אבחון סוכרת נעורים מלווה בשלב הראשון בטלטלה רגשית. יש שמופתעים ומתקשים להבין ולקבל, יש שחשים הקלה כשהם מגלים שמדובר בתופעה מוכרת, שיש לה שם וגם טיפול. יש שמרגישים כעס, עצב או בדידות לאחר הגילוי. יש המתקשים להסתגל לדרישות ולהגבלות של המצב, אחרים מתגייסים מיד להתמודדות עם המחלה ויעשו כל שניתן על מנת להרגיש טוב יותר.
כל התגובות המתוארות כאן הן תגובות נורמליות למצב בו הגוף שלכם נמצא. שאלות כמו: למה זה קרה לי? מה יהיה? האם אצא מזה? איך הסוכרת תשפיע על החיים שלי? מה יקרה עם המשפחה שלי? הן כולן שאלות נפוצות מאוד. ברוב המקרים, סביר להניח שתחוו שילוב של הדברים הללו וכך גם הוריכם ושאר בני המשפחה.
יחד עם זאת זכרו: לאחר השלב הראשון של האבחנה וההתרגשות סביבה, תכנסו לשגרה טיפולית. תוך זמן קצר תרכשו ידע מספיק בהבנת הסוכרת ותהיו עצמאיים בניהול היומיומי של הסוכרת. כמובן שהצוות, אחות, רופא, פסיכולוגית, יעמדו לרשותכם בבעיות שיצוצו בפרט בתקופה שלאחר האבחון.
אל תשמרו בבטן
ילדים יקרים, כחלק מהתמודדות עם הסוכרת, תגייסו כוחות להתמודד עם המצב החדש. מצב זה כולל ביקורים תכופים אצל הרופא, טיפול תרופתי יומיומי ובדיקות מדי פעם. שגרת החיים שלכם תשתנה ויהיה עליכם לשנות את הרגלי התזונה והפעילות שלכם.
לעתים הנטייה להסתיר את הסוכרת עלולה לפגוע בהשתלבות בבית הספר או בחברה. בנוסף, הצורך שלכם בעצמאות ובפרטיות עלול לפעמים להתנגש עם ההזדקקות למערכת הרפואית או להורים. לכן, חשוב "לא לשמור בבטן" את הרגשות והמחשבות שאיתם אתם מתמודדים. נסו לשתף אותן עם מישהו שקרוב אליכם: אמא, אבא, אח או אחות, חבר או חברה ואפילו המורה או היועצת בבית הספר.
גם אנחנו, צוות המרפאה במרכז הרפואי קפלן נמצאים כאן בשבילכם. נשמח לעמוד לרשותכם לצורך התייעצות או ליווי בהתמודדות עם גילוי המחלה וניהולה. לפסיכולוגים שלנו יש ניסיון רב בעבודה עם ילדים, בני נוער ומשפחותיהם והם ישמחו לסייע לכם תוך התאמת הטיפול לצרכים של כל אחד ואחת מכם. הליווי הפסיכולוגי בנקודות זמן שונות לאורך התמודדות עם הסוכרת נועד להקל עליכם ועל משפחתכם ולחזק את יכולתכם להמשיך את מסלול חייכם והתפתחותכם האישית יחד עם התמודדות עם האתגרים הרפואיים שעומדים בפניכם.
אל תהססו לפנות אלינו. צוות השירות הפסיכולוגי-רפואי כאן בשבילכם.
גם ההורים צריכים תמיכה
הורים יקרים, אנו מזמינים גם אתכם (לא רק את ילדכם) לשתף במחשבות, ברגשות, בפחדים, בלבטים שעוברים עליכם. פעמים רבות, כבני משפחה המתמודדים בעצמכם עם הקשיים ומתגייסים לאתגר, אתם יכולים לשמש דוגמה מחזקת עבור הילד ולהעביר מסר חיובי של התמודדות ושל מסוגלות. חשוב להדגיש בפני הילד שאתם מאמינים בכוחותיו וביכולתכם כמשפחה להתמודד עם השינוי.
כדי שתוכלו לעזור לילדכם בהתמודדות עם הסוכרת, חשוב שהמשפחה כולה תרגיש טוב. זכרו לחלוק את הקשיים, להתאחד למען המטרה, ולחזק את עצמכם במה שעושה לכם טוב. למשפחה תפקיד משמעותי בתמיכה בהתמודדות עם הסוכרת. למעשה מחקרים מראים שהאופן בו המשפחה תופסת את המחלה יכול להשפיע על איכות החיים של הילד יותר מחומרת המחלה.
אנו נשמח לעמוד לרשותכם לצורך התייעצות או ליווי בהתמודדותכם כמשפחה עם השינויים בעקבות גילוי הסוכרת.
כיצד תזהו מצוקה רגשית אצל ילדכם?
מצוקה רגשית אצל ילדים ובני נוער תתבטא בדרך כלל באחד מן המוקדים הבאים:
- שינויים התנהגותיים – יכולים לכלול בין היתר נסיגה חברתית, הסתגרות, התדרדרות בתפקוד בית ספרי, אובדן עניין או הנאה בתחומי עיסוק שונים או כל שינוי פתאומי אחר בדפוסי ההתנהגות האופייניים לילד.
- רגרסיה – חזרה לדפוסי התנהגות המתאימים לשלבים קודמים בהתפתחות, למשל: חזרה להרטבה אצל ילד שנגמל, פחדים שאפיינו תקופות קודמות יותר, היצמדות מיוחדת להורים, מציצת אצבע מוגברת או כל נסיגה אחרת לשלבי התפתחות מוקדמים.
- התנהגות לא תואמת – התנהגות מוזרה שאינה נראית מתאימה למצב בה היא מופיעה כגון דיבור לא מובן, תפיסות חברתיות לא שגרתיות וכדומה.
- קושי בוויסות רגשי – יתבטא בנטייה להתפרצויות של כעס, בכי או רגש חזק אחר באופן לא שגרתי, שינויים חדים במצב ברוח.
בכל שאלה או מצב בו אתם מבחינים בשינוי התנהגותי אצל ילדכם, אתם מוזמנים לפנות לרופא המטפל בבית החולים ולקבל הפנייה לשירות הפסיכולוגי ביחידה.