מאת: פרופ' יוסף מקורי, מרכז רפואי מאיר
אנפילקסיס הינה תגובה רב- מערכתית קשה מסכנת חיים, המערבת בו-זמנית מערכות/אברי גוף שונים והמחייבת התערבות וטיפול מידיים.

התופעות והסימנים הקליניים מתבטאים ברב במקרים בארבע מערכות גופניות:
עור – הסמקה, נפיחות, תפרחת וגרד מפושט.
מערכת הנשימה – קוצר נשימה מלווה שיעול וצפצופים,
מערכת העיכול – כאבי בטן מלווים בחילה, הקאה או שלשול
לב וכלי דם – דופק מואץ, ירידת לחץ דם, חולשה וסחרחורת עד עילפון.
כל התופעות הנ"ל הינן ביטוי לשפעול נמרץ של תאי פיטום - התאים המוכרים כמחוללי תגובות אלרגיות. שפעול זה גורם לתאים אלו להפריש שורה של תוצרים כימיים (המוכר שבהם הוא ההיסטמין) הגורמים לתופעות שהוזכרו לעיל. ראוי לציין כי התופעות הללו מופיעות באופן פתאומי ובד"כ ללא התרעה, לרוב בעקבות חשיפה לגורם חיצוני, אך יכול להיות גם ללא טריגר.
גורמים רבים יכולים להביא לשפעול תאי הפיטום. העיקרים שבהם מתחלקים ל 3 קבוצות:
- חשיפה לגורמים חיצוניים בעיקר כאלו הגורמים לתגובה אלרגית (אלרגנים). אלו כוללים מזונות (העיקריים שבהם, בוטנים, אגוזים, מאכלי ים ומוצרי חלב).
תרופות, בעיקר כאלה הניתנות בהזרקה או בבליעה, עקיצות חרקים (בעיקר דבורניים), ובמקרים נדירים יותר חשיפה סביבתית כמו לקור, לטקס או מאמץ גופני. בכל המקרים הללו קיימת אלרגיה לאלרגנים הנ"ל באדם שחווה תגובה אנפילקטית. - מחלות נדירות הפוגעות ישירות בתאי הפיטום בעיקר עקב מוטציה גנטית. במחלות אלה (מסטוציטוזיס או אלפא טריפטזמיה תורשתית) יש שכיחות יתר של תגובות אנפילקטיות.
- בקבוצה גדולה של מטופלים לא ניתן לאתר את הסיבה לאנפילקסיס.
אבחון אנפילקסיס מסתמך על התיאור הקליני המתאפיין בהתקפים הכוללים את התופעות הנ"ל ובמידת האפשר בדיקת דם לאנזים הטריפטז (Tryptase)* המעיד באופן ספציפי על שפעול תאי הפיטום. בדיקה זאת צריכה להילקח תוך 4 שעות מתחילת האירוע.
התקף אנפילקטי מחייב התערבות רפואית מהירה! זו כוללת בעיקר טיפול תרופתי ע"י הזרקת אפינפרין/אדרנלין (באמצעות מזרק EpiPen) ותרופות נוספות כמו תרופות אנטי היסטמינים וסטרואידים. אדם שחווה התקף אנפילקטי חייב לשאת בקביעות ערכת חרום הכוללת מזרק Epipen ותרופה אנטי היסטמינית. יש להשתמש בערכה זאת מיד עם הופעת הסימנים שתוארו לעיל. פניה למרפאה מקצועית לאלרגיה חיונית לצורך ברור הסיבה לאנפילקסיס והתאמת הטיפול. במקרים מסויימים בהם הוגדרה אלרגיה ספציפית (בעיקר לעקיצות דבורניים) ניתן לבצע טיפול חיסוני שנמצא יעיל כטיפול מניעתי. כמו כן, לאחרונה אושר שימוש בתרופות ביולוגיות למניעת הישנות אירועי אנפילקסיס במטופלים הסובלים מהתקפים תכופים.
* בדיקת טריפטז מתבצעת במעבדות המרכז הרפואי מאיר
מהי בדיקת טריפאטז?