חדשות ועדכונים

trueבתי חולים > מאיר > דף הבית > חדשות ועדכונים > צנתור וירטואלי באמצעות מכשיר CT מהמתקדמים בעולם

צנתור וירטואלי באמצעות מכשיר CT מהמתקדמים בעולם

על צנתור וירטואלי כבר שמעתם? במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית מבוצעת כיום בדיקה מתקדמת וירטואלית של הלב באמצעות מכשיר CT מהמתקדמים בעולם.

עד לא מזמן האבחון של היצרות בעורקי הלב בוצע בצנתור פולשני בלבד. עם כניסתה של טכנולוגית CT מתקדמת ניתן היום לאבחן הצירויות ולהתחיל טיפול מונע, ללא צורך בפעולה פולשנית.

בדיקת CT של הלב (Cardiac CT) הנקראת גם צנתור וירטואלי, היא בדיקת הדמיה חדשנית הנעשית באמצעות מכשיר CT  מתקדם המאפשר לגלות מחלה של עורקי הלב בשלבים ההתחלתיים שלה, עוד לפני שהיא באה לידי ביטוי בבדיקות שגרתיות כמו אק"ג, בדיקת דם ואקו לב.

מכון הדימות של מרכז רפואי מאיר, אשר מפעיל מכשיר סיטי מהמתקדמים בעולם, מבצע בדיקות המספקות תמונות מפורטות של הלב בדגש על העורקים וזרימת הדם, בדיקות המאפשרות קבלת החלטות רפואית מהירות ומדויקות.

בדומה לבדיקת CT רגילה הבדיקה אינה פולשנית ואינה כרוכה בהחדרת צנתר לעורק. היא מהירה מאוד ומדויקת מאוד - ומאפשרת להדגים את דופן העורקים המספקים את הלב ולאבחן אפילו הצירויות עדינות, עוד לפני שניתן לזהותן אפילו בצנתור.

הסריקה במכשיר המתקדם מאפשרת מבט על ואל תוך העורקים הכליליים של הלב והדגמה של כל פרט ופרט. תוכנות המחשב המלוות את המכשיר מאפשרות בניה של תמונה תלת-ממדית של הלב ועורקיו וביצוע אבחנה ברמת דיוק גבוהה ביותר. מהירות הסיבוב של המכשיר מאפשרת צילום ו"הקפאה" של שריר הלב כך שניתן לבחון אותו לפרטי פרטים ללא צורך באמצעים פולשניים. הסריקה יכולה לתת לך מידע על מצב הלב שלך ברמת דיוק של מעל 99% וכל זאת בפעולה פשוטה ומהירה שנמשכת פחות מעשר דקות ובכמות קרינה נמוכה.

בסיום הבדיקה ניתן לחזור במהירות לשגרת היום - בהנחה שלא נמצאו ממצאים חמורים המחייבים אשפוז מיידי.

מאחר שהצנתור הווירטואלי מאפשר לגלות מחלה של העורקים הכליליים בשלב מוקדם יותר מאשר כל בדיקה אחרת, הוא מאפשר הן לצוות הרפואי והן למטופל לנקוט אמצעים שונים כדי למנוע את התפתחות המחלה.

 

למי מיועד CT של הלב?

  • לסובלים מכאבי חזה שבדיקות מיפוי לב או אקו לב אינן חד-משמעיות אצלם, או בנבדקים שאינם יכולים לבצע מבחן מאמץ.
  • למטופלים שעברו צנתור פולשני ונותרו עם ממצאים לא ברורים.
  • למנותחי לב עם מעקפים, כאשר יש עדיין כאבים לאחר ניתוח והרופא רוצה לוודא שהמעקפים פתוחים ושלא נסתמו.
  • למטופלים שהותקן בליבם תומכן (סטנט), והרופא מעוניין לוודא שהוא פתוח ולא נסתם.
  • לנבדקים עם מומי לב.
  • לנבדקים לפני ניתוחי לב להחלפת מסתמים (מונע צורך בצנתור לב לפני ניתוח(.
  • באנשים עם מסתם מלאכותי, כשיש חשש לפעילותו התקינה.

 

כיצד מבוצעת הבדיקה?

הבדיקה מבוצעת על סמך המלצת קרדיולוג. לאחר קבלת הפנייה, הבדיקה מתואמת מול מכון הסיטי בבית החולים.

להבטחת חדות התמונה הנבדק מקבל לעתים מהקרדיולוג גלולה למניעת עליית הדופק beta blocker)). ממתינים כשעה עד שהתרופה תחל להשפיע.

הסריקה עצמה מנוהלת על ידי קרדיולוג בכיר עם התמחות בהדמיית הלב ומורכבת משתי סריקות בנות שניות ספורות:

בסריקה הראשונה - במינון נמוך של קרינה - סורקים את בית החזה והלב ללא הזרקת חומר ניגוד. בסיום הסריקה בודקים את התמונות המתקבלות כדי לראות שאין מוקדי סיד מרובים בכלי הדם של הלב. מספר מוגבר של מוקדי סיד כאלה לא יאפשר את המשך הבדיקה בגלל מגבלות טכניות של המכשיר. כעת ממשיכים לסריקת חלק מבית החזה, ופענוח הבדיקה כולל גם תשובה על הריאות ועל המיצר (מדיאסטינום) שנכללו בבדיקה.

בשלב השני מתבצעת הזרקת חומר ניגוד (יוד) לווריד פריפרי תוך סריקה של הלב, ובזה מסתיימת הבדיקה.

במהלך הסריקה שאינה כרוכה בכאב או באשפוז, המטופל חופשי להמשיך בשגרת יומו. חומר הסריקה יעבור תהליך מקיף של עיבוד ממוחשב, בעזרתם של רדיולוג וקרדיולוג מהבכירים ביותר בתחום בארץ. תהליך העיבוד ממושך ולכן התוצאות נמסרות כעבור שבוע.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לשתף בדוא"ל

להדפיס

זקוקים לסיוע?

​​​​במרכז השירות והמידע של מאיר​ אנו נסייע לכם ונעניק הכוונה לכל פונה

אינדקס תחומים רפואיים

​​​הקליקו ​כאן​ ותוכלו לאתר בקלות כל מחלקה, מרפאה ויחידה