טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT – Cognitive Behavioural Therapy) מתמקד בשינוי של דפוסי חשיבה והתנהגות קיימים כמפתח לשינוי מצבים נפשיים בעייתיים. הטיפול מתרכז בהווה, אך ללא התעלמות מהעבר.
מהי הגישה ההתנהגותית?
גישה המבוססת על תיאוריות למידה, המגדירות ומאפיינות דרכים שבהן מתבצעת למידה בהקשר עם הסביבה. ההבנה כיצד בני אדם לומדים התנהגויות מסוימות מאפשרת לשנות התנהגויות בלתי מסתגלות ולבסס התנהגויות מסתגלות.
מהי הגישה הקוגניטיבית?
הגישה הקוגניטיבית מבוססת על תיאוריות של עיבוד מידע, המגדירות ומאפיינות דרכים שבהן האדם קולט מידע, מעבד אותו ומשתמש בו במצבים שונים.
הגישה הקוגניטיבית הטיפולית מתמקדת באופן שבו מאורגן המידע על אודות העולם והעצמי, דפוסי החשיבה האופייניים לאדם והקשר שלהם למצבים נפשיים שונים.
ההנחה היא, שהפרשנות שאנו נותנים לאירועים בחיים שלנו קשורה ישירות לתחושותינו ולהתנהגויותינו. שינוי האופן שבו אנו מפרשים את האירועים החיצוניים והפנימיים בחיינו יכול להשפיע ולחולל שינוי רגשי והתנהגותי. מכאן שאם אדם יהיה מסוגל לתת פרשנויות אחרות לאירועים המתרחשים בחייו, ויוכל לתפוס את עצמו ואת סביבתו באופנים אחרים – יחול שינוי במצבו הנפשי.
איך מטפלים?
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי כולל תרגול יומיומי של טכניקות התנהגותיות וקוגניטיביות. המפגש הטיפולי הוא לרוב מובנה - מעבר על האופן שבו התמודד המטופל עם קשייו במהלך השבוע החולף, בדיקת תרגולי בית, עבודה ממוקדת על מוקד שנבחר על ידי המטפל והמטופל ונוגע לדפוסי רגש-מחשבה והתנהגות של המטופל ומתן תרגולי בית לשבוע הבא.
באופן מעשי המפגש כולל שיחה, תרגול טכניקות רלוונטיות ופעמים רבות גם תרגילי חשיפה למצבים מעוררי פחד או דאגה בעבור המטופל.
הטיפול הוא אישי ומעניק מקום למטופל כאדם, כולל התייחסות למצבי חיים שאיתם הוא מתמודד ומתן תמיכה ועידוד מתמידים.
תוך כמה זמן יגיע השינוי?
CBT היא שיטה ממוקדת וקצרת מועד. בדרך כלל נדרשים עד 20 מפגשים טיפוליים, אבל ישנם חריגים. בכל מקרה, טיפול פרטני נמשך לכל היותר שנה.
למי זה מתאים?
CBT הוא טיפול יעיל במגוון של הפרעות חרדה, ובכלל זה הפרעות מהספקטרום האובססיבי-קומפולסיבי, הפרעות דחק ופוסט-טראומה והפרעות אכילה.
למידע על קבוצות CBT להפרעות אכילה