פעילות רפואית:
נוגדת דיכאון חריף וכן דיסתימיה.
לעתים יעיל גם בחרדה חברתית.
בדיכאון עשוי להועיל לסימני חוסר האנרגיה וחוסר הריכוז.
מנגנון הפעולה:
עיקר הפעילות הוא על ידי חסימה של ספיגה מחדש של נוראדרנלין.
מינון ואופן השימוש:
התרופה נמצאת בשוק בטבליות של 4 מ''ג. ניתן לחצות את הטבלייה במידת הצורך. יש ליטול את התרופה בהתאם להוראות הרופא. ניתן ליטול את התרופה עם או ללא אוכל.
המינון המקובל הינו 8 מ''ג (4 מ''ג פעמיים ביום). בהעדר שיפור לאחר כ- 3-4 שבועות ניתן לעלות עד למינון של 4 מ''ג שלוש פעמים ביום. במבוגרים מעל גיל 65 המינון ההתחלתי והמרבי יופחתו בחצי. בדומה לתרופות נוגדות דיכאון אחרות השפעתה החיובית של התרופה עשויה להיות מורגשת רק לאחר מספר שבועות, לכן יש חשיבות רבה לנטילה סדירה של התרופה גם אם טרם מורגש שיפור. גם כאשר חל שפור אין להפסיק את השימוש בתרופה אלא בהתייעצות עם רופא. הפסקת התרופה צריכה להיות הדרגתית כדי למנוע תופעות גופניות לא נעימות.
עקב מנגנון הפעולה הייחודי ניתן לעיתים לשלבו בטיפול עם חוסמי ספיגת סרוטונין.
אזהרות:
בזמן השימוש באדרונקס יש לנקוט משנה זהירות בנהיגה ברכב ובביצוע פעולות מסוכנות.
אין להשתמש בתרופה בזמן הריון או הנקה.
יש להמתין שבועיים בין טיפול בתרופות נוגדות דיכאון מקבוצת מעכבי מונאמין-אוקסידז (כגון נרדיל) לבין הטיפול באדרונקס. חשוב לידע את הרופא על שימוש בתרופות נוספות, במיוחד בתרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית ותרופות להורדת לחץ הדם.
יש להיזהר בשימוש בתרופה במקרים של אי ספיקת כליות קשה, ליקוי בתפקוד הכבד, מחלות לב וכלי דם, אפילפסיה, אצירת שתן, הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, גלאוקומה והפרעה דו קוטבית (במקרה של מחלה דו קוטבית יש להתייעץ עם רופא טרם הלקיחה).
תופעות לוואי:
תופעות הלוואי בזמן השימוש באדרונקס מופיעות לרוב סמוך להתחלת השימוש בתרופה ונוטות לחלוף עם הזמן.
תופעות הלוואי השכיחות הן: יובש בפה, עצירות, כאב ראש, הפרעות שינה, הזעה מוגברת, עליה בקצב הלב,עליית לחץ דם, סחרחורת, הפרעות במתן שתן בעיקר בגברים והפרעה בזקפה.
תופעות לוואי נדירות יותר שדווחו הן ירידת לחץ דם בזמן שינוי תנוחה, פרכוסים, ומעבר למאניה או היפומאניה בעיקר במטופלים בעלי הפרעה אפקטיבית דו קוטבית (בדומה לתרופות נוגדות דיכאון אחרות).
רפואה שלמה