חטיבה כירורגית

דיאטה עתירת סיבים לשיפור פעילות מעיים ולמניעת עצירות

הסיבים התזונתיים משפרים תהליכי עיכול ועשויים להקל במקרים עצירות

הסיבים התזונתיים הם רב־סוכרים (פחמימות) מהצומח, אנזימי גוף האדם אינם מעכלים וחלקם עוברים עיכול חלקי על ידי חיידקי המעי.
הסיבים התזונתיים מגדילים את נפח הצואה ומרככים אותה, ובכך משפרים את תהליכי העיכול ועשויים להקל במקרים של עצירות. כמו־כן הם מקצרים את תהליך התרוקנות המעיים ומזרזים את סילוקם של חומרים מזיקים ממערכת העיכול.
דיאטה עתירת סיבים כוללת 50-25 גרם סיבים ליום לעומת הצריכה הממוצעת באוכלוסיה של 15-10 גרם ליום. גרעינים מלאים כגון חיטה, שעורה, אורז מלא, ושיבולת שועל, פירות, ירקות וקטניות הם המקורות העיקריים לסיבים ובכדי לעלות את צריכת הסיבים התזונתיים בדיאטה מומלץ:

  • לכלול יום־יום שש כפות סובין חיטה, שיבולת שועל או דייסיבית או לצרוך מנה אחת (30 גרם) של דגני סובין כמו: אול־בראן פלוס (ALL BRAN PLUS), פייבר־ואן (FIBER ONE) או ברנפלקס שניתן להוסיפם ליוגורט, למיץ טבעי או למרק;

  • להימנע מדגנים מעובדים ולהעדיף דגנים מלאים כגון: לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, לחם חי, לחם דגנים, לחם מסיבי סויה, שיבולת שועל, אורז מלא, כוסמת, בורגול, פתית חיטה מלאה, קרקר עם סובין;

  • לצרוך,לפחות פעמיים בשבוע, מנת קטניות כגון חומוס, פול, אפונה, שעועית ועדשים.

  • לצרוך מגוון של ירקות ופירות, בעיקר טריים ועם קליפה - לפחות חמש ירקות ביום.

  • לשלושה לפחות שלושה ליטרים של מים ביום.

  • להפחית אכילת מזונות מעובדים ומוכנים המכילים סוכר ו/או שומנים מהחי כגון: ממתקים, שוקולד, עוגות, לחם לבן, אורז לבן .

הקפדה על תפריט רב סיבים לאורך זמן, יחד עם פעילות גופנית סדירה, והרגלי "התפנות" נכונים (להימנע מה"התאפקות") יבטחו פעילות מעיים טובה וסדירה ומניעת עצירות.
העלאת צריכת הסיבים התזונתיים היומית בהדרגה, במקביל להעלאת צריכת הנוזלים, אף תמנע או תפחית תופעות לוואי לא נעימות כמו גזים, התכווצויות ושלשול. תופעות אלו נעלמות בדרך־כלל בתוך 48-24 שעות ותדירותן הולכת וקטנה עם הההקפדה בדיאטה.

להרכבת דיאטה אישית, מומלץ לפנות ליעוץ לדיאטיקאית מוסמכת.

דוגמאות של תפריט מזונות שבאכילתם צורכים 45-25 גרם סיבים תזונתיים ביום:

  • 30 גרם (מנה) אול-בראן פלוס / פייבר וואן / ברנפלקס (7.5-15 גרם סיבים תזונתיים);

  • חצי כוס שעועית לבנה / עדשים / אפונה / 6-5 כפות דייסיבית (7-5 גרם סיבים תזונתיים);

  • סלט מחמישה סוגים של ירקות (לדוגמא: עגבנייה, מלפפון, בצל, גזר, כרוב, פלפל, פטריות (9-5 גרם סיבים תזונתיים)

  • 100 גרם בטטה / תפוח אדמה אפוי בקליפה / 4 כפות גרעיני תירס (4-3 גרם);

  • שתי פרוסות לחם מחיטה מלאה (3 גרם).