סרטרלין היא תרופה נוגדת דיכאון ממשפחת ה־SSRI
מה היא עושה?
למוטריג'ין מיועדת לטיפול במצבים הבאים:
1. דכאון עם או ללא עבר של מאניה
2. תסמונת אובססיבית טורדנית (OCD)
מגיעה בצורה של:
טבליות
הערות לתנאי לקיחה:
השפעת התרופה: לתרופה לוקח זמן עד שהיא מתחילה לעבוד, אם אתה מרגיש שזה לא עוזר שתף את הצוות המטפל והתייעץ לגבי הטיפול.
תופעות לוואי: לתרופה יכולות להיות תופעות לוואי שמתמתנות עם הזמן, כלומר מרגישים פחות תופעות לוואי ויותר השפעה של התרופה, (בהמשך העלון יש פירוט של תופעות לוואי אפשריות)
נהיגה: התרופה עלולה לגרום לנמנום. מותר לנהוג רק אם תופעת הלוואי הזאת לא מורגשת.
אלכוהול: שתיית אלכוהול עלולה להחריף את תופעות הלוואי של התרופה ולהחמיר את המצב הרפואי של המטופל
הריון והנקה: נא לזכור לדווח לצוות המטפל אם את מתכננת הריון או בהיריון או מניקה כדי להתאים הטיפול הטוב ביותר עבורך, ושלא יפגע במהלך ההיריון או בפעוט היונק. התרופה מאושרת לשימוש בהריון ובהנקה.
מתי אסור להשתמש?
1. אם קיימת רגישות־יתר לאחד או יותר ממרכיבי התכשיר.
2.בשילוב עם תרופות שמעכבות את האנזים MAO כמו נרדיל.
תדירות הנטילה:
1 פעמים ביום ותמיד לפי הנחיות הרופא או הרוקח
מינון שכיח:
מינון התחלתי: 50מ"ג ליום, ואחר כך מעלים בהדרגה על להשגת השפעה אופטימלית
מינון מרבי : 200 מ"ג ליום , במקרים מסוימים הרופא ייתן מינון גבוה יותר
ניתן ליטול את התרופה לפני הארוחה או אחריה, יש להימנע משתיית מיץ אשכוליות ומאכילת אשכוליות
המינון שלי:
זמן לקיחה | בוקר | צהריים | ערב | לפני שינה |
כמות | | | | |
אזהרות חשובות
1. לסרטרלין יש אינטראקציות עם תרופות אחדות. לכן לפני שמתחילים להשתמש בתרופה וכן בעת שמטופלים בה יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שנוטלים או שאמורים ליטול, כולל תוספי תזונה, לדוגמא תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידליות (כמו אדויל ונורפן) עלולות להגביר את הסיכון לדימום מוגבר.
2. בעת שמטופלים בתרופה יש להיות במעקב רפואי קבוע ולעשות בדיקות סדירות של הדם, של לחץ הדם ושל הדופק. הרופא עשוי להורות על בדיקות נוספות.
3. השימוש בתרופה מחייב זהירות רבה ומעקב יותר צמוד בקרב מטופלים שסובלים ממחלות כבד, גלאוקומה מסוג זווית סגורה, הפרעות קצב.
4. השימוש בתרופה, במיוחד בתחילת הטיפול, עלול לגרום להפרעות תנועה כמו תחושת אי־שקט ואי־יכולת לשבת או לעמוד ללא תזוזות. יש לדווח לרופא המטפל אם מרגישים הפרעות בתנועה.
5. השימוש בתרופה עלול לגרום ליובש בפה - מה שמגדיל את הסיכון לעששת. אם מרגישים יובש בפה, יש להקפיד על היגיינה של הפה. מומלץ להיות במעקב של רופא שיניים ושל שיננית.
6. התרופה עלולה לגרום להחמרת פרכוסים או הופעה של פרכוסים חדשים, לחולי אפילפסיה שאינם מאוזנים אסור להשתמש בתרופה. יש להפסיק את נטילת התרופה אם מופיעים פרכוסים.
תופעות לוואי שכיחות של התרופה (מופיעות בימי הטיפול הראשונים בלבד וחולפות עם המשכת הטיפול): כאבי ראש, סחרחורות, עייפות, נדודי שינה, חרדה, אי־שקט, עצבנות, חוסר תיאבון, תיאבון מוגבר, שינויים במשקל הגוף, שלשולים, עצירות, בחילות, הפרעות עיכול, גזים, יובש בפה, שינויים בחוש הטעם, הפרעות בתפקוד המיני, ירידה בחשק המיני, גלי חום, דופק מהיר, צלצולים באוזניים, פריחה, הזעה מוגברת, כאבי שרירים וכאבי מפרקים.
תופעות לוואי שמחייבות התייחסות מיוחדת
·מטופלים שסובלים מדיכאון או ממחלות נפש אחרות עלולים לפתח מחשבות אובדניות או מחשבות על פגיעה עצמית - במיוחד בפרק הזמן שבין התחלת הנטילה של התרופה לבין התחלת השפעתה (בין שבוע אחד ל־3 שבועות). במיוחד צעירים בני פחות מ־25 חשופים לתופעת הלוואי הזאת. יש לדווח לרופא המטפל על מחשבות שליליות כאלה. כמו כן על קרובי המשפחה של המטופל לדווח לרופא המטפל על כל שינוי בהתנהגותו כמו דיבורים על התאבדות ותוקפנות.
·מטופלים שנוטלים סרטרלין עלולים לסבול לעיתים נדירות מתסמונת סרוטונין. התסמונת הזאת נגרמת כתוצאה מעלייה ניכרת ברמות הסרוטונין במערכת העצבים. הסיכון להופעתה גדל אם נוטלים תרופות מסוימות נוסף על סרטרלין (ראו בסעיף "תגובות בין־תרופתיות"). לתסמונת הזאת יש מספר רב של ביטויים ובהם עלייה בחום הגוף, עצבנות, דופק מהיר, הזעה והפרעות במערכת העיכול. אם מתעורר חשד לתסמונת סרוטונין יש לפנות מיד לרופא. מידע מפורט על תסמונת סרוטונין מובא בסעיף "תופעות לוואי שכיחות".
·התנהגות תוקפנית של מטופל בהווה או בעבר מחייבת אותו להתייעץ עם רופא לפני התחלת הטיפול בסרטרלין. השימוש בתרופה עלול לעורר התנהגות תוקפנית או להחמיר התנהגות תוקפנית קיימת.
·צואה שחורה או דם בצואה. התסמינים האלה עלולים להעיד על דימום ממערכת העיכול.
המידע בעלון זה מבוסס על העלון לצרכן של התרופה ועל עלונים שפורסמו במדריך התרופות של שירותי בריאות כללית , העלון המלא ניתן למצוא באתר מדריך התרופות של שירותי בריאות כללית: https://www.clalit.co.il
|