החל מה 27.5 יחל תהליך של שדרוג מחלקות.
תודה על ההבנה והסבלנות בזמן הזה.
אם יש לך שאלות כלשהן או שאת.ה זקוק.ה לסיוע, אנא אל תהסס.י לפנות לצוות.
כללי
המחלקה היא מעורבת, מאושפזים בה נשים וגברים בחדרים נפרדים. המטופלים הינם אלו הסובלים ממשברים נפשיים וזקוקים למסגרת זו שמטרתה אבחון וטיפול במצבים חריפים.
המחלקה חרטה על דגלה לנקוט גישה כוללנית, המותאמת לכל חולה, תוך שימוש בידע ובמיומנויות עכשוויות בשילוב צוות רב מקצועי.
צוות המחלקה מאמין במקור ביולוגי מוחי המשפיע על מצבו והתנהגויותיו של המטופל וביחסי גומלין בינם לגורמים סביבתיים שונים. לכן, יש מקום להעמיק בבריאות החולה במכלול ההיבטים וכן ב- Well being הכללי שלו. תפיסה זו משלבת בין גישות טיפוליות שונות, תוך התייחסות כוללת לצורכי המטופל ובני משפחתו. צוות המחלקה מורכב מאנשי מקצוע מתחומים שונים. אלה אחראיים על מרכיבי הטיפול התרופתיים, הפסיכולוגיים, הסוציאליים והשיקומיים - לכל אחד מחברי הצוות תפקיד משלים בטיפול בחולה.
לכל מטופל.ת במחלקה ממונה מנהל טיפול המלווה אותו בתקופת האשפוז והוא האחראי על שילוב הגורמים המטפלים במחלקה ומחוצה לה. דרך אותו מנהל טיפול מתקיים גם קשר רציף עם בני משפחת המטופל והכנת הקרקע, בבוא העת, לקראת שחרורו. במקרים המתאימים הצוות נערך לקראת שיקומו של המטופל במסגרת החדשה.
המחלקה מוגדרת כמחלקה ''סגורה''. המשמעות היא, שחולים הזקוקים לפיקוח, להשגחה הדוקה ולמסגרת מארגנת, יאושפזו במחלקתנו .מטרת האשפוז היא לסייע למטופלים, כמו גם לבני משפחותיהם, להתמודד עם המשבר הנפשי ולהחלים ממנו מהר ככל האפשר. כאשר מצב החולים משתפר אזי תנאי המחלקה עבורם, הופכים לפתוחים, קרי - הם נהנים מחופשות, מיכולת לינה בבית וכדומה.
בשנים האחרונות ממוצע ימי האשפוז במחלקה הפך להיות קטן מ-30 יום. מטרת האשפוז לפיכך הינה, איזון ראשוני ואפשרות לחזור להתגורר בקהילה מהר ככל האפשר ולהמשיך שם את התהליך הטיפולי באמצעות המסגרות השונות שהתפתחו בעקבות הרפורמה הביטוחית והשיקומית במערך בריאות הנפש.
יש לזכור כי המחלקה הסגורה מהווה מסגרת אשפוזית לזמן קצר ככל האפשר למטופל הנמצא במשבר ואינה ערוכה להוות חלופת מגורים או מסגרת אשפוזית ארוכת טווח.
כחלק מפעילות המחלקה מתאשפזים בה על פי החלטת בית משפט מטופלים לצורך הסתכלות משפטית ועריכת חוות דעת המתייחסות להשלכות מצבם הנפשי על עבירות אשר לכאורה היו מעורבים בהם.
צוות המחלקה עושה את מלוא המאמצים לאפשר למאושפזים את מלוא זכויותיהם הרפואיות והמשפטיות במהלך שהותם במחלקה.
האֲחָיוּת במחלקה
בימינו, האֲחָיוּת הפסיכיאטרי מתייחס לאדם כאל מערכת כוללנית, המשלבת בתוכה מרכיבים גופניים, נפשיים וחברתיים שמהווים ישות אחת. התערבות סיעודית בבריאות הנפש מתמקדת במטופל ובעשייה היומיומית, שעיקרה לעזור למטופל לסגל לעצמו התנהגות שתאפשר לו לתפקד בסביבתו המשפחתית והחברתית. בצוות האֲחָיוּת אחים ואחיות מוסמכים, ברובם בוגרי קורס על בסיסי בפסיכיאטריה ובוגרי תארים ראשון ושני באֲחָיוּת . העשייה הסיעודית נשענת על בסיס ידע רחב ומעודכן המיושם בהתנהלות המקצועית. כחלק מכך ניתן לראות קבוצות טיפוליות המועברות על ידי צוות האֲחָיוּת וכן תמיכה פרטנית.
האֲחָיוּת במחלקה מהווה משאב ידע ותמיכה למטופל ולמשפחתו. הוא מקנה ידע, מודעות ואף כלים עצמיים לניהול הטיפול במחלה, מה שתורם רבות להפחתת הקושי של המטופלים ושל משפחותיהם.
מחלקתנו רואה את הקשר בין המשפחה לבין המטופל כגורם מכריע בטיפול, לכן דלתות המחלקה פתוחות למבקרים, מרבית שעות היום. בכל שעות היממה למשפחה יש אפשרות לפנות לאנשי הצוות בכל שאלה שקשורה לטיפול הן באמצעות פניה טלפונית או בפניה ישירה.
