חדשות ועדכונים

trueבתי חולים > מאיר > דף הבית > חדשות ועדכונים > רפואת שימור פוריות - אספקט נוסף של רפואה מונעת שחשוב להכיר!

רפואת שימור פוריות - אספקט נוסף של רפואה מונעת שחשוב להכיר!

רפואת שימור פוריות -  אספקט נוסף של רפואה מונעת שחשוב להכיר!

המרפאה לשימור פוריות רפואי מיועדת לנשים בגיל הפוריות ונערות/ילדות עם גורמי סיכון לאל- וסת מוקדם. ישנם מגוון מצבים רפואיים העשויים לגרום לירידה מואצת בתפקוד השחלתי ולכן לבעיות פוריות, כגון מחלות ממאירות, שימוש בתרופות גונדוטוקסיות ועוד. המרפאה מספקת מענה לרופאים המבקשים להתייעץ לגבי מטופלותיהן.


במהלך השנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במודעות לטיפולי שימור פוריות. מודעות הציבור וגם מודעות הצוות הרפואי עלתה, בעיקר בהקשר של שימור פוריות סוציאלי, ככל הנראה עקב חשיפה מוגברת באמצעי התקשורת והמדיה. יותר נשים פונות מיוזמתן לקבלת טיפול להקפאת ביציות לצורך שימור פוטנציאל הפוריות שלהן ולצורך שמירת האופציה לשימוש בביציות בגיל מבוגר יותר.  

קיימת התוויה נוספת לשימור פוריות אשר פחות עלתה לכותרות אך חשובה לא פחות והיא התוויה רפואית.

המרפאה לשימור פוריות רפואי בהובלתה של ד"ר עינת חייקין הרצברגר, מיועדת למטופלות  (נשים בגיל הפוריות ונערות/ילדות) עם גורמי סיכון לאל- וסת מוקדם.

ישנם מגוון של מצבים רפואיים אשר עשויים לגרום לירידה מואצת בתפקוד השחלתי ולכן לבעיות פוריות:

  • מחלות ממאירות- שימוש בכימותרפיה או הקרנה לאגן עשוי להיות גונדוטוקסי במיוחד בשימוש ב alkylaing agents. טיפולים אלו משפיעים ישירות על הביציות ועל תאי הגרנולוזה ועשויים להביא לאי ספיקה שחלתית מוקדמת. רמת הפגיעה הינה תלויית מינון וסוג טיפול אך הערכת הפגיעה האפשרית אינה מדוייקת.
  • מצבים מולדים כמו טרנר ומוזאיקות של טרנר, X-שביר, גלקטוזמיה ועוד.
  • מצבים גינקולוגיים- ניתוחים המערבים את השחלה, אירועים חוזרים של תסביב שחלתי, אנדומטריוזיס.
  • שימוש בתרופות שעשויות להיות גונדוטוקסיות -כחלק מטיפול במחלות אוטואימוניות (RA, לופוס, וסקוליטיס וכו'), או בטיפול "מדכא חיסון" לאחר השתלת מח עצם (כמו תלסמיה).

מתי נדרשת ערנותו של הרופא המטפל לזיהוי והפנייה למרפאת פוריות?

חלק מהמצבים הינם ברי-זיהוי כבר בגיל הילדות או בגיל צעיר ונדרשת ערנותו של הרופא המטפל בזיהוי אותם מקרים ובהפנייתם מוקדם ככל האפשר ליעוץ בנושא ולמעקב של מרפאת פוריות. גם במצבים הנרכשים נדרשת ערנותו של הרופא המטפל והפניית המטופלת למרפאת שימור פוריות על מנת לאפשר הערכה של המצב התפקודי הבסיסי של השחלה, לבצע מעקב לאורך זמן ולשקול ביצוע של שימור פוריות בהתאם לצורך.

חשוב לדעת!!! פגיעה בשחלה לא תמיד תהיה חדה ומהירה, יתכנו מצבים בהם ירידה מואצת בתפקוד השחלתי תבוא לידי ביטוי במעקב לאורך השנים. אחת הדוגמאות הבולטות לכך, היא בילדות או נערות אשר עברו חשיפה לכימותרפיה. אצל נערות אלו הפעילות השחלתית עשויה להראות תקינה אולם בדיקות ומעקב עשויים לזהות ירידה מואצת בתפקוד השחלתי שאיננה תואמת גיל. זיהוי מוקדם יאפשר הצעת טיפול משמר פוריות. זיהוי מוקדם של אותן נשים בסיכון הינו היבט חשוב ברפואה מונעת לציבור הנשים. לאחרונה נכנס שימור פריון במקרה של רזרבה שחלתית נמוכה למימון במסגרת סל הבריאות וחלק מאותן נשים זכאיות למימון הטיפול. על הרופא המטפל חלה אחריות ליידע ולהפנות נשים עם גורמי סיכון ליעוץ בנושא פוריות. הפניית המטופלת למרפאת שימור פוריות מאפשרת הערכה של המצב התפקודי הבסיסי של השחלה ובהתאם לכך לייעץ לגבי זכאות לשימור פוריות רפואי כחלק מהסל או סוציאלי במימון עצמי.

המרפאה לשימור פוריות רפואי פועלת במרכז רפואי מאיר באופן שוטף ומאפשרת מענה מהיר ומקצועי בהתאם לצרכיה של כל מטופלת. כמו כן, המרפאה מספקת מענה לרופאים מתחומים שונים המבקשים להתייעץ לגבי מטופלותיהן ושמה לה למטרה לעודד את המודעות גם בקרב צוותים רפואיים.

למידע נוסף -יחידת פוריות, בית חולים "מאיר"
טלפון 09-7472227
דוא"ל: meir.ivf@clalit.org.il

האם תוכן זה היה מועיל?

זקוקים לסיוע?

​​​​במרכז השירות והמידע של מאיר​ אנו נסייע לכם ונעניק הכוונה לכל פונה

אינדקס תחומים רפואיים

​​​הקליקו ​כאן​ ותוכלו לאתר בקלות כל מחלקה, מרפאה ויחידה