חטיבה פנימית

מחלקה נוירולוגית - הזנה בזונדה בבית

הזנה ונטילת תרופות בזונדה בבית - מידע והנחיות לחולה המשתחרר מבית החולים

ערכת הזנה בזונדה

זונדה היא צינור רך וגמיש, ארוך וצר המוחדר דרך האף
אל תוך הקיבה לצורך הזנה בהתאם לצרכיו התזונתיים של מטופל שאינו יכול לאכול או לשתות מספיק.

עזרים הדרושים לשימוש בזונדה:

  • מזרק ז'אנט

  • אוכל נוזלי שאושר על־ידי רופא

  • כוס

  • "קנגרו" - שקית נקייה לאחסון המזון

  • עמוד עירוי או מתלה שמחובר לקיר בבית.

הנחיות ליישום ולביצוע מתן אוכל נוזלי ומים דרך הזונדה

  • יש להרים את ראש המיטה לצורך תנוחת חצי ישיבה שבה הראש וחצי הגוף העליון נמצאים בזווית של 45-90 מעלות, או להעביר את המטופל לשבת בכיסא. (תנוחות אלה מאפשרות את זרימת המזון בעזרת כח המשיכה ומונעות שאיפה של החומר לריאות)

  • יש להקפיד על שטיפת ידיים יסודית לפני נטילת הזונדה או תרופות

  • יש לחבר מזרק בנפח 60cc לקצה צינור ההאכלה

  • כדי לבדוק אם הזונדה במיקום הזונדה הנכון, יש לשאוב תוכן קיבתי שמראה שהצינור אכן נמצא בתוך הקיבה. (תוכן הקיבה עשוי להראות צלול, צהוב או ירוק.)
    במקרה ונוזל קיבה אינו מופיע בשאיבה, אפשר להשתמש בשיטה אחרת לבדיקת נכונות מיקום הצינור בבטן:

    • לשאוב 20cc אוויר לתוך המזרק

    • להכניס את האוויר לתוך צינור ההאכלה/זונדה בעת החזקת יד אחת על בטן המטופל - צריכים להרגיש בועות אוויר

    • יש להתקשר לרופא אם לא רואים שום נוזל קיבה ולא מרגישים בועות אוויר מתחת ליד – יתכן שהצינור אינו מוכנס נכון!

  • יש לשאוב תוכן הקיבתי ולמדוד אותו לקביעת נפח השארית. אם נפח השארית גדול ממחצית הנפח שניתן קודם לכן או יותר 100 מ"ל, יש להשהות את ההזנה ולבדוק שוב לאחר שעה. אם זה קורה לעיתים קרובות, יש לעדכן את הרופא או את האחות המטפלים.

אם הבדיקה תקינה אפשר להתחיל להאכיל את המטופל.

צעדים לפעולה

  1. DSC_7193[1].jpgלשפוך את האוכל לתוך שקית האחסון (קנגרו)

  2. להוציא את האוויר מצינור הקנגרו, עד שהאוכל מגיע לקצה הצינור

  3. לחבר את קצה הקנגרו שבו מאוחסן האוכל הנוזלי לתוך צינור הזונדה

  4. לפתוח באיטיות את המלחציים כדי להתאים את מהירות ההאכלה

  5. תהליך ההאכלה אמור להימשך לפחות 45 דקות עד שעה

  6. חשוב להושיב או להרים את ראש המטופל בזמן ההאכלה ולהישאר בתנוחה זו במשך 60-30 דקות. פעולה זו מונעת אספירציה (שאיפת מזון לקנה הנשימה) וסיבוכים

  7. אם יש שיעול או קשיי נשימה בזמן ההאכלה, ישד להפסיק מיד את ההאכלה וליצור קשר עם הרופא המטפל

  8. בקיץ ובימים חמים, יש לשים קרח בכיס הקנגרו למניעת החמצה של האוכל

  9. DSC_7205[1].jpgכאשר התהליך מסתיים, יש מלא את הקנגרו (שקית אחסון האוכל) בכמות מים לשטיפה - בדרך כלל 30cc

  10. אחרי לקיחת המים, יש לגלגל את המלחציים מלמטה על מנת לכבות ולנתק את מיכל האוכל

  11. יש להשתמש במיכל נקי לכל האכלה. אחרי כל שימוש, יש לשטוף ביסודיות את מיכל האוכל בנוזל לניקוי כלים ומים

  12. להכניס את האוכל לתוך שקית האחסון (קנגרו)