העבודה הסוציאלית במחלקה
בראש ובראשונה העובדת הסוציאלית במחלקה היא מנהלת טיפול האחראית על כלל הטיפול במטופלים מסויימים. מעבר לכך היא מרכזת את ההתערבות המשפחתיות בעת הצורך. במסגרת זו היא אחראית על מפגשי המשפחות התקופתיים עם הצוות הבכיר של המחלקה. כמו כן, היא אמונה על הקשרים מול גורמי השיקום בקהילה, יצירת קשרים עם מוסדות הרווחה הרלוונטיים והעברת המשך הטיפול במטופל לקהילה ומסגרות המגורים מהם מגיעים מטופלים.
במקרים בהם הצוות מוצא לנכון ללוות את המטופל בתהליך שיקומי, היא אחראית על בניית התהליך השיקומי, החל מהכנת המטופל לתהליך, בירור העדפותיו, אבחון יכולותיו והתאמת סל שירותי שיקום, העונה לצרכיו (שיקום בדיור, בתעסוקה וכד') הטיפול.
הפסיכולוגיה במחלקה
בראש ובראשונה הפסיכולוגית במחלקה היא מנהלת טיפול האחראית על כלל הטיפול במטופלים מסויימים. מעבר לכך כיוון שחלק בלתי נפרד הינו שילוב הטיפול הרפואי והפסיכותרפויטי בטיפול בחולה הפסיכיאטרי. הפסיכולוגית אחראית במחלקה על הפעלת גישות טיפול המתאימות לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטופל, כדוגמת טיפולים תמיכתיים, קוגניטיביים, התנהגותיים, טיפולים נוספים של הגל השלישי וטיפולים משפחתיים ודינמיים. במקרים המתאימים נעשה שימוש בסוללה של טסטים פסיכולוגים ככלי מסייע להעמקת הבירור האבחנתי ולגיבוש התוכנית הטיפולית.
לצד הטיפול הפרטני מתקיימות גם קבוצות טיפוליות אותן מרכזת הפסיכולוגית האחראית במחלקה. הקבוצות מאפשרות תמיכה ולמידה הדדית, מעודדות אינטראקציות בינאישיות והתמקדות בתחומים שונים, אשר תורמים לתהליך הטיפולי. בנוסף היא אחראית על הדרכת מתמחים בפסיכולוגיה המהווים חלק מצוות המחלקה וסטודנטים לפסיכולוגיה בשלבים שונים של הכשרתם הנוטלים חלק בפעילויות המחלקה.
עבודת הריפוי בעיסוק במחלקה
הריפוי בעיסוק הינו חלק אינטגראלי בטיפול הרב תחומי במחלקה. הוא מתמקד בעיקר ביכולת התפקוד של המטופל בתחומים: קוגניטיבי, רגשי, תעסוקתי, חברתי, פעילות יומיומית ושעות פנאי. הטיפול נעשה באופן פרטני ובקבוצות.
באמצעות כלי ההערכה וההתערבות הטיפולית של הריפוי בעיסוק, מתבצע איפיון של הפרופיל התפקודי של המטופל, איתור יכולותיו, קשיים ובנייה משותפת של תהליך טיפולי מותאם לגיל, לאבחנה ובהתאם למשאבים העומדים לרשותו.
ההתערבות כוללת בין השאר התייחסות להקשרים פיזיים, חברתיים ותרבותיים, המשפיעים על הביצוע העיסוקי של האדם, בסביבה שבה הוא חי ומתפקד.
ההתערבות הטיפולית בריפוי בעיסוק כוללת התערבות ישירה: טיפול ייעוץ והדרכה – באופן פרטני ו/או קבוצתי, תוך שילוב המשפחה, הצוות הרב מקצועי, וגורמים טיפוליים אחרים. בניית תכנית התערבות כוללת קביעת מטרות תפקודיות ברות השגה ומדידות,
קביעת תדירות קבלת השירות, משך קבלת השירות, בחירת סוגי ההתערבות וסוגי הפעילויות שבהם אפשר להשתמש להשגת המטרות, תוך זיהוי והגדרה של מדדי תוצאה אישיים והקפדה עליהם.
הריפוי בעיסוק נועד גם להיות צעד לכיוון השחרור וההשתלבות בקהילה ולכן הכללים והאווירה בו, דומים לאלה של הקהילה. דגש מושם על הערכת היכולת התפקודית של המטופלים והמטופל מקבל המלצות להפניות למסגרות בקהילה, עם השחרור.
מחקר
המחלקה רואה בביצוע שוטף של מחקר מדעי אמצעי חשוב לשיפור הטיפול בחולים הפסיכיאטרים ובמקביל - לקידום רמת הידע של רופאיה ושל כלל הצוות המטפל בתחום הפסיכיאטריה. כחלק מכך, צוות המחלקה המשולב עוסק בפעילות מחקרית המתייחסת לדוגמה לפסיכו- פרמקולוגיה בתחום הסכיזופרניה, ויסות סנסומוטורי בקרב המטופלים המתאשפזים במחלקה והיבטים סיעודיים רלבנטיים.
מחקרי המחלקה בתחומי המדע הבסיסי והקליני מוצגים בכנסים מדעיים ישראלים ובינלאומיים מובילים. בנוסף, צוות המחלקה מוביל פעילות אקדמית ענפה בארץ ובעולם, לרבות העברת השתלמויות, הרצאות באוניברסיטה, ארגון כנסים, פעילות באיגודים מדעיים ומקצועיים וימי עיון לאנשי צוות רפואיים ופרא-רפואיים. המחלקה אף קולטת באופן קבוע סטודנטים לרפואה, לאֲחָיוּת, לפסיכולוגיה ולריפוי בעיסוק מהארץ ומחו"ל.