תרופות

trueבתי חולים > שלוותה > דף הבית > טיפולים > תרופות > Cipralex - Escitalopram

Cipralex - Escitalopram

 אסציטלופרם היא תרופה נוגדת דכאון ממשפחת ה־SSRI


מה היא עושה?

אסציטלופרם מיועדת לטיפול במצבים הבאים:
1. דיכאון
2. הפרעות פאניקה, חרדה כללית, בחרדה חברתית
3. בהפרעה טורדנית כפייתית OCD

 

מגיעה בצורה של:

טבליות אסטו: ניתן לחצות את הטבלייה. כמו כן ניתן לכתוש או לרסק אותה לשימוש מיידי. אסור ללעוס אותה (הטעם שלה מר)

טבליות אסציטלופרם טבע: ניתן לחצות את הטבלייה. אסור ללעוס אותה (הטעם שלה מר). לא ידוע אם ניתן לכתוש או לרסק אותה.

טבליות ציפרלקס: ניתן לחצות את הטבלייה. אסור לכתוש, לרסק או ללעוס אותה (הטעם שלה מר)

ניתן לקחת את התרופה עם או בלי אוכל

 

הערות לתנאי לקיחה:

השפעת התרופה: לתרופה לוקח זמן עד שהיא מתחילה לעבוד, אם אתה מרגיש שזה לא עוזר שתף את הצוות המטפל והתייעץ לגבי הטיפול.

תופעות לוואי: לתרופה יכולות להיות תופעות לוואי שמתמתנות עם הזמן, כלומר מרגישים פחות תופעות לוואי ויותר השפעה של התרופה, (בהמשך העלון יש פירוט של תופעות לוואי אפשריות)

נהיגה: התרופה עלולה לגרום לנמנום. מותר לנהוג רק אם תופעת הלוואי הזאת לא מורגשת.

אלכוהול: שתיית אלכוהול עלולה להחריף את תופעות הלוואי של התרופה ולהחמיר את המצב הרפואי של המטופל

הריון והנקה: נשים בגיל הפוריות שמשתמשות בתרופה ומעוניינות להרות צריכות להתייעץ עם הרופא המטפל. זה עשוי לאשר את השימוש בתרופה בהריון. לאישה שהרתה בעת שהיא מטופלת בתרופה אסור להפסיק את נטילת התרופה בלי להתייעץ עם הרופא המטפל. נשים שנוטלות את התרופה במהלך ההריון צריכות לדווח לצוות הרפואי בחדר הלידה שהן טופלו בתרופה כדי שיעקוב אחרי היילוד לאחר הלידה. ייתכנו תסמיני גמילה ביילוד.


מתי אסור להשתמש?

1. אם קיימת רגישות יתר לאחד או יותר ממרכיבי התכשיר.

2. בשילוב עם תרופות נוגדות דיכאון מהמשפחה של מעכבי MAO כמו נרדיל ובמהלך 14 הימים לאחר הפסקת השימוש בתרופות האלה.

3. אם סובלים מהפרעות בקצב הלב או במקרים של פגם מולד בפעילות החשמלית של הלב.

תדירות הנטילה:
1 פעמים ביום ותמיד לפי הנחיות הרופא או הרוקח

מינון שכיח:

התחלתי : 5-10 מג

אחזקה : 10-20 מג

המינון שלי:

זמן לקיחה

בוקר

צהריים

ערב

לפני שינה

כמות

 

 

 

 


אזהרות חשובות

1. לאסציטלופרם יש אינטראקציות עם תרופות אחדות. לכן לפני שמתחילים להשתמש בתרופה וכן בעת שמטופלים בה יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שנוטלים או שאמורים ליטול, כולל תוספי תזונה, לדוגמא התרופה מגבירה את פעילות דילול הדם של תרופות שיכולות לגרום לזה, נכללים ברשימה אספירין ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידית כמו איבופן ותרופות אחרות.

 

2. אסציטלופרם עלולה לפגוע בתפקוד התפיסתי, ולכן רצוי להימנע מהפעלת ציוד מסוכן בזמן הטיפול

 

3. תופעות הלוואי השכיחות של התרופה שאמורות להתמתן עם הזמן:  כאב ראש, נדודי שינה, ישנוניות, שלשול, בחילה ובעיות זקפה.
שכיחות נמוכה: תשישות, סחרחורת, חלומות חריגים, ירידה בדחף ובתפקוד מיני,
שינויים במחזור החודשי, יובש בפה, עצירות, ירידה בתיאבון, הקאות, כאבי בטן וכאבי שיניים

 

4. הופעת מחשבות אובדניות, הסיכוי להופעת מחשבות אובדניות גבוה יותר אם למטופל היו בעבר מחשבות אובדניות (או מחשבות על פגיעה עצמית) וכן אם הוא מתחת לגיל 25, יש לדווח מיד לרופא המטפל אם המטופל עד גיל 25 מפגין תסמינים שעלולים להעיד על מחשבות אובדניות כמו החמרת הדיכאון, הסתגרות, דיבורים על מוות או על רצון למות, כעס, תוקפנות או עוינות.

