סוגי טיפולים

פסיכותרפיה

​​​אחד הכלים הטיפוליים של הפסיכיאטריה הנו הפסיכותרפיה. מדובר בסוג של טיפול הנעשה בשיחות. תחילת השימוש בטיפול זה מיוחסת לזיגמונד פרויד- אבי הפסיכיאטריה המודרנית.
פרויד הוא זה שגילה את הדחפים, את הלא מודע וטבע את הקונספט של מבני הנפש: איד (סתמי) אגו (עצמי) וסופר אגו (אני עליון). בתחילת הדרך הפסיכותרפיה הייתה שיטה של אנליזה (ניתוח) ונקראה פסיכואנליזה. פרויד ראה את תפקידו כארכיאולוג שמטרתו לחשוף רבדים בנבכי נפשו של האדם. ברבות השנים התברר כי לשיטה יש גם מרכיב טיפולי ולכן כיום השיטה משמשת לטיפול בהפרעות שונות.

ההנחה היסודית היא שהתפתחות הנפש מושפעת מאירועים, יחסים ודפוסים במהלך ההתפתחות המוקדמת של האדם. חוויות אלה מעצבות את נפשו צורה ספציפית והן אחראיות לדפוס האישיות, דרכי התגובה ואופן ההתמודדות של האדם עם הקורה לו בחייו בהווה. הטיפול סובב סביב שלושה צירים: חיי האדם כעת, חייו בעבר ויחסיו עם המטפל בתוך החדר הטיפולי. גישות שונות שמותדגשים שונים, התפיסה האנליטית הקלאסית שמה דגש על חשיפת הלא מודע ומשתמשת 
​באסוציאציות חופשיות ככלי מרכזי בטיפול. שיטת יחסי האובייקט מניחה כי התפתחות האישיות מושפעת בעיקר מיחסים מוקדמים עם דמויות משמעותיות (הורים) ובמהלך הטיפול נעשית בדיקה של היחסים הללו דרך תופעה הנקראת העברה. תופעת ההעברה מנחיה כי האדם משחזר יחסים, רגשות ודפוסים מוכרים בכל סיטואציה, כולל ובעיקר במהלך הטיפול. 

בשנים האחרונות התפתחה שיטה טיפולית הנקראת השיטה האינטר סובייקטיבית, שיטה זו טוענת כי במהלך הקשר הטיפולי, המטפל מושפע מהמטופל ולכן האסוציאציות שלו הנן חלק מהטיפול ובאפשרותו לשתף את הפציינט גם בהן. 
שיטה זו חושפת את המטפל יותר מהשיטות הקודמות שתוארו- שבהן המטפל אמור להיות אנונימי.

השיטות שתוארו עד כה נקראות דינמיות, כלומר הן מתייחסות לכוחות הלא מודעים המעצבים ומניעים את נפש האדם. בנוסף יש שיטות שאינן מתייחסות ללא מודע, אלו הן השיטות ההתנהגותיות והקוגניטיביות. שתי שיטות אלו מחוברות לרב יחדיו ונקראות טיפול התנהגותי-קוגניטיבי CBT. השיטה הקוגניטיבית מתייחסת למחשבות המודעות ומנסה לתקן ולטפל בטעויות חשיבתיות. השיטה ההתנהגותית מתייחסת רק להתנהגויות.

 CBT  מתאים מאוד לטיפול בהפרעות חרדה כאשר השיטה מסייעת למטופל למפות את המחשבות שעומדות בבסיס החרדה, לנסות "לתקן" עיוותי חשיבה,  ולהיחשף באופן מדורג ומובנה למצבים מעוררי חרדה. קיימות שיטות רבות נוספות, בינהן DBT שמסייעת בעיקר בוויסות רגשי והתנהגותי, מיינדפדלנס שמסייעת במודעות  לעצמי ולכאן ולעכשיו כדרך  המסייעת בתהליכי ויסות והרגעה  ועוד. 

חלק מהשיטות  ( בעיקר הדינאמיות )  מתאימות לטיפולים ממושכים אך ישנם גם טיפולים הממוקדים במספר חודשים ביניהן טכניקות דינאמיות קצרות מועד וכן חלק מהשיטות הנוספות שהוזכרו. 

רוב הטיפולים יכולים להיות פרטניים או קבוצתיים.​

כל הטיפולים שתוארו נערכים במגוון מסגרות טיפוליות. המסגרת הפופולארית הינה טיפול פרטני, מדובר בטיפול של מטפל במטופל אחד. קיימות מסגרות קבוצתיות, משפחתיות וזוגיות. משך הטיפול משתנה בין סוגי הטיפולים, ההפרעות והמטפלים. ישנם טיפולים בני מספר פגישות, ישנם טיפולים המוגבלים בזמן וישנם טיפולים שאינם מוגבלים בזמן, ואז ההחלטה על סיום הטיפול נעשית בשיתוף בין המטפל למטופל.

כמובן שכל האמור לעיל הינו תיאור פשטני של השיטות ונועד לתת רקע על קצה המזלג למתעניינים.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לשלוח במייל

להדפיס

חשוב לדעת

כל המידע הניתן באתר האינטרנט של גהה הינו לידיעה בלבד ואינו בא להחליף התייעצות עם רופא או להמליץ על תרופה/טיפול כלשהם.

יש לכם שאלה?

​​​​​צרו איתנו קשר​ ונשמח לסייע ולעזור

מחפשים מחלקה או מרפאה?

​​​​​​​הקליקו ​כאן​ לרשימת כל היחידות הרפואיות

נגישות