כללי
הודות להתקדמות היכולות הרפואיות בפסיכיאטריה ושיפור בשיטות הטיפוליות במקביל לעליה במודעות להפרעות רגשיות ונפשיות וירידה בסטיגמה הנלוות להן, יותר ויותר בני נוער מקבלים מענה לקשייהם במסגרת מרפאות ומסגרות בקהילה.
עם זאת ישנן מצבים בהם נערים ונערות שרויים במצב משברי או קושי מתמשך אשר אינו מאפשר להם לשמור כראוי על חייהם, על הסובבים אותם או על מארג חיים תקין ואין די במערכות בקהילה על מנת לעזור להם.
מחלקת נוער ד', מהווה מסגרת המאפשרת למתבגרים אלו פסק זמן, מרחב טיפולי מוגן, לשם קבלת עזרה וטיפול באופן אינטנסיבי ע"י צוות רב מקצועי מיומן, על מנת להחזיר להם את השליטה על חייהם. הטיפול כרוך בהגבלת החופש של המתבגר לזמן מה, אך הוא מאפשר הנעת תהליך טיפולי משמעותי.
ראינו לא פעם כיצד נער או נערה אשר הגיעו למחלקה עם עמדה שלילית נוקשה ונחושה ביחס לעצמם ולחייהם מצליחים לחולל שינוי בגישתם ולזנוח עמדות אלו תוך חזרה למסלול החיים הנורמטיבי. ומכאן האמונה שלנו ביכולת ובצורך לפעול בשלב העדין והמורכב של גיל ההתבגרות.
המחלקה עובדת בכמה מישורים, בתחילת האשפוז היא מהווה מחלקה סגורה, המגוננת ומכילה את המטופל בשלב החריף והקשה. בהדרגה עם התקדמותו היא למעשה מהווה מחלקה פתוחה ממנה המתבגר יוצא לפעילויות וחופשות מחוץ למחלקה עד לשחרור המיוחל.
צוות המחלקה מורכב מאנשי טיפול ממקצועות טיפוליים שונים היוצרים יחד את הקהילה הטיפולית ("מילייה") שהינו הבסיס לטיפול במחלקה. עיקרון זה אומר שכל איש צוות תורם ממקצועו ליצירת התלכיד הטיפולי לשם החלמת המטופלים. הטיפול הרב מקצועי מרוכז על ידי המטפל האישי.
הצוות כולל פסיכיאטרים, אנשי אֲחָיוּת, אם בית, פסיכולוגים, עובדות סוציאליות, מרפאות בעיסוק, דיאטנית, מורי המרכז החינוכי, מדריכים חברתיים, חונכים אישיים ומזכירת המחלקה.
עם קבלתו עובר המטופל תהליך אבחון על פיו מחליטים על סוגי הטיפול המתאימים לו. ההשקפה הטיפולית של המחלקה הינה כוללנית כך שכל אחד מטופל בעזרת פסיכותרפיה על מגוון סוגיה, בטיפול תרופתי לפי הצורך ותהליך שיקומי.
במהלך היום מתקיימת פעילות של לימודים במסגרת ביה"ס של המחלקה ובריפוי בעיסוק. בתיאום עם ההורים, צוות ביה"ס מתעדכן עם המסגרת הלימודית ממנה הגיעו הנער/ה ומתאים תוכנית לימודית בהתאם תוך חשיבה על מסגרת לימודית המשכית מתאימה לאחר השחרור.
מתוך תפיסת חשיבות המבנה המשפחתי, ממנו מגיע המאושפז ואליה הוא חוזר, חשוב לנו לערב את ההורים בהליך הטיפולי. לשם כך אנו עורכים שיחות להורים עם המטפל האישי. בנוסף לכך ישנן קבוצות להורי המאושפזים בהנחיית אנשי צוות המחלקה, אשר מהוות אמצעי נוסף לאפשר להורים להתמודד עם קשייהם הרגשיים והמעשיים ולקדם את הטיפול בילדיהם מבחינה שיקומית.
המחלקה עובדת מתחילת האשפוז על חיזוק הכישורים התפקודיים אשר יאפשרו למטופל עם שחרורו לחזור לקהילה ממנה בא או לחילופין במציאת מסגרת טיפולית המשכית אחרת המתאימה לו.
