טרזודיל (Trazodil) הוא השם המסחרי של התרופה טרזודון(Trazodone) .
פעילות רפואית:
טרזודיל היא תרופה בעלת מנגנון פעולה ייחודי המוביל לעלייה של הנוירוטרנסמיטור סרוטונין.
התרופה מיועדת לטיפול בדכאון וחרדה, ומשמשת גם לטיפול בהפרעות שינה. יכולה להנתן כתרופה יחידה או בשילוב עם נוגדי דכאון וחרדה אחרים.
מינון ואופן שימוש:
מינון התרופה מותאם לכל מטופל.ת באופן אישי.
התרופה משווקת בכדורים של 50 מ''ג ו-100 מ''ג.
טווח המינון המקובל הוא 50-100 מ''ג ליום לטיפול בהפרעת שינה או כתוסף לתרופות נוגדות דכאון אחרות, ו-150-300 מ"ג לטיפול בדכאון כתרופה יחידה. לעיתים ניתן להגיע עד מינון 600 מ"ג.
כאשר התרופה משמשת לטיפול בהפרעת שינה יש ליטול אותה במנה חד יומית לפני השינה, בטיפול בדכאון יש לחלק את המינון היומי לשתי מנות במהלך היום.
השפעה מיטיבה על קשיי שינה והפחתת חרדה צפויות להופיע בסמיכות להתחלת נטילת התרופה. ההשפעה על הפחתת דיכאון לעומת זאת היא לרוב אינה מיידית וצפויה לקחת בין 2-4 שבועות.
הפסקה פתאומית של הטיפול עלולה לגרום להחמרת המצב הנפשי או לתסמיני גמילה כמו אי־שקט, הפרעות במערכת העיכול, רעד, כאבי שרירים, צמרמורות, הזעה מוגברת. הפסקת הטיפול חייבת להיות הדרגתית, ולהיעשות בייעוץ הרופא.ה המטפל.ת.
יש להיוועץ ברופא.ה בכל שאלה הנוגעת לשינוי מינון או במידה והינך מטופל.ת בתרופות אחרות.
תופעות לוואי:
רוב תופעות הלוואי מופיעות במיעוט החולים וחלקן חולפות לאחר תקופה קצרה מתחילת הטיפול. בכל מקרה בו מופיעה תופעת לוואי מומלץ להתייעץ עם הרופא.ה המטפל.ת.
להלן התופעות השכיחות:
ישנוניות יתר, סחרחורת, עייפות, כאב ראש, חוסר יציבות, רעד
יובש בפה, עצירות, בחילות והקאות
טשטוש ראייה
בצקות
ירידת ל"ד
ירידה בקצב דופק הלב – מומלץ להמנע משימוש בתרופה בסמיכות להחלמה מאירוע לבבי
פריחה (נדיר)
ירידה ברמות הנתרן בדם: היפונתרמיה היא תופעת לוואי נדירה והפיכה של התרופה. יש להיזהר בעיקר בקרב קשישים, חולים עם פגיעה בכבד וחולים הנוטלים תרופות המגבירות תופעה זו. במרבית המקרים ההיפונתרמיה תופיע בשבועות הראשונים לטיפול, ורמות הנתרן יחזרו לתקינות כשבועיים אחרי הפסקת הטיפול. במקרים של היפונתרמיה בעקבות טיפול תרופתי יש לשקול את המשך הטיפול אל מול מידת החומרה של תופעת הלוואי.
אזהרות:
מטופלים הסובלים מהפרעה לבבית, מהפרעה בתפקוד הכבד, מגלאוקומה או מאפילפסיה צריכים להודיע על כך לרופא.ה טרם תחילת הטיפול.
השימוש בתרופה עלול לפגוע בעירנות ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, בהפעלת מכונות מסוכנות ובכל פעילות המחייבת עירנות מירבית. אסור לנהוג או לעשות פעולות אחרות שדורשות ריכוז אם בעקבות נטילת התרופה סובלים מתופעות לוואי כמו ישנוניות, עייפות, סחרחורות או הפרעות ראייה.
לעיתים נדירות עלולה טרזודון לגרום לזקפה קשה וממושכת. גברים שמטופלים בתרופה וחווים זקפה קשה וממושכת צריכים להפסיק את השימוש בתרופה ולפנות מייד לרופא.
אין ליטול את התרופה במקביל לנטילת תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת מעכבי MAO מחשש לתסמונת סרוטונין.
יש להמנע משתיית אלכוהול בעת נטילת התרופה.
נשים בהריון או מניקות צריכות לדווח לרופא.ה ולהיוועץ בנוגע להמשך נטילת התרופה.
מתמודדים עם דיכאון עלולים לחוות מחשבות אבדניות או רצון לפגוע בעצמם. מחשבות אלו עלולות להתגבר בתחילת הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון או בשינויי מינון (הפחתת או העלאת מינון). הנטיות למחשבות אבדניות גדולה יותר בחולים אשר חוו בעבר מחשבות מסוג זה, בצעירים ומתבגרים מתחת לגיל 25 שנים. יש לעקוב אחר שינוי מצב הרוח ודפוסי התנהגות.
באם מופיעים שינויים התנהגותיים או מחשבות אבדניות יש לפנות מיידית לרופא.ה המטפל.ת.