קרדיולוגיה - מערך הלב

צנתור לב

​​מהו צנתור?​

צנתור הינה פעולה בה מוחדר צנתר (צינורית) קטן דרך עורק שורש כף היד או עורק המפשעה ומקודם עד תחת שיקוף רנטגן. דרך הצנתר מוזרק חומר ניגוד אשר מדגים את עורקי הלב.


מי מופנה לצנתור?

צנתור כלילי נעשה ממגוון סיבות, כאשר הנפוצה ביותר הינה תעוקת לב, קרי כאבים או לחץ בחזה בזמן מאמצים. סיבות אחרות כוללות בירור של אי ספיקת לב, הערכה לקראת טיפול במחלת לב מסתמית או לקראת ניתוח לבבי. במקרים רבים המטופל יופנה קודם כל להערכה לא פולשנית כגון מיפוי לב, אקו לב במאמץ או CT להערכה העורקים הכליליים (נקרא גם צנתור וירטואלי) ובמידה ונמצאה פתולוגיה באחת מבדיקות אלו המטופל יופנה לצנתור.


האם צנתור נעשה בהרדמה?

צנתור לבבי נעשה בד"כ בהרדמה מקומית בלבד, וטשטוש לפי הצורך


מהי ההכנה לקראת צנתור?

הכנה לקראת צנתור כוללת בד"כ צום של שעתיים לפחות והפסקת טיפול בנוגדי קרישה, כגון קומדין, קסרלטו, אליקוויס ופרדקסה. במקרים בהם ישנה אלרגיה ליוד יש צורך בהכנה ע"י סטרואידים לפי הנחיית הרופא המטפל. בנוסף במידה וישנה אי ספיקת כליות מומלץ טיפול בנוזלים דרך הוריד לפני הצנתור ולעיתים גם אחרי ע"פ החלטת הרופא המטפל.


כמה זמן לוקח צנתור?

בין 30-60 דקות לחלק האבחוני כאשר החלק הטיפולי תלוי במורכבות החסימה.


מה נעשה בצנתור עצמו?

צוות הצנתורים בראשות הקרדיולוג המצנתר, יחד עם אחות חדר צנתורים וטכנאי מבצעים את הפעולה תחת ניטור רציף של מדדים שונים כגון לחץ דם, דופק, ריווי חמצן בדם וניטור אק"ג.

במהלך הפעולה מוזרק חומר ניגוד לחלל עורקי הלב ובמידה וקיימת היצרות או חסימה, היא תודגם בצנתור. לאחר סיום החלק האבחנתי ניתן להחליט בשיתוף המטופל האם יש צורך בטיפול שמרני ללא התערבות פולשנית, או שיש צורך בהתערבות שיכולה להיעשות בצנתור עצמו או שיש צורך בניתוח מעקפים במקרים בהם ישנם חסימות מרובות.


כיצד מבוצע הטיפול בצנתור?

צנתור טיפולי נעשה לאחר זיהוי ההיצרות בעורק הכלילי. דרך הצנתר הרופא המצנתר מעביר תיל דק מעבר לאיזור החסימה ועליו הוא יכול להעביר ציוד כגון בלון להרחבת ההיצרות ותומכן שבנוי מסליל מתכת שמולבש על בלון. התומכן מונע מהעורק להיסגר שוב. כיום התומכנים מצופים בחומרים שמונעים היצרות חוזרת ויעילותם גבוהה ביותר.


למה לצפות אחרי הצנתור?

לאחר הצנתור איזור הגישה ייחבש והמטופל יועבר להמשך השגחה עם ניטור של דופק, ל"ד ואק"ג. החבישה תוסר לאחר וידוא של הפסקת דימום מאיזור הדקירה. במידה ומבוצע צנתור דרך שורש כף היד ניתן לשחרר את המטופל כ-6 שעות מתום הצנתור הטיפולי לאחר וידוא של טיפול במדללי דם הכוללים בד"כ אספירין וקלופידוגרל על מנת לשמור על התומכן פתוח ונקי מקרישי דם. במידה ומבוצע צנתור דרך עורק המפשעה יש צורך בשכיבה של מספר שעות ולאחר מכן ניתן לקום ולהתהלך.


מה חשוב לאחר הצנתור?

יש להקפיד על הנחיות הרופא מבחינת טיפול תרופתי. חשוב להמשיך במעקב רפואי סדיר על מנת לוודא איזון גורמי סיכון ולבצע פעילות גופנית סדירה בעדיפות במסגרת שיקום לב.


אני רוצה...

לשתף בדוא"ל

להדפיס

זקוקים לסיוע?

​​​​במרכז השירות והמידע של מאיר​ אנו נסייע לכם ונעניק הכוונה לכל פונה

אינדקס תחומים רפואיים

​​​הקליקו ​כאן​ ותוכלו לאתר בקלות כל מחלקה, מרפאה ויחידה