ד"ר עבד אבוגנים, כירורג בכיר במחלקה לכירורגיה א' ואחראי מערך השתלות הכליה בסורוקה: "התרומה והמפגש מרגשים מאוד. צוות רב מקצועי עמד לרשות התורם והנתרם. ההשתלה דורשת התאמה מרבית בין הכליה הנתרמת לחולה הדיאליזה המקבל את הכליה וזו נקבעת לאחר ביצוע בדיקות מרובות כמו: סוג הדם ונוגדנים".
יגאל כהן, בן 54 , תושב באר שבע, סבל זמן רב מאי ספיקת כליות כרונית ונאלץ לעבור במשך שנים טיפולי דיאליזה שלוש פעמים בשבוע. פעמיים יגאל היה מועמד להשתלת כליה שלא יצאה לפועל ולאחרונה התבשר כי נמצא תורם שנמצא מתאים לביצוע התרומה. יגאל חשש מביצוע ההשתלה בשל נגיף הקורונה, אך החליט בכל זאת לבצעה.
גרשון חנון בן ה 54, תושב ירוחם, פיזיקאי ואב לשמונה, רצה לעשות מעשה טוב ומשמעותי בחייו והתלבט מה הדרך הנכונה לעשות זאת. לאחר שבירר ממה סובלים מטופלי דיאליזה, מה ההשלכות של תרומת כליה הן לתורם והן לנתרם החליט לתרום את כלייתו.
התורם האלטרואיסטי אינו יודע למי כלייתו נתרמת והנתרם אינו יודע ממי הגיעה הכליה, ובפעם הראשונה נפגשו השניים מאז הניתוחים שעברו.
ההכנה להשתלה כוללת בדיקה רפואית מקיפה, בדיקות מעבדה, הערכה של תפקוד הלב, בדיקות דימות וכן הערכה סוציאלית ופסיכולוגית. מטרת הבדיקות לוודא שהמועמד להשתלה מגיע לניתוח במצב המיטבי, ולהפחית ככל האפשר את הסיכונים בניתוח ולאחריו.
ניתוח ההשתלה נעשה בהרדמה כללית. הכליה מושתלת באזור הבטן התחתונה כשהכליה שחדלה לתפקד בדרך כלל נשארת במקומה. לאחר הניתוח, המושתל מאושפז למספר ימים לצורך טיפול והשגחה עד לשחרורו.
הוצאת הכליה והשתלתה בוצעה על ידי צוות רב מקצועי שליווה את התורם והנתרם עד לביצוע ההשתלה ואחריה: פרופ' יוסף חביב, מנהל המחלקה לנפרולוגיה בסורוקה, ד"ר עבד אבו גנים, אחראי מערך השתלות הכליה בסורוקה, ד"ר עוז יקיר, כירורג במחלקה לכירורגיה א', ד"ר אלבירה רומניוק, רואה בכירה במחלקה לנפרולוגיה, ליאת נשר, מתאמת השתלות הכליה בסורוקה, מרדימים, צוות סיעוד חדר ניתוח והמחלקות לכירורגיה א' ונפרולוגיה.
חנוך גרשון, תורם הכליה: " אני נרגש מהמפגש מאוד ומודה לצוות המקצועי שליווה אותי לאורך כל התהליך עד לביצוע ההשתלה. הרגשתי בטוח לאורך כל התהליך. אני שמח שהכל עבר בשלום ".
יגאל כהן, הנתרם: " בזכות גרשון התורם היקר אני מברך שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה, זכיתי להחיות את הגוף, הנפש והנשמה. חיי עכשיו אינם דומים לסבל ולייסורים שנאלצתי לעבור בשנים האחרונות. תודה לאלוהים ולגרשון שעשה מעשה אצילי של תרומת איבר מבלי לדעת כלל למי התרומה ומבלי לקבל שום שכר בצידה. מעשה של הצלת נפש שאין בפי יכולת לכמת במילים את גודל הנתינה התרומה והתודה ".
ד"ר עבד אבוגנים, כירורג בכיר במחלקה לכירורגיה א' ואחראי מערך השתלות הכליה בסורוקה: " התרומה והמפגש מרגשים מאוד. צוות רב מקצועי עמד לרשות התורם והנתרם. ההשתלה דורשת התאמה מרבית בין הכליה הנתרמת לחולה הדיאליזה המקבל את הכליה וזו נקבעת לאחר ביצוע בדיקות מרובות כמו: סוג הדם ונוגדנים. יש יתרון גדול לחולי כליות בנגב להירשם להשתלת כליה בסורוקה, שכן הצוות מכיר באופן אישי את המטופל ומתאים לו את הטיפול הנדרש קרוב לאזור מגוריו. הקירבה מקלה על התורם והנתרם, משפרת את הזמינות, את המעקב הרפאי, את איכות החיים ואת התפקוד לאחר ההשתלה".
פרופ' יוסף חביב, מנהל המחלקה לנפרולוגיה בסורוקה: " אני מזמין רבים לתרום תרומה חשובה זו. תרומת כליה היא הצלת חיים של ממש. גרשון תושב הנגב החליט לתרום את כלייתו בנגב ועשה מעשה אצילי ומשמעותי מאוד. חייו של יגאל ישתפרו משמעותית. ההשתלה תשפר משמעותית את בריאותו ואת איכות חייו וזה הסיפוק הגדול ביותר בעבורנו. הטיפול בדיאליזה הוא טיפול קשה ותוחלת החיים הממוצעת בדיאליזה נמוכה מהישרדות ברוב מחלות הסרטן. לכן יש חשיבות רבה לעודד תרומת איברים והשתלות כליה".
בתמונה (מימין לשמאל): פרופ' יצחק אביטל, מנהל המחלקה לכירורגיה א' ומרכז לגסי לאונקולוגיה בסורוקה, ד"ר עבד אבו גנים, אחראי מערך השתלות הכליה בסורוקה, יגאל כהן הנתרם, גרשון חנוך תורם הכליה, ד"ר אלבירה רומניוק, רואה בכירה במחלקה לנפרולוגיה, ופרופ' יוסף חביב, מנהל המחלקה לנפרולוגיה בסורוקה. צילום: דינה פרנקל, סורוקה