כללית און-ליין
יחידות ומחלקות

תזונה נכונה לאחר השתלת כליה

לאחר השתלת כליה התזונה משתנה !חשוב להיוועץ עם הדיאטנית במחלקה הנפרולוגית להתאמת דרישות תזונתיות ולהנחייה.

השתלות כליה

בשלב הראשון

  • תמיכה תזונתית הכרחית בתהליך ההחלמה במסגרת האשפוז וכחמישה שבועות
  • לאחר הניתוח, יש דרישה גבוהה בגוף לחלבון. מזונות עשירי חלבון איכותיים הם: מוצרי חלב, עוף,  דג,  הודו, ביצה  וסויה.

בשלב השני

מטרת התמיכה התזונתית היא לטפל בסיבוכים ארוכי הטווח שברובם הם תופעות לוואי של התרופות מדכאות מערכת החיסון.
יש חשיבות רבה לשמירה על האיבר המושתל על ידי תזונה נכונה.  

הנחיות לתזונה נכונה לאחרק השתלת כליה

שמירה על  משקל גוף תקין

  • בעקבות השיפור בתיאבון והטיפול בסטרואידים, העלאה במשקל לאחר השתלת נפוצה
  • שמירה על משקל בטווח תקין, חשובה להפחתת הסיכון להתפתחות של יתר
    לחץ דם, בעיות לבביות, סוכרת ושבץ.

שמירה על ערכי שומן תקינים בדם

  • הטיפול התרופתי בנוגד הדחייה משפיע על העלאת רמות השומנים בדם, מה שמעלה את הסיכון למחלות לב. מומלץ  על:
    • בחירת מזון מופחת בשומן רווי ובשומן טרנס
    • בחירת מזון עשיר בסיבים תזונתיים, כמו: לחמים ומאפים מקמח מלא, אורז מלא, ירקות עם קליפה, קיטניות, כמו: אפונה, עדשים, גרגרי חומוס, שעועית , פול ושעועית מאש
    • הגבלת השימוש בסוכר פשוט.

שמירה על צפיפות עצם בריאה

  • אי ספיקת כליות הכרונית מביאה עם השנים לפגיעה בצפיפות העצם, היפרפראתירואידיזם, ורמות ויטמין D נמוכות
  • בנוסף, לאחר השתלת הכליה יש ירידה בספיגת הסידן בגוף בשל הטיפול התרופתי בנוגד הדחייה
  • גורמים אלו מחלישים את העצמות ומעלים את הסיכון לשברים.

מומלץ לשלב בתפריט היומי מזון עשיר בסידן בעדיפות למוצרי חלב מופחתי מלח.
.

הפחתת השימוש במלח והימנעות ממזון מעובד

יש להימנע מאכילת נקניקים, פסטרמות, נקניקיות, זיתים וירקות כבושים, אבקת מרק, גבינות מלוחות, פיצוחים קלויים וחטיפים מלוחים למיניהם.

פעילות גופנית סדירה

לשמירה על צפיפות עצם תקינה ועל אורח חיים בריא.

מזונות המשפיעים על תרופות נוגדות דחייה

מושתלי כליה מתבקשים להימנע מאכילה ומשתייה של אשכוליות, פומלית, וקרמבולה.

אלכוהול

רצוי להפחית את שתיית האלכוהול שעלול:

    • להשפיע על הפעילות של תרופות נוגדות הדחייה
    • להעלות  את רמות טריגליצרידים בדם
    • להפריע לתיפקוד הכבד.

שמירה על ההיגיינה והניקיון של המזון

למושתלי איברים יש מערכת חיסונית חלשה ולכן הם רגישים יותר למחוללי מחלות מהמזון כמו חיידק הליסטריה וסלמונלה. רצוי להיוועץ עם דיאטנית כדי ללמוד עוד על בטיחות מזון.

המלצות:

  • להימנע מאכילת מזון ששהה זמן רב בחוץ 
  • מוצרי חלב

    יש להימנע משתייה או אכילה של מזון של מוצרי חלב שלא עברו פיסטור, כמו: גבינת פטה, גבינת ברי וגבינת קממבר.
  • ביצים

    חשוב שיבושלו הייטב.יש הימנע מאכילת מזון שמכיל ביצים שלא בושלו באופן מלא או שלא עברו פיסטור כמו מיונז או מוס
  • בשר

  • ביצים

    יש להימנע מאכילה של כל מאכל ים, כמו: צדפות, מולים ורכיכות שונות שלא בושלו היטב 
    • יש להקפיד על שטיפה טובה של ירקות ופירות לפני האיחסון או האכילה
    • מומלץ להימנע מאכילה של סלטים קנויים ומוכנים
  • ויטמינים ותוספי מזון

    • יש להיוועץ עם רופא או דיאטנית קלינית לפני נטילה של תוספי  מזון, ויטמינים, מינרלים ותוספים צמחיים
    • חשוב להתאים את הצריכה של ויטמינים ומינרלים לדרישות הגוף ולהימנע מתוספים עם סכנה לפגיעה בתפקוד הכלייתי ובאינטראקציה עם תרופות.

המלצות לסיכום

  • להקפיד על היגיינת המזון!
  • לאכול שלוש ארוחות עיקריות ביום
  • אכול 4 - 5 מנות ירק ביום ועד 2 - 3  מנות פרי ביום
  • לשלב לפחות שתי מנות ביום של מוצרי חלב עשירים בסידן ומופחתים במלח
  • הימנע ממזון עשיר במלח וממזון מעוב
  • להקפיד על צריכת סיבים תזונתיי
  • להגביל את השימוש בסוכר
  • להימנע ממשקאות ממותקים
  • לשלב 2 - 3 מנות דג בשבוע
  • להימנע מאכילת מזון מטוגן ועשיר בשומן רווי
  • להעדיף שימוש בשומן צמחי בריא, כמו שמן קנולה ושמן זית
  • לשלב בתפריט שומנים בריאים, כמו: אגוזים, שקדים, שמן זית ואבוקדו
  • להקפיד על ביצוע פעילות גופנית יומית סדירה
  • לשמור על משקל תקין.

קישור למידע נוסף

מדריך לטיפול והגיינה במזון - אתר משרד הבריאות