היקף תחלואת הסרטן עולה בעולם המערבי, ומהווה גורם מספר אחת לתמותה בישראל. סוגי הסרטן העיקריים שגורמים לתמותה הם סרטן ריאות, מעי גס, לבלב וסרטן שד. אחד מתוך שני גברים ואחת מתוך שלוש נשים יאובחנו עם סרטן במהלך חייהם.
בשנים האחרונות מחלת הסרטן הופכת לסוג של מחלה כרונית, באמצעות טיפולים חדשניים ומותאמים אישית.
מארה"ב לבאר שבע
פרופ' יצחק אביטל חי כמעט 30 שנה בארה"ב, הצליח לגעת בכל פסגות הקריירה האפשריות, לנהל מרכז סרטן החולש על שבעה בתי חולים, להקים תכניות ומרכזי סרטן מאפס ולבנות לעצמו שם שהולך לפניו בתחום הכירורגיה האונקולוגית בעולם (NYU, MSKCC, NCI, NIH). "סיימתי להשקיע בעצמי, הגשמתי את כל השאיפות שלי", אומר אביטל, "עכשיו הגיע הזמן לעשות קצת בשביל אחרים".
הציונות ותחושת השליחות גרמו לו לעזוב הכל ולחזור לבאר שבע, עיר הולדתו, כדי להוביל מרכז ייעודי לסרטן בתוך המרכז הרפואי סורוקה. "רפואה היא עניין של שליחות", הוא מסביר, "אנחנו מתעסקים בבריאות של אנשים, באיכות החיים שלהם.. אני רוצה להאמין שכל מי שבכל זאת בוחר במקצוע הזה בוחר בו מתוך שליחות אמיתית בשירות הציבורי".
פרופ' אביטל מאמין גדול באנשים. "הסוד להצלחה הוא מאוד פשוט - לבנות צוות שהמטרה שלו היא לשרת, להדגיש איכות לפני הכל ובכל מחיר" הוא אומר.
מרכז עם חזון
המרכז הכוללני לטיפול ולחקר מחלת הסרטן ייחודי בהרבה אספקטים, כאשר האספקט העיקרי הוא שמדובר במרכז עם חזון ואסטרטגיה מובנים.
פרופ' אביטל מאמין בכל הכוח בעשייה ובמה שעתיד לקרות במרכז הסרטן החדש, "זה העתיד של טיפולי הסרטן בארץ והוא כבר כאן", מתגאה פרופ' אביטל. "המרכז הזה מאגד הרבה התמחויות שעובדות יחד תחת קורת גג אחת, כשכל אחד נותן מהניסיון וההבנה שלו, אפשר למצוא פתרונות יוצאי דופן. אצלנו אין גישה של פריפריה. הכל יקרה כאן לפני שיקרה במקומות אחרים ובכל מה שנוגע לטיפול בסרטן נהפוך את הפריפריה למרכז".
כבר לא מדובר במחלקה, אלא במושגים של בית חולים לסרטן, עבודה באשכולות לפי סוגי הסרטן, תמיכה בחולה, בית מרקחת ייעודי, רפואה משלימה ייעודית ויעוץ. המרכז יהווה נקודה אחת שתיתן את התנאים הנוחים שיאפשרו למיומנויות של הרופאים לבוא לידי ביטוי, וכך לייצר טיפול איכותי יותר ופתרונות מגוונים יותר.
"אנחנו מוכווני שירות", מתאר פרופ' אביטל, "תמיכה במטופלים, תמיכה במשפחות, והמון מערכות מורכבות שחוברות יחד לעבודה הרמונית מסורה ונטולת אגו, תוך מתן דגש על חווית המטפל והמטופל כמקשה אחת".
מקצוענות אין קץ
אולי אלה הסטנדרטים האמריקאים שמביא איתו פרופ' אביטל, אולי השאיפות הגבוהות של הצוות הרפואי ואולי האמונה האמתית שהגיע הזמן לטפס כמה שלבים למעלה בכל הקשור בשירות בתחום הרפואה בישראל. כך או אחרת, הכותרת המתנוססת מעל המרכז הזה היא: V.I.P לכולם.
המבחן האמיתי הוא לדעת לתת את הרפואה השווה לכולם, להיות שם כל הזמן, לתת לחולים מענה של הטיפול הטוב ביותר ולהילחם אתם במחלה.
מבנה חכם שנלחם בסרטן
העובדה שהצוות הרפואי המוביל היה שותף לתכנון המרכז מהשלב הראשון הופכת גם את המבנה עצמו למדויק ומותאם למטופלים ולמטפלים. משלב הקבלה למרכז שתוכל להגדיר צרכים ראשונים של המטופל ולנווט אותו למקום המתאים לו, דרך ההתמצאות הקלה בין המחלקות והחדרים, בינוי נכון המאפשר זרימה ונוחות, חדרים מרווחים, חדרי בידוד הכוללים מסנני אוויר ועד לשירותי חנייה. הכל מוקפד, נכון ונותן תחושה שחשבו על כל הפרטים מה שנקרא EVIDENCE BASED DESIGNE. "מרכז הסרטן יוביל את כל בית החולים להישגים חדשים וכולנו נרוויח מזה" אומר פרופ' אביטל.
התנאים, המכשור ובעיקר הצוות המקצועי המגיע עם אמונה, ביטחון, ידע וניסיון, מאפשרים לגישה הטיפולית להיות גמישה, נקודתית ומותאמת אישית. לא כל אחד צריך לעבור את אותו התהליך, ולכן תיעשה התאמה לכל מטופל – תכנית טיפול אישית בהתאם למצב החולה, כזאת שתתייחס למאפייני הגידול הספציפי שלו, למיקום שהוא גר, לתחושות שלו, למצב הגופני שלו, שתתחשב בחילוף החומרים שלו, ביכולות שלו לפרק ולעכל את הטיפולים האונקולוגיים ובעוד פרמטרים. רפואה מותאמת אישית לחולה הבודד ולמאפייניו זה חזון, זה חלום, אבל זה ישים.
מחנכים את דור העתיד
הסטטיסטיקה קשה לעיכול, אבל הנתונים מראים ש-40% מאוכלוסיית ישראל תחלה במחלת הסרטן במוקדם או במאוחר. זאת כנראה אחת הסיבות המרכזיות שבמרכז רואים מחויבות להכשיר לא רק רופאים אונקולוגיים, אלא את כל השרשרת הרפואית שתשרת את החולה של מחר בקהילה.
העובדה שהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בן גוריון ממש "גרה" בתוך בית החולים סורוקה מעניקה לא מעט יתרונות לשני הצדדים: הסטודנטים נהנים מחשיפה אינטנסיבית וכפולה בהשוואה לכל מוסדות הרפואה בישראל - הם נחשפים למקרים שונים, שיטות טיפול, גישות, דרכי אבחון ולכל תחומי האונקולוגיה, ומהצד השני- הנוכחות של הסטודנטים, ויכולות המחקר של האוניברסיטה מעלות את רמת הפעילות הקלינית, מנגישות טיפולים ומקצרות את המרחק בין התאוריה והמחקר ליישום הקליני.
ומה בעוד עשור?
"בעוד 10 שנים", אומר פרופ' אביטל בביטחון, "לפחות 50% מהחולים במרכז יהיו מהעולם ומשאר ישראל".
הרבה פעמים יש משהו מרתיע במרכזים גדולים, האינטימיות והחום שהמטופלים מחפשים הולכים לאיבוד. הפעם, התחושה הכללית היא שהולך לקרות כאן משהו ענק, שיצליח לייצר סטנדרטים חדשים לאינטימיות, שירות ויחס אישי מבלי להתפשר על איכות ומקצועיות. מכאן, העתיד נראה ורוד.
כל אלו תואמים את החזון של מרכז הסרטן בסורוקה, להיות הבחירה הטבעית של מטופלי ומטפלי הסרטן בישראל.
מרכז לגסי הריטג' לאונקולוגיה ומכון ד"ר לארי נורטון בסורוקה יהווה מרכז כוללני לטיפול ולחקר מחלת הסרטן ומציב סטנדרט חדש –
המקום שבו אף חלום אינו גדול מדי: נבית חולים אונקולוגי חכם, אינטגרלי, מערכות מידע תומכות קבלת החלטות, אפליקציה מותאמת אישית, ניווט סלולרי בין המחלקות והחדרים ומרפאות מולטידיסיפלינאריות לפי אשכולות טיפול ושילוט דיגיטלי חכם. מרכז שהוא One Stop Shop עם טובי המומחים בקדמת הטכנולוגיה, מעבדות מחקר בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון, HUB אונקולוגי בשיטת נאס"א.