ניתוח העיניים הנפוץ ביותר הוא ניתוח להסרת ירוד (קטרקט) במחלקת העיניים מבוצעים כל סוגי הניתוחים, החל מהפשוטים ביותר ועד למקרים מורכבים המחייבים התאמת עדשות מיוחדות או ביצוע בהרדמה כללית.
מרבית הניתוחים מבוצעים באופן אמבולטורי, בהרדמה מקומית וללא צורך באשפוז. כמו כן מבוצעים ניתוחי קטרקט בילדים ותינוקות הזקוקים להם. לעיתים מבוצע הניתוח בשילוב עם טיפול במחלות קרנית, גלאוקומה או רשתית.
מה זה קטרקט
קטרקט (ירוד) הינו מצב בו עדשת העין הטבעית (עדשה קריסטלינית, המהווה חלק עיקרי במערכת האופטית של העין), הופכת לעכורה. מדובר במצב שהינו הגורם מספר אחת לירידה ברת-הפיכה בראייה בעולם ובמדינות מפותחת בפרט. מטופלים שאצלם התפתח קטרקט עלולים להתלונן על מגוון רחב של סימפטומים כגון ירידה בחדות הראייה, סנוור, שינוי בגוון צבעים, קושי בהתאמת משקפיים או צורך תכוף בשינוי מספר המשקפיים, עכירות מרכזית בשדה הראייה ועוד.
ידועים גורמים רבים להיווצרות קטרקט, כאשר העיקרי שבהם הוא שינויים במבנה חלבוני העדשה הקשורים בהתבגרות הרקמות, אך ייתכן קטרקט משני לסיבות אחרות, כגון קטרקט מולד או התפתחותי, קטרקט משני למצבים גופניים שונים (כגון סכרת) או תרופות, קטרקט משני לטראומה עינית או מחלות עיניות ועוד.
הטיפול המקובל בקטרקט הינו חד פעמי בניתוח הסרת ירוד ("ניתוח קטרקט"), בו מתבצעת החלפה של העדשה העכורה בעדשה מלאכותית זכה, שאמורה לשמש את המטופל לכל שארית חייו. מדובר בניתוח נפוץ ביותר, המתבצע לרוב בהרדמה מקומית, באמצעים מיקרוסקופיים, במהלכו מבוצעים חתכים מיקרוסקופיים בקרנית העין, העדשה העכורה מפורקת לפיסות זעירות ומפונה מהעין, ובמקומה מושתלת עדשה סינטטית צלולה. בימינו, קיים מגוון רחב של עדשות תוך-עיניות שניתן להשתיל – עדשות מונו-פוקאליות בעלות פוקוס יחיד, עדשות טוריות – המתקנות אסטיגמציה (צילינדר) שמטרתן הפחתת התלות במשקפיים, עדשות מולטי-פוקאליות (רב מוקדיות, המאפשרות ראייה לטווח קרוב, בינוני ורחוק), עדשות מולטי-פוקאליות וטוריות משולבות, עדשות הניתנות להשתלה וקיבוע בעין באופנים שונים ועוד. מדובר בתחום מתפתח עם חידושים רבים.
ניתוחי קטרקט במרכז הרפואי מאיר
במחלקת העיניים במרכז הרפואי מאיר מבוצעים כ-1500 ניתוחי קטרקט בשנה, על ידי צוות רחב ומיומן של רופאי המחלקה, לרבות ניתוחים מורכבים המצריכים טכניקות מיוחדות להוצאת העדשה, טכניקות לקיבוע עדשה שאיננה יציבה, וכן ניתוחים משולבים במקרים בהם ישנם מצבים עיניים אחרים הדורשים טיפול כירורגי (למשל ניתוחי קרנית, גלאוקומה או רשתית). במסגרת ההכנה לניתוח הקטרקט במחלקתנו, מוזמנים המטופלים למרפאת "טרום ניתוח", בה מבוצעות סדרה של בדיקות עיניים ובדיקות התאמה שונות (מדידות של חדות ואיכות הראייה, מדידות פרמטרים שונים בעין, הערכת הקטרקט והערכת מצבים עיניים נוספים שייתכן שדורשים התייחסות), על מנת להתאים את הניתוח והעדשה המושתלת ככל האפשר לכל מטופל לפי מבנה העין והצרכים של אותו המטופל.
ניתוחי קטרקט מבוצעים לרוב במסגרת אשפוז יומי במחלקה, וביקורות לאחר הניתוח מתקיימות במרפאות החוץ בהמשך, כל מטופל לפי צרכיו. הניתוח לרוב לא כרוך בכאבים, ולאחריו צפוי שיפור הדרגתי בראייה. לאחר הניתוח תומלץ מנוחה ויש להקפיד על זילוף טיפות עיניים לפי המרשם שיימסר.
כאמור, ניתוח הקטרקט היננו חד פעמי, אך לעיתים נוצרת בהמשך עכירות המכונה גם "קטרקט משני", מדובר בעכירות הנוצרת לאורך שבועות, חודשים או שנים לאחר הניתוח (או בכלל לא), שבה ניתן לטפל יחסית בקלות באמצעות מכשיר לייזר המסיר את הרקמה העכורה. מדובר בטיפול מרפאתי פשוט ולא פולשני (המבוצע גם הוא במחלקת העיניים), המבוצע באופן חד פעמי במידת הצורך.
מחלקת העיניים רואה חשיבות רבה בתכנון מעמיק של הניתוחים והתאמת הניתוח והעדשה, ובמסגרת מרפאת הקטרקט קיימת גם "מרפאת פרימיום" במסגרתה מטופלים הנדרשים להערכה מיוחדת מזמנים לבדיקות עיניים נוספות לצורך תכנון הניתוח בצורה האופטימלית.