לאורך האשפוז מלווה את הילד צוות אֲחָיוּת 24 שעות ביממה, הצוות המטפל כמו גם מדריכים חברתיים שהינם סטודנטים לפסיכולוגיה באוניברסיטה, זאת בשילוב ביקור ההורים ונגישות המטפלים יוצרים אווירה פתוחה ושקופה המקנה תחושת ביטחון למתבגר ולהורה כאחד.
ריפוי בעיסוק במחלקה
ריפוי בעיסוק הינו מקצוע טיפולי ושיקומי, אשר מטרתו לספק לאדם כלים ומיומנויות אשר יאפשרו לו להתמודד עם דרישות החיים.
כל נערי המחלקה משתלבים בטיפול בריפוי בעיסוק ונקבעת להם תכנית טיפול אישית המותאמת לצרכיהם הייחודיים תוך התחשבות בבחירותיהם וברצונותיהם . זאת לאחר תקופת הכרות בה מועברת 'בטריה' של אבחונים. מטרות הטיפול נקבעות לפי תחומים שונים כגון: שיפור/הקניה של מיומנויות חברתיות, מיומנויות ביצועיות IADL, שיקום, הכנה לתעסוקה וטיפול בנושא "שעות הפנאי", כמרכיב חיוני ומשמעותי בבריאות הנפשית ובמניעת אשפוז חוזר.
במסגרת קבוצות הטיפול קיימות, קבוצות ביצועיות בהן הנערים מכינים איגרות ברכה, תכשיטים וחמסות מחימר וכך מתרגלים הרגלי עבודה, הפחתת אימפולסיביות והעלאת יכולות תכנון ובקרה ומיומנויות מוטוריות עדינות; קבוצות השמות דגש על מיומנויות חברתיות ופנאי בהן הנערים משתתפים ומתרגלים מיומנויות קוגניטיביות ותקשורת ומרחיבים ומפתחים תחומי עניין. המרפאות בעיסוק במחלקה שותפות בהפניית מטופלים לסל שיקום ובתהליך ההכנה וההשמה בקהילה. כמו כן לוקחות חלק פעיל במחקר ובפיתוח המקצוע בשיתוף עם אנשי צוות מתחומים נוספים.
חדש! היחידה לטיפול אינטנסיבי קצר מועד לנוער, במסגרת מחלקת נוער ד' בגהה
היחידה הממוקמת במחלקה ד', מחלקת נוער, במרכז לבריאות הנפש גהה.
היחידה מספקת שירות אבחון וטיפול לבני נוער בגילאים 12-18, הסובלים מהפרעות בוויסות שמתבטאות בפגיעות עצמיות וובמחשבות אובדניות שלא ניתן לטפל בהם אלא בדרך של אשפוז.
הצוות המטפל
היחידה בניהולה של ד"ר לובאד נסרין, רופאה מומחית בפסיכיאטריה כללית ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר.
פסיכולוגית אחראית - ד"ר רוית מרום טל.
ביחידה צוות רב מקצועי מתחומים שונים - רופאים, אֲחָיוּת, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מרפאות בעיסוק, מורים, מחנכים ומתנדבים.
איך מטפלים
הצוות מציע טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT - Dialectical Behavioural Therapy) אינטנסיבי, וכולל:
- טיפול במטופל – טיפולים קבוצתיים לאורך היום, טיפול פרטני בשילוב מסגרת חינוכית.
- טיפול בהורים – הדרכת הורים, טיפול קבוצתי וטיפול משפחתי אינטנסיבי.
אורך הטיפול הינו כ 3 שבועות.
בכדי להפיק את המירב מהטיפול, נדרש שיתוף פעולה של המטופל ומשפחתו .
תאריך השחרור יקבע ביום הקבלה.
איך פונים
לאחר פנייתכם למיון ילדים ונוער, במידה ותתקבל החלטה לאשפוז במחלקה, תבחן התאמת המטופל לטיפול ביחידה.
ניתן גם לפנות דרך המייל לקבלת מידע noar-intensive@clalit.org.il