יחידות ומחלקות

trueבתי חולים > סורוקה > דף הבית > יחידות ומחלקות > חטיבה כירורגית > מידע על מחלת סעיפים (דיברטיקולים) של המעי הגס

מידע על מחלת סעיפים (דיברטיקולים) של המעי הגס

סעיפים (דיברטיקולים) במעי הגס הם שינויים במבנה המעי הגס השכיחים באוכלוסייה המערבית ושכיחותם הולכת ועולה עם הגיל

​הסעיפים הם מעין כיסים צדדיים המתבלטים מדופן המעי הגס החוצה. סעיפים שכיחים יותר במחציתו השמאלית של המעי הגס, ובעיקר בקטע הנקרא סיגמואיד, אבל יכולים להיות בכל איזור של המעי הגס. נראה כי התזונה הענייה בסיבים השכיחה בעולם המערבי, גורמת לעליית לחץ בתוך המעי הגס וליצירה של סעיפים לאורך השנים.

הסימפטומים

רוב האנשים שיש להם סעיפים אינם חשים בכך כלל והדבר אינו מפריע לאיכות חייהם. אולם לעיתים מופיע סבל שיכול להתבטא בטווח רחב של סימפטומים, החל מכאב קל ועד לזיהום קשה המצריך ניתוח דחוף.
כאשר נוצרת דלקת באחד הסעיפים, יכול כל מקטע המעי הסמוך להיות מודלק (מצב המכונה דיברטיקוליטיס). במצב זה מופיעים בדרך־כלל כאבים עזים מלווים בחום ובתחושה כללית רעה. במקרים קיצוניים יכולה דלקת כזו לגרום להתנקבות של המעי ולדלקת מפושטת בבטן הדורשת ניתוח דחוף.
סיבוך פחות שכיח של מחלת סעיפים הוא דימום אל תוך המעי הגס שיכול להיות לעיתים בכמות רבה ואפילו מסכנת חיים – מצב בו דרוש ניתוח דחוף.

הטיפול במחלת סעיפים

כאשר הסעיפים לא גורמים לשום סבל או סיבוכים אין צורך לטפל בהם. מומלץ לשמור על כלכלה עשירה בסיבים תזונתיים כגון ירקות, לחם מחיטה מלאה וכדו', כדי להאט את התקדמות מחלת הסעיפים (מומלץ להתייעץ עם דיאטנית באופן מסודר).
כאשר ישנם כאבים חזקים או סימני דלקת יש צורך להיבדק על־ידי רופא. דלקות קלות יכולות להיות מטופלות באנטיביוטיקה דרך הפה, אולם דלקות קשות יותר דורשות אשפוז ואנטיביוטיקה תוך ורידית. לעתים רחוקות הדלקת מחמירה למרות הטיפול התרופתי ואז יש צורך בניתוח דחוף כדי להוציא את הקטע החולה.


מתי יש צורך בניתוח?

  • ניתוח דחוף אינו שכיח בחולים עם מחלת סעיפים אולם לעתים נזקקים לו במקרים של דלקת קשה, התנקבות תהליך דלקתי לתוך הבטן, או דמום בלתי נשלט. פעמים רבות לא ניתן לחבר בזמן ניתוח דחוף את שתי קצוות המעי (שלפני ואחרי המקטע הנכרת) ויש צורך להתקין באופן זמני סטומה, שהיא שקית המוצמדת לדופן הבטן ובה נאספות היציאות. כשהאזור מחלים לאחר מספר שבועות, , ניתן לסגור את הסטומה בניתוח נוסף;

  • ניתוח מתוכנן מוצע פעמים רבות כאשר יש התקפים חוזרים של דלקת על רקע סעיפים במטרה למנוע דלקות נוספות בעתיד ולהקטין את הסיכוי לניתוח דחוף ולסטומה זמנית. באנשים צעירים אנו מעריכים כי הסיכוי לדלקות נוספות בהמשך חייהם גבוה ולכן לעתים מציעים להם ניתוח מתוכנן כבר לאחר האירוע הראשון של דלקת.

בניתוח כורתים את האזור הנוטה ליצור דלקות ושואפים לחבר את המעי שלפני איזור זה אל המעי לאחריו. בדרך כלל תפקוד המעיים והיציאות לאחר הניתוח לא שונה במידה רבה מזה שטרם הניתוח.

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשלוח