כוח הכבידה (גרביטציה)
כולנו מכירים את המושג כוח הכבידה (גרביטציה) ומבינים את השפעותיו וחשיבותו ליכולת שלנו להתהלך על כדור הארץ מבלי ליפול. אך האם ידעתם שכוח הכבידה משפיע על כל תנועה שאנחנו עושים? שהאיברים השונים בגוף שלנו עשויים להיות מושפעים ממנו בצורה מבודדת? ובכן, כשאנחנו מפעילים שריר מסוים הוא צריך להיות מספיק חזק כדי להתגבר על כוח הכבידה על מנת שנצליח להפיק ממנו תנועה. אנחנו בדרך כלל לא מרגישים את זה ביומיום שלנו, כאשר אנחנו משתמשים בשרירים שלנו לאכילה, לשימוש במחשב, להליכה. אבל, כאשר מתמודדים עם שרירים חלשים, כתוצאה מליקויים נוירולוגיים או אורתופדיים, ההשפעה של כוח הכבידה על כל שריר ושריר נעשית מורגשת ומשמעותית יותר. לאורך השנים נעשה שימוש באמצעים מכניים שונים שמטרתם לנטרל את כוח הכבידה מן האיבר שאותו אנחנו רוצים להפעיל, ולאפשר לשרירים להפיק תנועה כלשהי מבלי שכוח הכבידה יקשה עליהם.
ארמאו פאוור Armeo Power
בשנים האחרונות נכנסו לתמונה גם מערכות ממוחשבות, שמאפשרות דירוג מדויק יותר של ההתנגדות לכוח הכבידה. המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין, הוא אחד המוסדות היחידים בארץ שמשתמשים במערכת המשוכללת ביותר לשיקום של הגפה העליונה: ה – Armeo Power. זוהי מערכת חדשנית שכוללת זרוע רובוטית המחוברת למחשב ומאפשרת למטופלים להפעיל משחקי מחשב אינטראקטיביים באמצעות ביצוע תנועות עם היד החלשה שלהם. הזרוע הרובוטית, שעליה מניחים את ידו של המטופל, מותאמת למבנה השלד שלנו ונותנת ליד תמיכה שמנטרלת את כוח הכבידה. כתוצאה מכך שרירים שאינם חזקים מספיק בשביל להפיק תנועה כנגד כוח הכבידה, יצליחו להפיק תנועה אקטיבית. היות ורק ביצוע אקטיבי של תנועות מאפשר חיזוק של שריר, המערכת הרובוטית הזאת היא כלי חשוב שמאפשר תרגול גם של שרירים חלשים מאוד. תרגול של השריר בנטרול כוח הכבידה יוביל להתחזקות הדרגתית שלו, עד כדי יכולת להפיק תנועה גם כנגד כוח הכבידה ובהמשך אפילו כנגד התנגדות נוספת. נטרול כוח הכבידה במכשיר הזה נעשה בצורה ממוחשבת (בניגוד להתאמה ידנית במכשירים אחרים) וניתן לדרג את מידת התמיכה להפחתת הכובד באחוזים: 0-100%. ככל שהשריר מתחזק ניתן להוריד את מידת התמיכה בהדרגה.

התאמה אישית
למערכת הרובוטית שבלוינשטיין יש יתרון ייחודי שאינו קיים במערכות רובוטיות אחרות והוא מתן תנועה רובוטית חלופית לתנועתיות היד המשותקת. עזרה זו נחוצה במקרים שבהם נטרול כוח הכבידה אינו מספיק להפקה של תנועה, או במקרים שבהם יש צורך בהכוונה לביצוע נכון של התנועה. כלומר, גם מטופל שאינו מסוגל להפיק כלל תנועות ביד יוכל לחוות תנועה שלה כתגובה לגירוי (במקרה שלנו, הגירוי הוא משחק המחשב שמופעל מולו). גם כאן, המכשיר מאפשר דרוג של העזרה הרובוטית בכמה דרגות, וניתן להפחית אותה בהתאם להתקדמות המטופל. המערכת הרובוטית כוללת משחקים שונים ובעזרתם ניתן להתאים לכל מטופל תוכנית אימונים המותאמת ליכולותיו ומספקת עניין לתרגול ממושך.
יתרונות
היתרונות שבשימוש במערכות ממוחשבות אינטראקטיביות בטיפול מוכרים לנו היטב. מערכות אלה מספקות עניין והנאה למטופלים והפידבק החזותי והשמיעתי שהם מקבלים לביצועים, עוזר להם ללמוד מה האופן הנכון להפעיל את השרירים שלהם. בדרך כלל המערכות האלה מאפשרות למטופלים לתרגל מיומנויות שהם אינם יכולים לתרגל תחת הדרישות הפיזיקליות של העולם האמיתי. בזכות היכולת לדרג פרמטרים שונים בצורה מדויקת ולהתאים את דרישות המטלה לפי יכולתו של המטופל, המטופלים זוכים לחוויה של הצלחה והמוטיבציה שלהם לתרגול גוברת.
נוסף על ליתרונות אלה, המערכת מאפשרת ביצוע חזרתי של תנועות, דבר שהוכח כמשמעותי בשיקום מטופלים לאחר פגיעות נוירולוגיות. היא מאפשרת מעקב אחר התקדמות המטופל על ידי דיווח על ביצועיו בסוף כל תרגול ושמירה של הנתונים מן התרגולים השונים. המערכת מאפשרת למטופל להפעיל את היד באופן עצמאי, ללא מעורבות המטפל. הדבר מאפשר למטפל להתמקד באופן הביצוע, לעודד את המטופל לביצוע תנועה מבודדת, תוך שמירה על יציבה נכונה, ולנטרל תנועות פיצוי.
למי מתאים הטיפול?
ניתן להשתמש במערכת זו עם מטופלים הסובלים מפגיעות שונות כמו אירועים מוחיים, פגיעות אורתופדיות, חוט שדרה ופגיעות ראש טראומטיות והיא עשויה לשפר תנועתיות לקויה בשל גורמים שונים: חולשה, הפרעות טונוס, אפרקסיה, אטקסיה וכו'. כמו כן, היא מתאימה גם למטופלים בשלבים מוקדמים של שיקום לאחר הפגיעה שלהם (אפילו למטופלים שלא מסוגלים עדין להפיק תנועה אקטיבית), אשר פעמים רבות קשה לתת להם מענה באמצעים אחרים.