכות לא פשוטה לנייד מחלקות כדי לפנות מבנים הקיימים בשטח לקליטת חולי קורונה. לגל הראשון זה היה מצוין ושמר על שקט לחולים בתוך בית החולים ועל ההפרדה שמנעה התערבבות בין חולי קורונה ליתר המטופלים ובין הצוותים המטפלים.
בגל הראשון נערכנו לקליטת מאות חולים, ובנוסף למבנים שפינינו הקמנו גם אוהלים שישמשו כמיון ביולוגי, בנפרד מהמיון הרגיל, ולמזלנו לא השתמשנו בהם.
כשמגיע חולה מאומת האמבולנס מודיע והצוות הביולוגי יוצא אליהם. הצוות והמטופל ימשיכו למיון הביולוגי ואם הוא יזדקק לאשפוז יגיע לפנימית הקורונה. אין קרבה בין הצוותים הרגילים לצוותי הקורונה ואין קרבה בין החולים – ככה אנחנו מונעים הידבקויות ולשמחתנו לא היו הידבקויות בתוך בית החולים.
חולים שהם חשודים בקורונה יופנו גם למיון הביולוגי – אך לחלק מופרד מהחולים המאומתים. העבודה היא מאד מוקפדת ומסודרת.
בגל הראשון צמצמנו פעילות אלקטיבית והיו פחות פניות למיון. לצערנו קרה שחולים לא הגיעו בזמן לבית החולים לקבל טיפול כי חששו מהקורונה ואין ספק שזה מסוכן לבריאותם.
הצוותים שנבחרו לטפל בחולי הקורונה הרגישו כמו סיירת נבחרת. הם התגאו לטפל בחולי הקורונה והתחושה הייתה שכולם סביבנו מגויסים לכל מה שצריך – מהאזרחים, דרך תורמים, כולם".
הגל השני
"עכשיו המצב שונה, הצוותים עובדים כמו סיירת אבל כל מה שקורה מסביב השתנה. לא רואים את הסוף, זה מתמשך ומתיש. קשה לצוותים להתמגן ולעבוד ככה במשך שעות, במיוחד בקיץ. ואם בגל הראשון היתה הירתמות גדולה והתגייסות של הסביבה, דווקא עכשיו הסיוע מבחוץ פחת מאד.
בקפלן היום יש מחלקה וחצי של קורונה ואם נצטרך אנחנו ערוכים לפתוח במהירות מחלקות נוספות. אנחנו עומדים לפתוח עוד מתחם נפרד גדול למונשמים בבניין הילדים ויש לנו חדרים מיוחדים עבור יולדות החולות בקורונה, כך גם עבור ילדים. יש לנו גם טיפול נמרץ ייעודי לקורונה ובו החולים הקשים מקבלים את הטיפול המיטבי, החדיש והמתקדם ביותר.
קיבלנו הרבה מאד ציוד ממשרד הבריאות: ציוד הנשמה, מכשור לניטור, מכשירי אקמו. הבעיה היא ההון האנושי – הצוותים כבר שחוקים וחסרות ידיים עובדות. בית החולים כבר היום עמוס במטופלים, לא רק חולי קורונה. המחלקות הפנימיות שלנו עובדות בעומס רב וחריג מאז פתיחת מחלקות הקורונה. בשונה מהגל הראשון ,המטופלים היום חוששים פחות וכן מגיעים לקבל טיפול ועם החורף העומס צפוי רק לגדול.
המחלקות בנויות לפי כל הכללים – מופרדות עם צוות נפרד וממוגן, מבקרים לא נכנסים אלא בהיתר מיוחד. כל חולה מאומת מלווה על ידי איש בטחון למחלקת קורונה כדי שיוכל לעבור רק בנתיב שהוקצה לחולי הקורונה ודרך המעלית שהוקצתה עבורם. החדרים מצוידים במערכות לשליטה מרחוק. שני מכשירי האקמו שקיבלנו יכנסו לשימוש בקרוב.
כל יולדת שמגיעה עוברת בדיקות קורונה וכך גם חולים שצריכים לעבור פרוצדורות נשימתיות.
מאז הקורונה הוספנו בבית החולים שרותים דיגיטליים, והתחלנו לעשות ביקורי רופא אונליין בחלק מהתחומים.
אנחנו עוזרים למשפחות לבקר בצורה ממוגנת את יקיריהם ולבצע, בעת הצורך, פרידה מרחוק בליווי עובדת סוציאלית אם חלילה המצב דורש.
העבודה שלנו נעשית בהלימה מלאה עם היועצים הזיהומיים וצוות המעבדה המצוינת שלנו שעובד סביב השעון. התשובות מתקבלות מהמעבדה תוך 2-7 שעות, כל אחד מהם מגויס לחלוטין למשימה וזוהי הזדמנות לשבח אותם על כך!
כמנהלת מרכז רפואי בימי קורונה, אחת המשימות שלנו היא לשמור על האיזון בין צרכי המטופל להנחיות שאנחנו מחויבים להם ממשרד הבריאות, גם לשמור על הכללים וגם על בריאותם של כל המטופלים והמבקרים שמגיעים אלינו וכמו כן על אנשי הצוות שלנו.
חשובה לי מאד ההסתכלות פנימה, על האנשים שלנו שעושים את העבודה הקשה. אנחנו מוציאים לכלל עובדי בית החולים עדכון קורונה יומי והעובדות הסוציאליות, פסיכולוגיות ופמ"א המעניקות תמיכה למטופלים נמצאות שם גם עבור אנשי הצוות למניעת שחיקה".
מה למדנו על המחלה?
"למדנו מהי המחלה ולמדנו לטפל בה יותר טוב. למדנו שהיא פוגעת בכל מערכות הגוף, למדנו על צורות ההדבקה שלה, למדנו שגם צעירים ובריאים יכולים להיפגע ולמדנו שאנחנו יכולים להתמודד בצורה טובה ללא פאניקה עם הקשבה לשטח ועבודה לפי הכללים.
אני מאמינה שבחורף הקרוב יותר אנשים יתחסנו לשפעת, שתהיה פחות שפעת בגלל המסכות והריחוק החברתי, אבל בבתי החולים יכול להיות עומס מאד גדול ואנחנו נערכנו לכך מבעוד מועד. אנחנו תמיד ערוכים לכל מני תרחישים ובעת הצורך אנחנו יודעים לפנות למשרד הבריאות שמסייע לנווט את החולים כדי להקטין עומסים.
הדבר החשוב שלמדנו הוא שלא צריך לחשוש. שמרו על ריחוק חברתי, הקפידו על מסיכות והיגיינה אישית ותוכלו להקטין את הסיכון משמעותית. אל תפחדו להגיע לבתי החולים – היעזרו ברופאי הקהילה ותגיעו כשצריך להגיע".
"אנחנו חלק מההיסטוריה"
"להיות מנהלת בית חולים בתקופה כזו דורשת ניהול אחראי מאד, מעורבות טוטאלית של כל ההנהלה, ידע רב ויכולת לקבל החלטות קשות ובמהירות.
זוהי תקופה מאתגרת והיא דורשת ניהול בתנאי אי ודאות כי אין לדעת מה צופן המחר. לכן, חשוב לי להיות קשובה לשטח, קשובה ליועצים ולפי זה לקבל את ההחלטות ולדעת לשנות במהירות את ההחלטה אם היא מתגלה כלא מתאימה.
אני מנהלת גם את ביה"ח הרצפלד, בית חולים שיקומי שרוב מטופליו הם קשישים שעקב הקורונה חלקם היו ללא המטפלים שלהם. המטרה לשמור את בית החולים הרצפלד נקי לגמרי מקורונה הייתה מטרת על שלנו. כל חולה עובר בדיקת קורונה לפני שמגיע להרצפלד ואנחנו שומרים על כל הכללים בקפדנות.
האסון הזה הוא אסון של אחד למאה שנים וכולנו חלק מההיסטוריה העולמית שמתרחשת לנגד עינינו. זה לא בא והולך, זה מתמשך, זה לא נגמר ואנחנו לא רואים את הסוף. נכון להיום ולאורך התקופה הגיעו למיון הביולוגי שלנו בקפלן 3000 חולים, כ-10% מכלל הביקורים במיון. כ-400 חולי קורונה אושפזו ו- 39 נפטרו מכלל המאושפזים, 90% מהם בגילאים 70-90.
חשוב לי להגיד תודה לכל הצוותים המסורים, לאנשי הרפואה הסיעוד והמינהל, לצוותים השונים העוסקים בזיהומים, לעובדים/ות הסוציאליות והפסיכולוגים/יות, לאנשי המעבדות, פמ"א, הלוגיסטיקה, אנשי הניקיון שתפקידם הוא קריטי בשגרה ובוודאי בימי קורונה ולאנשי ההנהלה שזמינים מסביב לשעון ונמצאים בשטח. בזכות צוותים אלו, קפלן הוא מרכז רפואי שנותן רפואה איכותית ושירות יוצא מהכלל למרות הקושי. אנחנו שמים את המטופל במרכז ומקפידים על בריאות המטופלים והצוותים פיזית ונפשית.
בהזדמנות זו חשוב לי לאחל לכל עובדי קפלן ולעם ישראל שנה טובה ובריאה, שנת התחדשות וצמיחה!"