  13. להוציא את האוויר מצינור הקנגרו, עד שהאוכל מגיע לקצה הצינור

  14. לחבר את קצה הקנגרו שבו מאוחסן האוכל הנוזלי לתוך צינור הזונדה

  15. לפתוח באיטיות את המלחציים כדי להתאים את מהירות ההאכלה

  16. תהליך ההאכלה אמור להימשך לפחות 45 דקות עד שעה

  17. חשוב להושיב או להרים את ראש המטופל בזמן ההאכלה ולהישאר בתנוחה זו במשך 60-30 דקות. פעולה זו מונעת אספירציה (שאיפת מזון לקנה הנשימה) וסיבוכים

  18. להוציא את האוויר מצינור הקנגרו, עד שהאוכל מגיע לקצה הצינור

  19. לחבר את קצה הקנגרו שבו מאוחסן האוכל הנוזלי לתוך צינור הזונדה

  20. לפתוח באיטיות את המלחציים כדי להתאים את מהירות ההאכלה

  21. תהליך ההאכלה אמור להימשך לפחות 45 דקות עד שעה

  22. חשוב להושיב או להרים את ראש המטופל בזמן ההאכלה ולהישאר בתנוחה זו במשך 60-30 דקות. פעולה זו מונעת אספירציה (שאיפת מזון לקנה הנשימה) וסיבוכים

  23. אם יש שיעול או קשיי נשימה בזמן ההאכלה, יש להפסיק מיד את ההאכלה וליצור קשר עם הרופא המטפל

  24. בקיץ ובימים חמים, יש לשים קרח בכיס הקנגרו למניעת החמצה של האוכל

  25. כאשר התהליך מסתיים, יש מלא את הקנגרו (שקית אחסון האוכל) בכמות מים לשטיפה - בדרך כלל 30cc

  26. אחרי לקיחת המים, יש לגלגל את המלחציים מלמטה על מנת לכבות ולנתק את מיכל האוכל

  27. יש להשתמש במיכל נקי לכל האכלה. אחרי כל שימוש, יש לשטוף ביסודיות את מיכל האוכל בנוזל לניקוי כלים ומים.


נטילת תרופה דרך זונדה

תרופה יכולה להינתן דרך הזונדה. אם המטופל נוטל גלולות ניתן לחפש תחליף של תרופות אלה בתרופות נוזליות. אם אין אפשרות כזאת אפשר לרסק את התרופה עד למצב של אבקה, אם כי קיימות תרופות שאסור לרסק. חשוב לבדוק עם רוקח או אחות לגבי תרופות אלו. יש תרופות הניתנות על בטן ריקה ויש עם האוכל או אחריו. יש להתייעץ עם רוקח לגבי הוראות אלה.
למתן תרופה דרך זונדה, יש לבצע את הפעולות הבאות:

  • לבדוק את צינור ההאכלה (ראה בסעיף הנחיות ליישום ולביצוע מתן אוכל נוזלי ומים דרך הזונדה)

  • לשטוף את הצינור ב־30cc מים לפני נטילת התרופה

  • לרסק תרופה שאינה נוזלית ולהשרות אותה במים על מנת שלא ייווצרו גבישים שלא יצליחו לחדור דרך צינור הזונדה

  • לשאוב את התרופה למזרק

  • לחבר את המזרק בלקצה הצינור ולהכניס את התרופה

  • לשטוף את הצינור ב־30cc מים.


טיפול בפה ובצינור

  • אם הדבר ניתן, יש לצחצח את השיניים שיני המטופל לפחות פעמיים ביום

  • אם לא ניתן לצחצח, יש להרטיב את הפה במברשת ספוגה בנוזל מיוחד לטיפול פה

  • יש לנקות יום־יום ובאופן קבוע את איזור החיבור של הזונדה לאף

  • יש להחליף את המדבקה ולשנות את מיקום הזונדה למניעת פצע לחץ

  • יש להחליף את מדבקת האף כל יום או כאשר המדבקה רפויה

  • אם צינור הזונדה יוצא התקשר מהר לרופא המטפל.

מתי להתקשר עם רופא?

  • כאשר המטופל נחנק או סובל מקשיי נשימה בזמן ההאכלה, יש להפסיק מיד את ההאכלה ולהתקשר עם רופא

  • אם לא ניתן לפתוח או לשחרר סתימה בצינור/זונדה יש להתקשר בדחיפות לרופא המטפל

  • אם הצינור יוצא ממקומו או שלא ניתן לוודא שהצינור נמצא במיקום הנכון, או שהצינור נראה כיוצא קצת מהאף

  • אם אחד מהסימפטומים הבאים נמשך יותר מיום: שלשול, עצירות, בחילה, שתן כהה, שתן שנודף ממנו ריח רע ופה יבש.