ההתאוששות המהירה מהניתוחים מאפשרת את ביצועם במסגרת אמבולטורית באשפוז יום. המנותחת בד''כ מגיעה בבוקר יום הניתוח ובמידת האפשר משתחררת לביתה עוד באותו יום. מעבר לימים מתוכננים אלו, היחידה אחראית גם למתן שירותי ניתוח אנדוסקופיים דחופים במהלך כל שעות היממה, 7 ימים בשבוע. המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס פועל גם הוא במסגרת היחידה לכירורגיה זעיר-פולשנית.
תחת היחידה לכירורגיה גינקולוגית זעיר-פולשנית פועלים גם:
המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס - לחץ כאן לקישור
ניתוחים גינקולוגים - מידע והסברים:
ישנן בעיות גינקולוגיות אשר לא ניתן לפתור על ידי טיפול שמרני. ישנם גם מצבים בהם טיפול ניתוחי יעיל יותר מטיפול שמרני. קיים מגוון רחב של ניתוחים החל מניתוחים אבחנתיים בלבד וכלה בניתוחים גדולים כגון כריתת רחם. ניתוחים גינקולוגים ניתנים לביצוע ב-3 גישות שונות:
גישה בטנית - הניתוח מבוצע ע''י חתך ניתוחי בדופן הבטן. מאפשר הסתכלות ישירה על האיברים ומישושם. שיטה זו משמשת בעיקר לניתוחים מורכבים הדורשים שימוש בידיים כגון מצבים של הדבקויות איברים בחלל הבטן וכן במצבים של ממאירויות גינקולוגיות מסוימות.
גישה נרתיקית- הניתוח מבוצע דרך הנרתיק. מונע צורך בחתך בדופן הבטן. בגישה זו ניתן לבצע ניתוחים לתיקון צניחת איברי האגן לרבות כריתת רחם וניתוחים למניעת דליפת שתן או צואה.
גישה אנדוסקופית - נקראת גם שיטה זעיר פולשנית. מבוצעת בעזרת ציוד אופטי המאפשר הסתכלות בלתי ישירה על איזור הניתוח ועבודה עם זרועות פעולה המורכבות על הציוד האופטי עצמו או בנפרד ממנו. השיטה האנדוסקופית מאפשרת חדירה לחללים צרים כגון חלל הרחם או דרך פתחים קטנים בדופן הבטן ובכך מונעת צורך בביצוע חתך ניתוחי נרחב. לכן, ניתוחים לפרוסקופים כרוכים בפחות כאבים וסיבוכים ניתוחיים ובדרך כלל מלווים בתקופת החלמה קצרה יותר.
הגישה האנדוסקופית כוללת שני סוגי ניתוחים:
א. לפרוסקופיות— ניתוחים המבוצעים דרך חתכים של 5-15 מ"מ בדופן הבטן, דרכם מוחדרים מצלמה וזרועות נוספות המשמשות לצורך ביצוע הניתוח. לצורך ביצוע הניתוח מנפחים את חלל הבטן בגז מסוג CO2
ב. היסטרוסקופיות — ניתוחים המבוצעים דרך צוואר הרחם ומשמשים לפעולות תוך רחמיות בלבד. הפעולה נעשת בעזרת מצלמה ועליה זרוע פעולה המסוגלת לצרוב או לחתוך. לצורך ביצוע הניתוח מוזרם לתוך חלל הרחם באופן שוטף נוזל מסוגים שונים או גז מסוג CO2
ניתוחים לפרוסקופים מתחלקים לשני סוגים:
לפרוסקופיות אבחנתיות - מבוצעות במקרים של כאבי בטן, במסגרת בירור אי-פוריות, דלקות באגן ואנדומטריוזיס. במסגרת בירור אי-פוריות ניתן לבצע במהלך הניתוח הזרקה של חומר צבע דרך צוואר הרחם והחצוצרות כדי לבדוק אם יש מעבר חופשי דרך החצוצרות לחלל הבטן ואפשרות להריון תוך רחמי ספונטני.
לפרוסקופיות ניתוחיות - לטיפול בהריון חוץ רחמי, הפרדת הדבקויות, כריתת רחם ו/או שחלות, כריתת שרירנים, כריתת ציסטות שחלתיות, טיפול באנדומטריוזיס ועוד.
דף מידע בנושא לפרוסקופיה