אמיטריפטילין היא תרופה נוגדת דכאון ממשפחת התרופות הטריציקליות.
מה היא עושה?
אמיטריפטילין מיועדת לטיפול במצבים הבאים:
1. דיכאון
2. הרטבות לילה
מגיעה בצורה של:
טבליות Elatrolet – טבליות בחוזק של 10 מג
טבליות Elatrol – טבליות בחוזק של 25 מג
יש לקחת את התרופה עם או מיד לאחר האוכל
הערות לתנאי לקיחה:
השפעת התרופה: לתרופה לוקח זמן עד שהיא מתחילה לעבוד, אם אתה מרגיש שזה לא עוזר שתף את הצוות המטפל והתייעץ לגבי הטיפול.
תופעות לוואי: לתרופה יכולות להיות תופעות לוואי שמתמתנות עם הזמן, כלומר מרגישים פחות תופעות לוואי ויותר השפעה של התרופה, (בהמשך העלון יש פירוט של תופעות לוואי אפשריות)
נהיגה: התרופה עלולה לגרום לנמנום. מותר לנהוג רק אם תופעת הלוואי הזאת לא מורגשת.
אלכוהול: שתיית אלכוהול עלולה להחריף את תופעות הלוואי של התרופה ולהחמיר את המצב הרפואי של המטופל
הריון והנקה: נשים בגיל הפוריות שמשתמשות בתרופה ומעוניינות להרות צריכות להתייעץ עם הרופא המטפל, לאישה שהרתה בעת שהיא מטופלת בתרופה אסור להפסיק את נטילת התרופה בלי להתייעץ עם הרופא המטפל. בהנקה- התרופה מופרשת לחלב אם, אם הרופא מאשר לקיחה של התרופה מומלץ לקחת לאחר הנקה.
מתי אסור להשתמש?
1. אם קיימת רגישות יתר לאחד או יותר ממרכיבי התכשיר.
2. בשילוב עם תרופות נוגדות דיכאון מהמשפחה של מעכבי MAO כמו נרדיל ובמהלך 14 הימים לאחר הפסקת השימוש בתרופות האלה, או בשילוב עם תרופה אחרת שמכילה אותו חומר פעיל.
3. בתקופת ההחלמה לאחר התקף לב
4. אם עוברים ניתוח יש להפסיק שימוש בתרופה מספר ימים לפני הניתוח (להפסיק את הטיפול בהדרגה ולא בפתאומיות מחשש לתסמיני גמילה).
תדירות הנטילה:
1-3 פעמים ביום ותמיד לפי הנחיות הרופא או הרוקח
מינון שכיח:
התחלתי : 75 מג במנה אחת לפני השינה או מחולק עד 3 פעמים ביום
מרבי : 150 מג – מטופלים לא באשפוז
300 מג – מטופלים באשפוז
המינון שלי:
זמן לקיחה
| בוקר | צהריים | ערב | לפני שינה |
כמות | | | |
|
אזהרות חשובות
1. לתרופה יש אינטראקציות עם תרופות אחדות. לכן לפני שמתחילים להשתמש בתרופה וכן בעת שמטופלים בה יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שנוטלים או שאמורים ליטול, כולל תוספי תזונה, לדוגמא נטילה של התרופה במקביל לנטילת הורמונים של בלוטת התריס (תירואיד) מחריפה את הסיכון להפרעות קצב.
2. הופעת מחשבות אובדניות, הסיכוי להופעת מחשבות אובדניות גבוה יותר אם למטופל היו בעבר מחשבות אובדניות (או מחשבות על פגיעה עצמית) וכן אם הוא מתחת לגיל 25, יש לדווח מיד לרופא המטפל אם המטופל עד גיל 25 מפגין תסמינים שעלולים להעיד על מחשבות אובדניות כמו החמרת הדיכאון, הסתגרות, דיבורים על מוות או על רצון למות, כעס, תוקפנות או עוינות.
3. ישנוניות יתר עלולה להופיע, לכן מומלץ ליטול את רוב היומי, בהתייעצות, בשעות הערב. הישנוניות לרוב חולפת מעצמה במשך הטיפול.
4. טשטוש ראיה, יובש בפה, עצירות, קושי במתן שתן או לעיתים רחוקות בחילה והקאות. להקלת היובש בפה ניתן להסתייע בהרטבת הפה או במציצת סוכריות ללא סוכר.
5. עליה במשקל – ניתן להתמודד בבעיה זאת בעזרת הרגלי אכילה ופעילות גופנית סדירים
6. הפרעות בקצב הלב
7. קושי בתפקוד מיני (כגון: הפרעות בהשגת זקפה אצל גברים, שינויים בדחף מיני אצל נשים).
תופעות לוואי שמחייבות התייחסות מיוחדת
מטופלים שנוטלים סרטרלין עלולים לסבול לעיתים נדירות מתסמונת סרוטונין. התסמונת הזאת נגרמת כתוצאה מעלייה ניכרת ברמות הסרוטונין במערכת העצבים. הסיכון להופעתה גדל אם נוטלים תרופות מסוימות נוסף על סרטרלין (ראו בסעיף "תגובות בין־תרופתיות"). לתסמונת הזאת יש מספר רב של ביטויים ובהם עלייה בחום הגוף, עצבנות, דופק מהיר, הזעה והפרעות במערכת העיכול. אם מתעורר חשד לתסמונת סרוטונין יש לפנות מיד לרופא. מידע מפורט על תסמונת סרוטונין מובא בסעיף "תופעות לוואי שכיחות".
המידע בעלון זה מבוסס על העלון לצרכן של התרופה ועל עלונים שפורסמו במדריך התרופות של שירותי בריאות כללית , העלון המלא ניתן למצוא באתר מדריך התרופות של שירותי בריאות כללית: https://www.clalit.co.il