תרופות

trueבתי חולים > שלוותה > דף הבית > טיפולים > תרופות > Zyprexa - Olanzapine

Zyprexa - Olanzapine

​אולנזפין היא תרופה אנטי־פסיכוטית לא טיפוסית (א־טיפית).


מה היא עושה?

אולנזפין מיועדת לטיפול במצבים הבאים:
1. סכיזופרניה.
2. תסמינים של הפרעות פסיכוטיות.
3. מצבי מניה במקרים של הפרעה דו־קוטבית (מחלה בי־פולרית) - גם בשילוב עם ליתיום או עם סודיום ולפרואט.
4. מניעה של אירועי מניה במקרים של הפרעה דו־קוטבית (מחלה בי־פולרית).
5. מצבים נוספים


מגיעה בצורה של:

טבליות רגילות: אסור ללעוס. יש לבלוע את התרופה עם מעט מים.

טבליות מסיסות בפה: יש להפריד יחידה אחת מאריזת המגש ולקלף בזהירות את הכיסוי. אסור לדחוף את הטבלייה. יש להוציא את הטבלייה בידיים יבשות ולהניח אותה מיד בפה בשלמותה. הטבלייה נמסה ברוק במהירות, ולכן ניתן לבלוע אותה בקלות בעזרת משקה או בלעדיו.


הערות לתנאי לקיחה:

השפעת התרופה: לתרופה לוקח זמן עד שהיא מתחילה לעבוד, אם אתה מרגיש שזה לא עוזר שתף את הצוות המטפל והתייעץ לגבי הטיפול.

תופעות לוואי: לתרופה יכולות להיות תופעות לוואי שמתמתנות עם הזמן, כלומר מרגישים פחות תופעות לוואי ויותר השפעה של התרופה, (בהמשך העלון יש פירוט של תופעות לוואי אפשריות)

נהיגה: התרופה עלולה לגרום לנמנום. מותר לנהוג רק אם תופעת הלוואי הזאת לא מורגשת.

אלכוהול: השילוב של אלכוהול עם אולנזפין מגביר את דיכוי הפעילות המוחית.

הריון והנקה: נא לזכור לדווח לצוות המטפל אם את מתכננת הריון או בהיריון או מניקה כדי להתאים הטיפול הטוב ביותר עבורך, ושלא יפגע במהלך ההיריון או בפעוט היונק.


מתי אסור להשתמש?

1. אם קיימת רגישות־יתר לאולנזפין.

2. השימוש בתרופה אינו מאושר במקרים של פסיכוזה שמקורה בשיטיון (דמנציה).


תדירות הנטילה:

1פעמים ביום ותמיד לפי הנחיות הרופא או הרוקח


מינון שכיח:

סכיזופרניה

מינון התחלתי: 10-5 מיליגרם פעם אחת ביום. ניתן להעלות בהדרגה ל־10 מיליגרם ביום בתוך 7-5 ימי טיפול. ניתן להעלות בכל שבוע ב־5 מיליגרם עד למינון מקסימלי של 20 מיליגרם ביום.

מינון אחזקה: 20-10 מיליגרם פעם ביום.


אירועי מניה במחלה דו־קוטבית

טיפול יחיד: מינון התחלתי של 15-10 מיליגרם פעם אחת ביום. ניתן להעלות בהדרגה ב־5 מיליגרם כל 24 שעות עד למינון מקסימלי של 20 מיליגרם ביום.

מינון אחזקה: 20-5 מיליגרם ביום.
מינון מקסימלי: 20 מיליגרם ביום.


טיפול משולב (עם ליתיום או עם ולפרואט)

מינון התחלתי: 10 מיליגרם פעם ביום.
טווח המינונים: 20-5 מיליגרם ביום


המינון שלי:

זמן לקיחה

בוקר

צהריים

ערב

לפני שינה

כמות

 

 

 

 

 

 

אזהרות חשובות

1. התרופה עלולה להשפיע על מערכת העצבים ולגרום, בין היתר, לתסמינים הבאים: בלבול, אי־שקט, עצירות, יובש בפה, אצירת שתן.

2. התרופה עלולה לגרום לשינויים בקצב הלב.

3. התרופה עלולה לשנות את ויסות חום הגוף. לכן בזמן הטיפול בתרופה יש להימנע מאימון מאומץ, מחשיפה לחום, מהתייבשות או מנטילה בו־זמנית של תרופות אנטיכולינרגיות אחרות.

4. נוטלי התרופה חשופים לסכנה של לחץ דם נמוך. הסכנה הזאת קיימת בעיקר אצל קשישים, אצל חולי לב, אצל מי שעברו אירוע מוחי, אצל מי שסובלים מהתייבשות ואצל מי שנוטלים במקביל תרופות להורדת לחץ דם או תרופות להאטת קצב הלב.

5. סיכון שכרוך בנטילת התרופה הוא עלייה במשקל, עלייה ברמות של שומני הדם והחמרת הסוכרת.

6. התרופה עלולה לגרום לדיסטוניה (הפרעה במתח השרירים - תופעה שגורמת לעוויתות בשרירים, ובמיוחד בשרירי הכתף והצוואר), לאקתיזיה (תנועות לא רצוניות), לפרקינסון מדומה ולהפרעת תנועה מאוחרת (שבאה לידי ביטוי בתנועות לא תקינות ולא רצוניות - בעיקר של הפנים, של הלשון, של הפה ושל הצוואר). תופעות אלו נפוצות בשימוש באולנזפין פחות  מתרופות אנטיפסיכוטיות מהדור הישן. שכיחות התופעות האלה גדלה - גם בקרב מטופלים צעירים - עם העלאת המינון או במקרה של שימוש בו־זמני עם תרופות אנטיפסיכוטיות מהדור הישן.

7. מטופלים שדיווחו על סחרחורת בעקבות נטילת התרופה אמרו שחשים בה בעיקר בתחילת הטיפול ובעת שקמים מישיבה או משכיבה. תופעת הלוואי הזאת חולפת בדרך כלל מעצמה. במקרה שחשים סחרחורת מומלץ לשבת או לשכב עד שמרגישים שיפור. אם לא מורגש שיפור, יש לפנות לרופא.

 

תופעות לוואי שמחייבות התייחסות מיוחדת

במקרה של יותר מאחת מהתופעות הבאות - חום, שינויים בלחץ הדם ובקצב הלב, הזעת יתר או חוסר הזעה, צימאון מוגבר, בלבול, אצירת שתן, נשימה מהירה, נוקשות בשרירים (נדיר) - יש להפסיק את הטיפול ולפנות לרופא.

במקרה של אחת או יותר מהתופעות הבאות - חולשה, השתנה מרובה, בולמוס אכילה, בחילה, ריח של אצטון מהפה, קשיים בבליעה, פרכוסים, שינויים במחזור, הפרשה מהפטמות (נדיר) - יש להמשיך בטיפול ולפנות לרופא.

גם במקרה של אחת או יותר מהתופעות הבאות - אי־שקט, בצקת היקפית, תנועות לא רצוניות (בעיקר של הפנים או של הלשון), פריחה או רגישות לשמש (נדיר) - יש להמשיך בטיפול ובמקביל לפנות מיד לרופא.

המידע בעלון זה מבוסס על העלון לצרכן של התרופה ועל עלונים שפורסמו במדריך התרופות של שירותי בריאות כללית , העלון המלא ניתן למצוא באתר מדריך התרופות של שירותי בריאות כללית:  https://www.clalit.co.il

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשלוח