קישור לדף המכון לרפואת ריאות
מהו וירוס הקורונה?
מחלת הקורונה, ידועה גם בשם COVID-19 היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיף הקורונה (שמו הספציפי SARS-CoV2). הוירוס הוא חלק ממסר וירוסים מוכרים השייכים למשפחת הקורונה. הוירוס הופיע לראשונה בסוף 2019 בעיר וואהן, במחוז חוביי בסין, ומשם התפשט במהירות ברחבי העולם. כיום ישנם מעל 700,000 מקרי הדבקה ידועים, המספרים עולים מיום ליום
מהם סימני המחלה?
במרבית המקרים המחלה מתבטאת בחום, תשישות, כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים וקוצר נשימה. מיעוט החולים מתלונן על גודש באף, נזלת ואובדן חוש הריח. אחרים מתלוננים על בחילות או שלשולים. הסימנים מתחילים בד"כ 2-7 ימים לאחר ההדבקה, אולם יכולים להופיע עד שבועיים מהדבקה, ולכן בכל מקרה של מגע עם חולה חשוב להישאר בבידוד למשך 14 יום.
איך מתפשטת המחלה?
המחלה מדבקת במגע בין בני אדם. ההדבקה מתבצעת באמצעות וירוסים המופרשים לדרכי הנשימה העליונות ומועברים בתוך רסיסים. אדם חולה מפיץ את המחלה על ידי שיעול או עיטוש בקרבת אנשים אחרים. בנוסף, יתכן ויש הדבקה באמצעות חפצים, כשאדם נוגע במשטח מזוהם, ומעביר את הידיים על הפה, האף או העיניים.
מרבית ההדבקה נגרמת כתוצאה ממגע עם חולים סימפטומטיים, ובמיוחד בשלבים הראשונים של המחלה. ככל הנראה תתכן גם הדבקה כתוצאה ממגע עם נשא (אדם שנדבק בנגיף) שאינו חולה. מכאן ברור חשיבות הבידוד של כל מי שבא במגע עם חולה גם אם אינו מתלונן על חום, שיעול או קוצר נשימה.
האם מסיכות מגנות בפני הדבקה?
מרבית ההדבקה היא באמצעות רסיסים ("העברה טיפתית"). מסיבה זו ההדבקה מוגבלת למרחק 2 מטר, אולם ישנן עדויות מחקריות בודדות שהנגיף יכול לשהות באויר עד 3 שעות ולכן ישנה אפשרות תאורטית של הדבקה אוירית ("העברה ארוסולית"). מסיכות פה-אף רגילות מגנות בפני העברה טיפתית, ובמיוחד מגנות על הסביבה אם החולה חובש אותן. למרבית המקרים השימוש במסכות אלו מספק, אולם יש להקפיד שלא לגעת בפנים. מסיכות מתקדמות יותר (כמו (N95/FFP2-3 מספקות הגנה יעילה יותר, אולם הם נדרשות בעיקר לצוותי רפואה שנחשפים זמן ארוך יותר לחולים.
מהם סיבוכי המחלה?
במרבית המקרים המחלה קלה, וחולפת בתוך שבוע-שבועיים. חלק מהחולים אפילו לא ירגישו שהם חלו, אולם במיעוט החולים תתכן מחלה קשה, כולל דלקת ריאות, פגיעה לבבית, ואי-ספיקה נשימתית. החולים הקשים עלולים להזדקק לאשפוז ממושך, סיוע בחמצן, ולעיתים גם צורך בהנשמה. התמותה מהנגיף משתנה בין מדינות. בהשוואה לעולם, התמותה בישראל נמוכה יחסית, והיא פחות מ 0.5% בשלב זה.
מיהם החולים בסיכון מוגבר למחלה קשה?
מחלה קשה ואפילו תמותה יכולה להופיע באנשים בריאים בכל גיל. למרות זאת, הסיכון למחלה קשה ובעקבותיה צורך באשפוז, מתן חמצן, הנשמה ואפילו מוות, גבוהה במיוחד בחולים עם מחלות רקע כגון סכרת, יתר לחץ-דם, סרטן ומחלות ריאה. גם אנשים מבוגרים, ובמיוחד מעל גיל 70, נמצאים בסיכון מוגבר למחלה קשה. מומלץ לאנשים מבוגרים ואלו הסובלים ממחלות רקע להמנע ממגע חברתי ככל האפשר, ובמידה והם נאלצים לצאת מהבית להקפיד על שימוש במסיכה.
מה לעשות אם נחשפתי לחולה?
במידה וגילית כי נחשפת לחולה כלומר באת במגע קרוב (פחות מ 2 מטר) עליך להיכנס לבידוד מיידי, גם אם אתה מרגיש בריא, על מנת למנוע הדבקה של אנשים נוספים בסביבתך. יש ליעדכן את רופא המשפחה ולהתקשר למד"א ע"מ לקבל הנחיות. במידת הצורך יגיעו אליך לצורך לקיחת בדיקה או שיפנו אותך למרכז בדיקה.
כיצד מאבחנים את המחלה?
המחלה מאובחנת באמצעות דגימות רירית אף ופה שנלקחות באמצעות מטוש (בדומה למשטח גרון) ונשלחות למעבדה. בשלב הדגירה הבדיקה יכולה להיות שלילית. לרוב התועלת בבדיקה היא במידה וקיימים סימפטומים.
האם ללכת לרופא?
במידה ואתם סובלים מחום, שיעול וקוצר נשימה יתכן ונחשפתם לוירוס הקורונה. יש להתקשר למרפאת קופ"ח ולקבל הנחיות. סביר להניח כי תקבלו הפניה לצורך ביצוע הבדיקה. אתה מתבקש שלא לצאת מבית, במיוחד אם אתה סובל מחום, שיעול או קוצר נשימה. במידה ויש צורך דחוף תתקשר למד"א והם יחליט לגבי הצורך בפינוי דחוף לבית החולים.
במידה ואובחן אצלך קורונה או שיש חשד שנדבקת ואתה נאלץ לצאת מהבית יש להקפיד על חבישת מסיכה וכפפות כל זמן השהיה מחוץ לבידוד. אין לצאת מהבית אלא לצורך רפואי דחוף.
האם כל חולה קורונה צריך להתאשפז?
מרבית החולים אינם סובלים מסימנים או שסובלים ממחלה קלה בלבד. חולים אלו יכולים להישאר בבית בבטחה, או שיקבלו הפניה למרכזי אשפוז שאינם בתי חולים. במידה ויש החמרה בקוצר נשימה עליך לפנות לרופא המשפחה או למד"א על מנת שיפנו אותך לאשפוז. כיום יש בכל בתי החולים בארץ מחלקות ייעודיות במידה ומצבך יחייב אשפוז תופנה למחלקות ייעודיות לטיפול במחלה
במידה וחליתי האם אני עלול לחלות שוב?
בבדיקות דם של אנשים שחלו ניתן למצוא נוגדנים. נוגדנים אלו נותנים ככל הנראה הגנה בפני הדבקה חוזרת.

