דף הבית

trueבתי חולים > סורוקה > דף הבית > על אודותינו > סורוקה במבצע עופרת יצוקה
הצג עוד

סורוקה במבצע עופרת יצוקה

כל החיילים והאזרחים שפונו למרכז הרפואי סורוקה במהלך ימי עופרת יצוקה שוחררו לאחר טיפול רפואי במצב טוב

 

עובדות ומספרים מתחילת מבצע עופרת יצוקה בתאריך 27.12.2008 ועד להכרזה על הפסקת האש בתאריך 18.1.2009:

  • 582 נפגעים טופלו במרכז הרפואי, מתוכם יותר מ־200 חיילים פצועים מרצועת עזה

  • יותר מ־300 אזרחים שנפגעו (גופנית ונפשית) פנו לסורוקה

  • בוצעו עשרות ניתוחים לפצועי המלחמה

  • מאות מנות דם נתרמו בעבור נפגעי הקרבות

  • 19 מסוקים שפינו פצועים מהרצועה נחתו במנחת בית החולים

  • תשע מחלקות אשפוז הועברו לאזורים ממוגנים

  • כ־500 מתנדבים פעלו בבית החולים

  • 825 תינוקות נולדו במהלך המלחמה

עשרות אחמי"ם הגיעו לביה"ח במהלך המלחמה, ביניהם: נשיא המדינה, ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל , שרת החוץ, נשיאת בית המשפט העליון, אלוף פיקוד דרום, ח"כ בנימין נתניהו, שרים, חברי ועדת החוץ והביטחון, ראשי ערים, מנכ"ל והנהלת הכללית, מנכ"ל משרד הבריאות והנהלת המשרד, משלחות מחו"ל, הרבנים הראשיים לישראל, אמנים ואזרחים רבים שהביעו תמיכה בחיילים הפצועים ובצוותים הרפואיים
מעל 300 מילדי העובדים השתתפו בקייטנה שנפתחה באזורים ממוגנים בביה"ח ואיפשרה פעילות תקינה ורגועה של הצוותים. עשרות צוותי תקשורת מישראל ומהעולם ליוו את בית החולים במהלך המלחמה.

הערכות טרום הכניסה הקרקעית

בצל ההסלמה באזור הדרום וירי טילים לעבר העיר באר-שבע, נערך המרכז הרפואי סורוקה מבעוד מועד לכל תרחיש אפשרי.
רמת הכוננות בבית החולים הועלתה בהתאם להנחיות הרשות העליונה לאשפוז, ובית החולים הוגדר ב"מצב מיוחד".
כל בעלי התפקידים במקצועות הקריטיים (כירורגיים, טראומה, מיון, מרדימים, סיעוד ואחרים) נכנסו לכוננות גבוהה ולזמינות הגעה תוך זמן קצר לביה"ח בשעות היום והלילה.
הנהלת בית החולים עמדה בקשר רציף עם הרשות העליונה לאשפוז, האגף לשעת חירום של משרד הבריאות, הנהלת הכללית, פיקוד העורף, צה"ל וכל הגורמים האזרחיים של אזור באר-שבע.
בתקופת הלחימה, בוטלו חופשות והשתלמויות של הצוותים הרפואיים, בנק הדם תוגבר במנות דם נוספות, כמו גם ציוד רפואי ותרופות.
התבצע ציוות של אנשי הצוות לכל אתרי החירום, ורועננו ההנחיות לשעת חירום להתנהגות נכונה בהישמע אזעקת אמת בקרב כל הצוותים הרפואיים, שהגנו על עצמם ועל המטופלים.
זוהו וסומנו אתרי מיגון בכל מחלקות בית החולים. שלטי הכוונה מוקמו במרחבים הפתוחים לטובת ציבור המבקרים, לכוון אזורים מוגנים.
הושמשו חדרי ניתוח תת קרקעיים במקום חדרי ניתוח באזור שאינו ממוגן. מחלקות שאינן ממוגנות הועברו לאזורים ממוגנים.


110 יולדות ועוד 56 פגים הועברו תוך שעות ספורות במבצע מזורז לבניין החדש למיילדות וגינקולוגיה, חצי שנה לפני המועד המתוכנן. ההתארגנות המהירה והעברת המחלקות המזורזת אפשרה בהמשך מתן תנאי אשפוז ומיגון מקסימליים ליולדות ולתינוקות שנולדו.
מאחר ומערכת החינוך באזור לא פעלה בכל ימי הלחימה, נערכה הנהלת בית חולים סורוקה יחד עם ועדי העובדים למתן פתרונות לפעילות לילדי העובדים מכל הסקטורים. יותר מ־300 הילדים חולקו לפי קבוצות גיל ולכל קבוצה הותאמה פעילות מיוחדת:
הפעלות, משחקים, עבודה על מחשב, שיעורי מוזיקה, שיעורי מדע ועוד. כל זאת באמצעות צוותי הלימוד של בית הספר לילדים מאושפזים בבית חולים ומתנדבים. חדר הקולנוע במרכז סבן לרפואת ילדים הועמד גם הוא לרשות ילדי העובדים ולהנאתם. כל הפעילויות התבצעו באזורים ממוגנים.
למעלה מ־70 ילדי עובדי בית החולים בילו בקייטנה באזור חיפה שכללה מגוון פעילויות ואטרקציות.

עם הפלישה הקרקעית

לאחר כניסת כוחות הקרקע לרצועה הועלתה רמת הכוננות של בית החולים והופעל חדר מצב שפעל 24 שעות ביממה ואוייש בנציגי הנהלה, רופאים בכירים, נציגי מערך הסיעוד וההנהלה האדמיניסטרטיבית של בית החולים. פינוי פצוע לסורוקה במסוק
לדברי ד"ר מיקי שרף, מנהל המרכז הרפואי סורוקה: "חדר המצב שפתחנו אובזר באמצעים טכנולוגיים מתקדמים ואיפשר שליטה מלאה במידע ובפעילות המתבצעת בכל ביה"ח. קיימנו ישיבות מטה קבועות להערכת מצב ולהמשך פעילות והערכות ביה"ח בהתאם. כל צוות בית החולים התגייס לקליטה ולטיפול מיטבי בפצועים בזמן אפס. חדר הטראומה, חדר המיון, חדרי הניתוח, מערך הדימות, המעבדות ומחלקות האשפוז –עבדו סביב השעון ונתנו מענה מיידי לכל פצוע שהגיע. אני מוקיר ומודה לכל עובדי ביה"ח בכל הסקטורים שאפשרו לביה"ח סורוקה להעניק טיפול רפואי איכותי ומסור לכל הפצועים".
מתחילת המבצע התבצעו בביה"ח למעלה מ- 50 ניתוחים ע"י כירורגים במקצועות השונים (אורתופדיה, נוירוכירורגיה, לב-חזה, אף אוזן גרון, עיניים, פלסטיקה ואחרים) הן לחיילים שפונו מרצועת עזה והן לאזרחים שנפגעו מירי טילים באזור.
נדגיש כי גם במקרים בהם פונו לביה"ח מספר רב של פצועים בו-זמנית, אם באמצעות מסוק ואם באמצעות אמבולנס צבאי או אזרחי, מי מהם שנזקק לניתוח באופן מיידי, הועבר לחדר ניתוח תוך דקות ספורות מרגע הגעתו.
למעלה מ - 300 אזרחים פנו לקבלת טיפול רפואי בחדר המיון בסורוקה על רקע נפילות טילים באזור באר שבע והסביבה. חלקם סבלו מפציעות גוף וחלק גדול מהם היו נפגעי חרדה שטופלו ע"י צוות ייעודי. במקרים בהם מספר נפגעי החרדה היה גדול, פתח ביה"ח "אתר דחק" שתוגבר במערך של פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדות סוציאליות, רופאים ואחיות שנתנו מענה מיידי לטיפול בנפגעי החרדה.

ממשיכים להעניק טיפול ושירות רפואי "תחת אש":

למרות ההערכות המתמשכת, המשיך ביה"ח בעבודתו השוטפת תחת מתקפות הטילים על העיר באר שבע.
במהלך מבצע עופרת יצוקה נולדו בחדר הלידה בסורוקה 825 תינוקות במזל טוב!
גם במרפאות החוץ בביה"ח ניתן שירות רפואי, תוך תרגול הצוותים להתנהגות נכונה בזמן אזעקת אמת.

סיפורים מרגשים - תוך כדי הטיפול בפצועים

  • בן בוחניק, החייל האחרון מרצועת עזה במצב קשה, פונה במסוק לחדר הטראומה בסורוקה ביום שבת האחרון בשעות אחה"צ. הוא הוכנס לחדר ניתוח בשל פציעת ראש ואושפז ביחידה לטיפול נמרץ. לאחר כ-24 שעות מצבו השתפר, הוא שב להכרתו והחל לנשום בכוחות עצמו. בן אושפז ביח' לטיפול נמרץ במחלקה הנוירוכירורגית ושוחרר מביה"ח במצב טוב
  • טקס ברית מילה מרגש נערך בבית הכנסת בסורוקה לאחיינו של דביר בר-חי שנפצע קשה במהלך המבצע. בשל המצב של דביר החליט גיסו לערוך את ברית המילה של בנו בביה"ח ובסמוך לדוד הפצוע
  • אחד החיילים פונה לסורוקה במצב קשה כשרסיס חדר לליבו בצמוד לאבי-העורקים. בניתוח נדיר הוציאו המנתחים את הרסיס מהלב והחייל שוחרר לאחר מספר ימים במצב טוב. מנהל המח' לניתוחי לב חזה נתן לו כמזכרת את הרסיס כמו גם צילום וידאו של הניתוח המתעד את הוצאת הרסיס מליבו. ​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשלוח