הפרעות במצב הרוח

דיכאון

דיכאון הוא אחד ממחלות הנפש הנפוצות, והוא מטופל במגוון של שיטות - טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי וגרייה מוחית

פורסם בראשונה: 02.01.2017

דיכאון הוא אחת ממחלות הנפש הנפוצות ביותר. מחקרים מראים, כי בשנים האחרונות יש עלייה באחוז המאובחנים כסובלים מדיכאון, אם כי ייתכן שמחקרים אלה רק משקפים את העלייה במספר הפניות לגורמים מטפלים ובמספר האבחנות הניתנות.  

הגורמים לדיכאון הם שונים ומגוונים: נטייה תורשתית, משברים אישיים, אירועים טראומתיים, גורמים חברתיים וכלכליים, מבנה אישיות, סיבות פיזיולוגיות ועוד.

איך זה מרגיש?

דיכאון קליני יכול להתבטא בעצבות, ייאוש, חוסר הנאה מפעילויות שגרמו הנאה קודם לכן, הפרעה בשינה, עייפות, חוסר אנרגיה, חוסר תיאבון, תחושת אכזבה עצמית, קשיי ריכוז, חוסר מנוחה ועצבנות ומחשבות כי אין טעם לחיים. יש נטייה לצמצם בהדרגה את הטריטוריה שבה מתנהלים החיים ולהתנתק מהסביבה, לעתים עד כדי חוסר רצון של החולה לקום ממיטתו.

איך מטפלים?

הטיפול בדיכאון הוא רב-תחומי, ונעשה שימוש בשיטות שונות של טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי וגרייה מוחית.

טיפול פסיכולוגי CBT
מאחר שמדוכאים מציגים דפוסי חשיבה שליליים, כמו ייחוס כשלונות לעצמם וראייה פסימית של החיים, נעשה שימוש בשיטת הטיפול הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT) שממוקדת בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות. בטיפול יש ניסיון ללמד את המטופל לחשוב באופן חיובי, לתקוף ישירות את המחשבות הדיכאוניות, לערער עליהן ולנסות ולראות את המציאות באור שונה. שיטת טיפול זו היא לרוב קצרת מועד.

טיפול תרופתי
תרופות נוגדות דיכאון עשויות לשפר את תסמיני הדיכאון והתפקוד. מחקרים מראים שכשליש מהמטופלים יגיבו היטב לתרופה הראשונה, וכרבע מהם יגיבו לשנייה. לאחר כישלון שתי תרופות, הסיכוי להצלחת טיפול תרופתי פוחת מאוד. לרוב התרופות יש תופעות לוואי, ובהן: עצבנות, הפרעות שינה, הפרעה בתפקוד המיני, הפרעות במערכת העיכול וכאבי ראש.

טיפול בנזעי חשמל
נזעי חשמל הוא טיפול יעיל ביותר בדיכאון, הנעשה בהרדמה. תופעת הלוואי של טיפולים חוזרים בנזעי חשמל היא פגיעה זמנית בזיכרון לטווח הקצר. בשל הסיכונים בהרדמה הכללית ובשל הפגיעה בזיכרון, הטיפול בנזעי חשמל הוא על פי רוב קו שני או שלישי לטיפול, לאחר כישלון של הטיפול התרופתי.

טיפולים חדשניים
גירוי מגנטי פנים־גולגולתי (TMS ו-rTMS) – טיפול באמצעות אלקטרומגנטים רבי עוצמה המקורבים לראש וגורמים לשינוי חשמלי בקליפת המוח. טיפול זה משיג אפקט דומה בטיפול בנזעי חשמל, אך בשונה ממנו אינו מצריך הרדמה.

גירוי העצב התועה (ואגוס) (VNS) – בטיפול זה מושתלת באזור העצב התועה אלקטרודה המחוברת לקוצב חיצוני, והיא מחוללת גירוי חשמלי. טיפול זה משמש גם נגד מחלת האפילפסיה.

גירוי מוחי עמוק (DBS) – בטיפול זה מושתלים יחד קוצב ואלקטרודות באזורים ממוקדים במוח. הטיפול מתבצע באמצעות ניתוח חודרני ולכן הוא מיועד רק לחולים הנמצאים במצבים קשים ביותר.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשלוח

נגישות