 

5. התרופה עלולה להחמיר תסמינים של מאניה. מי שסובלים ממאניה או מתסמינים דמויי מאניה ונוטלים את התרופה צריכים להיות במעקב קבוע אצל הרופא המטפל. כמו כן, מי שסבלו בעבר ממאניה או מתסמינים דמויי מאניה צריכים לדווח על כך לרופא המטפל. אם בעת שמטופלים בתרופה מופיעים תסמינים של מאניה, יש לדווח על כך לרופא המטפל. ייתכן שהוא ימליץ להפסיק להשתמש בתרופה בשלב המאניה של הפרעה דו־קוטבית.

 

6. חולי סוכרת שנוטלים את התרופה צריכים להיות במעקב קבוע אצל הרופא המטפל. התרופה עלולה להשפיע על רמות הסוכר בדם, ובמקרה כזה נדרשת התאמה של הטיפול התרופתי בסוכרת. יש להתייעץ עם הרופא המטפל

 

7. השימוש בתרופה עלול לגרום לשינויים בבדיקת אק"ג (בדיקת הפעילות החשמלית של הלב) כמו הארכת מקטע QT. זהו שינוי שעלול לגרום להפרעות קצב מסכנות חיים. קשישות, מטופלים שסובלים מהפרעות במלחים בדם ומטופלים שסובלים  מהארכת מקטע QT מולדת נמצאים בסיכון גבוה יותר לתופעת הלוואי הזאת. אם סובלים ממחלות של הלב ושל כלי הדם או מדופק נמוך, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שמתחילים ליטול את התרופה, במקרים אלו הרופא עשוי לאשר את השימוש בתרופה, אך צפוי לעקוב אחרי תוצאותיהן של בדיקות דם, של בדיקות דופק, של לחץ דם ושל אק"ג.

 

8. התרופה עלולה להעלות את הלחץ התוך־עיני, לפני שמתחילים להשתמש בתרופה יש לדווח לרופא המטפל אם סובלים מגלאוקומה ובמיוחד מגלאוקומה צרת זווית.

 

9. שימוש בתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה־SSRI עלול לגרום לעיתים נדירות לירידה ברמות הנתרן בדם. מטופלים קשישים או מטופלים שסובלים משחמת הכבד וכן מי שמטופלים בתרופות אחרות שגורמות להיפונרתמיה יידרשו לעקוב אחרי רמות הנתרן בדמם.

 

10. מי שסובלים מאפילפסיה יציבה יכולים בדרך כלל להשתמש בתרופה. אולם אם האפילפסיה אינה יציבה, וישנה נטייה לפרכוסים, יש להשתמש בתרופה בזהירות רבה. אם בעת שמטופלים בתרופה מפתחים פרכוסים או חווים החמרה בתדירות ההתקפים, יש לדווח על כך מיד לרופא המטפל.


תופעות לוואי שמחייבות התייחסות מיוחדת

לעיתים נדירות עלול השימוש בתרופה לגרום לתסמונת סרוטונין, בעיקר אם נוטלים תרופות נוספות שמשפיעות על רמות הסרוטונין בגוף. יש לדווח לרופא אם מופיעים תסמינים שמעידים על התסמונת הזאת, תסמינים של תסמונת סרוטונין כמו אי־שקט, בלבול, חום גבוה, דופק מהיר, הזעה מוגברת, הסמקה, שלשולים, כאבי בטן, הזיות, כאבי שרירים, פרכוסים.

שימוש בתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה־SSRI עלול לגרום לעיתים נדירות לירידה ברמות הנתרן בדם. מטופלים קשישים או מטופלים שסובלים משחמת הכבד וכן מי שמטופלים בתרופות אחרות שגורמות להיפונרתמיה יידרשו לעקוב אחרי רמות הנתרן בדמם. תסמינים של היפונתרמיה (רמות נמוכות של נתרן בדם) כמו כאבי ראש, חוסר ריכוז, קשיי זיכרון, בלבול, חולשה, שינויים ביציבה, פרכוסים.


תסמינים שעלולים להעיד על דימומים כמו הופעת חבורות או סימנים כחולים על העור, נטייה להיפצע, דם בשתן, דימום לא תקין מהנרתיק, דם בצואה, צואה שחורה, הקאה דמית

המידע בעלון זה מבוסס על העלון לצרכן של התרופה ועל עלונים שפורסמו במדריך התרופות של שירותי בריאות כללית , העלון המלא ניתן למצוא באתר מדריך התרופות של שירותי בריאות כללית:  https://www.clalit.co.il

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשלוח