הבוקר (29.6) הוצג במעמד שר הבריאות, ח"כ הרב יעקב ליצמן, דו"ח התכנית הלאומית למדדי איכות בבתי החולים בישראל ובו נתון מרשים:
אם את/ה תושב/ת השפלה והדרום וקיבלת אירוע חד בלב בשל חסימה בכלי דם כלילי הגורמת לפגיעה באספקת הדם לשריר הלב – תגיע למכון הלב במרכז רפואי קפלן, בראשותו של פרופ' קובי ג'ורג'.
מכון הלב של קפלן נמצא במקום הראשון בין בתי החולים בשפלה ובדרום ובמקום השני בין בתי החולים בישראל עם עמידה של 93% (!) ביעד צנתור לבבי תוך 90 דקות בחולים עם אוטם שריר הלב שנועד לפתוח את כלי הדם החסום ולהזרים דם מחומצן בעוקרים הכלליים ושריר הלב.
נתון זה הוא בעל חשיבות מכרעת בהצלת חיי אדם. בישראל מאובחנים בכל שנה כ-11,500 התקפי לב ואלה הם אירועים שכיחים מאוד בכל העולם המערבי. פרופ' קובי ג'ורג' מסביר: "חשוב להבין כי אוטם לבבי נחשב מצב חירום קרדיאלי המצריך זיהוי וטיפול מוצלח ומוקדם ככל האפשר. טיפול מהיר מפחית תחלואה והתדרדרות מצב החולה, עד מוות, בטווח נקצר והארוך כאחד. מכאן, החשיבות הגדולה בהמלצה של איגוד הקרדיולוגים האמריקאי לביצוע צנתור תוך 90 דקות". עיכוב במתן טיפול גורם לתחלואות נוספות כגון: שבץ מוחי, דימום, סיבוכים בכלי דם ואי ספיקת כליות.
צוות יחידת הצנתורים המיומן והאפקטיבי במכון הלב אימץ תכנית עבודה יעילה ביותר הנסמכת על הנתונים של איגוד הקרדיולוגים האמריקאי וכמובן של משרד הבריאות בישראל, מסביר פרופ' ג'ורג', ובשנים האחרונות נעשה בקפלן מאמץ גדול לצמצום זמן ההמתנה והתוצאות המרשימות בדו"ח מדברות בעד עצמן. "לא בכדי, קפלן בין שני בתי החולים המובילים בישראל בהפרש מזערי מהמקום הראשון. מדובר ביעד שאפתני והוכחנו שהוא אפשרי בהחלט עם אחוזים גבוהים ביותר של הצלת חיי החולה ושיפור איכות חייו באופן משמעותי", הוא אומר.
ד"ר קרלוס גרוזמן, מנהל מרכז רפואי קפלן, אמר כי הוא גאה בתוצאות המרשימות בשיעור העמידה בצנתור לב המציבות את המערך הקרדיולוגי בקפלן בחזית מכוני הלב בישראל בכלל, ובאזור השפלה והדרום בפרט. "שיעור העמידה במדד הנו תוצר של תהליכים מסודרים ושיתוף פעולה של הצוותים הרפואיים המצוינים הן בתחום הקליני והן בתחום הקדמה הטכנולוגית", הוא אמר. "המטרה בפעולה מהירה ואפקטיבית היא אחת - מזעור הפגיעה בשריר הלב ובכך להציל חיי אדם!".
סימנים לאירוע לבבי
הצוות הקרדיולוגי במכון הלב מסביר כי אם קיימים סימנים של אירוע לבבי, כאב עמוק ולוחץ בחזה (הסימן השכיח ביותר) היכול להיות מוקרן גם לרום הבטן, לגב, ללסת התחתונה ולצוואר, המלווה לרוב בחולשה, בעייפות, בבחילות, בהזעה, בחיוורון, ולעתים בהקאות ובחרדה, לא להסס ולהגיע מיד לחדר המיון.