מאת: ד"ר באקר אלסנע וד"ר ארז צומעי.
תסמינים עיקריים
- צניחת עפעף
- קפל עפעף (lid crease) אסימטרי
- בילדים - הטיית ראש, הרמת סנטר או הרמת גבה ומצח
- הפרעות בראיה.
סיבות
צניחת עפעף מולדת (congenital ptosis)
מתרחשת עקב בעיה בהתפתחות השריר האחראי על תפקוד העפעף העליון (levator muscle), אשר יכולה להתבטא מלבד בצניחה של העפעף, באסימטריות בין קפל העפעף (lid crease) בצד המעורב ביחס לעפעף העין השנייה. ילדים יכולים להטות ראש לאחור, להרים את הסנטר או להרים את הגבה בכדי לנסות לשפר את ראייתם במצבי פטוזיס מולד
פטוזיס מולד יכול לעיתים נדירות להיות ביטוי למחלות שריר ססטמיות, גידולים (בעפעף או במקומות אחרים) ומחלות נוספות, לכן כל צניחת עפעף דורשת בדיקה
צניחת עפעף מולדת בילדים יכולה להוביל ל"עין עצלה" (אמבליופיה, amblyopia) מצב שבו עין אחת רואה יותר טוב מהעין השנייה ללא אפשרות לתיקון. צניחת עפעף יכולה לגרום גם לאסטיגמציה (שינוי קמירות הקרנית), ילדים אלה מועדים לפתח פזילה.
צניחת עפעף נרכשת במבוגרים (involutional ptosis)
נגרמת כתוצאה מהינתקות שריר הלווטור מהעפעף. בשל הסיבות הבאות:
- ניווני
משני לגיל, עם הגיל מתרופף החיבור בין הגיד של השריר המרים את העפעף לעפעף עצמו - טראומה לגיד
כתוצאה מחבלה עינית, סיבוך לאחר ניתוח עיניים או שימוש ממושך בעדשות מגע - בעיות נוירולוגית חריפות (לדוגמה: אירוע מוחי) בעיקר אם מתלווה לתסמינים נוירולוגיים נוספים
- במקרים נדירים
גידולים או מחלות הפוגעות בשריר העפעף יכולות לגרום לצניחתו.
אבחון
בדיקת עיניים מלאה הכוללת בין היתר בדיקת חדות הראיה ומדידת היקף הצניחה
במקרה הצורך מבוצעות בדיקות דם, הערכה נוירולוגית ומעבר על תמונות ישנות
הרופא יכול גם לבקש לבצע שדה ראיה בכדי להעריך אם המצב גורם לפגיעה בשדה הראיה
ילדים ולעיתים גם מבוגרים יעברו לעיתים סדרת בדיקות להערכת תנועות עיניים (הערכה אורטופטית) ובדיקת רופא ילדים כדי לשלול בעיות נוספות או סיבוכים אפשריים
בדרך כלל מבוצע צילום פנים לפני הפעולה כדי לראות ולהשוות את מנח העפעף לאחר הניתוח
ברגע שמתקבלת החלטה לביצוע ניתוח, תועבר ההפניה למזכירות טרום ניתוח לצורך תיאום מועד לניתוח.
תרופות לדילול דם עלוטלות לגרום לדימום יתר במהלך הניתוח ואחריו. אם נוטלים תרופות לדילול הדם, כגון: אספירין או קומדין, יש להתייעץ עם רופא המשפחה כדי לבדוק אם ניתן להפסיק תרופות אלה לפני הניתוח.
אין להפסיק את תרופות דילול הדם ונוגדי הקרישה ללא התייעצות עם רופא.
טיפול בצניחת עפעף
הטיפול בצניחת העפעף העליון הוא לרוב בניתוח
לקראת הניתוח ידון הרופא המנתח עם המטופל באופציות הטיפוליות
הניתוח נמשך כשעה ותכליתו שחזור מנח תקין וסמטרי של העפעפים
בילדים נעשה הניתוח לרוב בהרדמה כללית, בעוד במבוגרים ניתן לבצע את הניתוח במרבית המקרים בהרדמה מקומית (וזאת בכדי לדייק את מנח העפעף במהלך הניתוח)
הניתוח מבוצע על ידי חיתוך וקיצור השרירים ו/או הגידים המרימים את העפעף. השריר או הגיד מחוברים מחדש לעפעף בעזרת תפרים, הטמונים מתחת לעור. את תפרי העור החיצוניים ניתן יהיה להסיר לאחר 7 - 10 ימים
במקרי פטוזיס מולדים קשים הנובעים מבעיה בחוזק השריר יש צורך לעיתים בחיבור העפעף לשריר המצח (sling) בכדי לאפשר את הרמתו על ידי פעולה של שרירי המצח. הדבר נעשה באמצעות גיד שנלקח מהירך או באמצעות חומר מלאכותי (חוט סיליקון או ניילון). כך, מאפשרים שרירי המצח את הרמת העפעף.
סיבוכים אפשריים
- נפיחות ושטפי דם בעפעף המנותח יופיעו לאחר הניתוח , מומלץ שימוש ברטיות קרות והגבהה של הראש
- יובש בעיניים הוא מצב שכיח לאחר ניתוח זה, לעיתים נדירות יובש יכול להוביל לפגיעה בראיה ובעין. מומלץ להשתמש באופן קבוע בתחליפי דמעות ללא חומר משמר.
- זיהום בפצע הניתוחי הינו סיבוך אפשרי אך נדיר, לאחר הניתוח לרוב ינחה המנתח מריחת משחה אנטיביוטית ע"ג הפצע הניתוחי.
- לעיתים רחוקות תתכן אסימטריה במנח העפעפיים של שתי העיניים לאחר שהסתיים תהליך הריפוי מהניתוח. במקרים כאלה ישקל ניתוח נוסף לתיקון.
- איחור בסגירה של העפעף (lid lag).
- צלקת ותוצאה קוסמטית בלתי רצויה וכן העדר יכולת לסגור לחלוטין את העין (לגופטלמוס) בשל תיקון יתר.
מתי לגשת לרופא או למיון
צניחת עפעף חדשה - מצב זה יכול לבטא אירוע מוחי חריף ופגיעה נוירולוגית מרכזית, במיוחד אם מתלווים תסמינים נוספים כגון כפל ראיה, הפרעה בתנועות עיניים, קושי בדיבור או בבליעה או הפרעות נוירולוגית אחרות. מצבים אלו מצריכים פניה דחופה למיון
צניחת עפעף אצל ילדים המכסה את האישון וגורמת לחסימת ציר הראיה מצריכה תיקון בהקדם האפשרי וזאת על מנת התפתחות של עין עצלה והפרעות בראיה.
השירות הניתן בבית חולים
בדיקה והערכה
בבית חולים נערכות בדיקות מקיפות הכוללות בין היתר הערכת מידת צניחת העפעף והשפעתו על תפקודי הראיה. במקרים מסוימים נעשים בדיקות עזר נוספות כגון שדה ראיה והדמיות במידת הצורך. לעיתים גם נערכות הערכות משלימות נוספות כגון הערכה נוירולוגית לשלילת סיבות נוספות לצניחת העפעף.
במקרים של צניחת עפעף בילדים נערכת גם בדיקת רופא עיניים ילדים להערכת הראיה וכן לשלילת בעיות נלוות נוספות כגון בעיה בתנועות עיניים.
ניתוח
בבית החולים מבוצעים ניתוחים של תיקון צניחת עפעף במספר שיטות. הניתוח מבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית אצל מבוגרים. ובהרדמה כללית אצל ילדים.
מידע באתר כללית