שיקום באהבה שיקום באהבה | סורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי

דף הבית

trueבתי חולים > סורוקה > דף הבית > יחידות ומחלקות > שיקום באהבה
הצג עוד

שיקום באהבה

מטופל ומטפל

בקיצור

01
מחלקת השיקום בסורוקה פועלת במודל ייחודי וחדש של ארבע תוכניות שיקום
02
שיקום נוירולוגי, שיקום אורתופדי, שיקום אחרי ירידה תפקודית חדה על רקע מחלות קשות (Deconditioning ו-19-COVID) ושיקום מתבגרים וילדים.
03
כל מטופל מתקבל לאחת מארבע התוכניות המנוהלת כל אחת על ידי רופא מומחה אחראי וצוות סיעודי בשילוב של צוותים ממקצועות הבריאות.

 

​​​​מחלקת השיקום  

מחלקת שיקום בוטיק​

מנהל המחלקה: ד"ר יולי טרגר - מומחה בשיקום.

עד שנת 2015 לא הייתה בדרום הארץ מחלקת שיקום בתוך מרכז רפואי. התחלנו כמחלקה זמנית, עם שמונה מיטות וצוות ראשוני, זו היתה תחילתה של המחלקה ששמה הולך כיום לפניה. אחרי חצי שנה המחלקה עברה למיקום זמני נוסף, האחרון במספר לפני המעבר למחלקה הקבועה שבימים אלה נמצאת בבנייה וצפויה להיות מוכנה בעוד כשלוש שנים, כחלק מבניין השיקום. מחלקת שיקום בוטיק אמנם מדובר במחלקה חדשה יחסית, אך עד מהרה נפתחה בה התמחות מלאה בתחום השיקום והיא מספקת מענה כמעט לכל סוג של מפגע. יתרונה הבולט של המחלקה הוא מיקומה בתוך מרכז רפואי כללי. אנחנו מתחילים להכיר ולראות את המטופלים כבר בשלב האקוטי שלהם, אנחנו מגיעים למחלקה בה הם מאושפזים, מבצעים הערכה, מדריכים את המטופלים ואת משפחותיהם ומחליטים האם הם מיועדים לשיקום ולאיזה שיקום. זה מאפשר לנו לקבל את המטופלים בשלב מוקדם. העובדה שהשיקום הוא בתוך בית החולים מבטל את החשש לקבל מטופל אחרי תאונת דרכים ועם שברים מרובים. אם הוא יצטרך בדיקות מעקב של אורתופד הוא יגיע אלינו למחלקה, אני יכול לבצע בדיקות מתקדמות כמו CT ו-MRI, שניתן לבצע כאן במרכז הרפואי. המחלקה מבצעת פרויקטים משותפים יחד עם המחלקה האונקולוגית והמחלקה ההמטואונקולוגית במתן שיקום תוך כדי טיפולי כימותרפיה והקרנות להפחתת הירידה התפקודית בעקבות הטיפולים. המחלקה גם עובדת במודל של מרחב שיקום יחד עם רופאה מחוזית של כללית, שבודקת את המטופלים כבר במחלקות ומנתבת אותם לשיקום במסגרת אשפוזית או במסגרת הקהילה. מחלקת השיקום עובדת במודל מתקדם של תוכניות מקצועיות. שטח המחלקה משותף והמטופלים שמגיעים מתקבלים לאחת מתוך ארבע תוכניות של המחלקה – שיקום נוירולוגי, שיקום אורתופדי, שיקום ירידה תפקודית על רקע מחלות קשות וקורונה ושיקום מתבגרים וילדים. בעתיד הקרוב, כאשר ייחנך בניין השיקום שנמצא כיום בבנייה, המחלקה תכלול יחידות נפרדות. אנו גאים בתחושת הביתיות שעוטפת את המחלקה כבר מיום פתיחתה. מטופלים שמשתחררים קוראים לנו מחלקת שיקום בוטיק. סיסמת המחלקה היא שיקום באהבה. תחושת הביתיות חשובה לנו ואנחנו ממליצים למטופלים להסתובב במחלקה עם הבגדים שלהם. כשמטופל מגיע למחלקה שלנו הוא סיים את השלב של הטיפול האקוטי, עכשיו הדגש הוא על חזרה הביתה לחיים טובים ולאיכות חיים גבוהה. המחלקה מצוידת בטכנולוגיות המתקדמות בתחום ועובדת בשיתוף פעולה עם כל מחלקות המרכז הרפואי, בדגש על המחלקה לנוירולוגיה והמחלקה לאורתופדיה.. אנחנו רואים את כל סוגי הפגיעות, של טראומה ושברים מרובים, תאונות דרכים ופגיעות מלחמה. האתגר הגדול שלנו בשנים הקרובות יהיה לשמור על תחושת ה“בוטיקיות“ אותה מקבלים המטופלים במחלקתנו, גם כאשר זו תגדל משמעותית עם פתיחת המחלקה החדשה בבניין החדש.

 

מרחב רפואי שחושב שיקום

ד“ר לנה לוצקי טרגר, רופאת שיקום מחוזית בכללית מחוז דרום, מנהלת פורום שיקום מרחב דרום.

עוד במחלקות האקוטיות בבית החולים, הצוות השיקומי מגיע כדי לבחון את מצב המטופלים, שם גם מתבצעת ההחלטה האם המטופלים ימשיכו למסגרת אשפוזית במרכז הרפואי או בקהילה. כשהוחלט להקים מערך שיקום במרכז הרפואי סורוקה, היה ברור שאי אפשר לעשות זאת בלי מערך שיקום בקהילה. מאז שהוקמה מחלקת השיקום במרכז הרפואי סורוקה, הרציונל היה לעבוד בשיטה של מרחב כאשר אני, רופאה שיקומית, מובילה צוות שנכנס אל המחלקות האקוטיות לבחינת המטופלים וביצוע הערכה והחלטה מי מהם ימשיכו לטיפול במסגרת אשפוזית ומי מהם ימשיך למסגרות השיקום בקהילה. זהו למעשה הרציונל של סורוקה ומחוז דרום בכללית, שהנו ייחודי ופועל כמרחב בתחומים רבים. כשאנחנו גויסנו לתחום לא היה שיקום בדרום. הייתי בוגרת בית לווינשטיין ורופאת שיקום מחוזית בתל אביב. היה מאתגר, אך בנינו מערך בו אני עובדת גם בבית החולים וגם בקהילה. יש אין ספור דוגמאות להחלטות שיכולות להשפיע על מערך השיקום של המטופל. החלטות שניתנות בכל יום יסייעו להליך השיקום, בין אם במחלקה ובין אם באחד ממרכזי השיקום של המרחב בבאר שבע, אופקים או אשקלון, לשם מופנים המטופלים. יש לנו יתרון במרחב שאין בהרבה מקומות אחרים. המטופלים שלנו יודעים לאן הם הולכים והם משתחררים עם האישור אותו נותנת להם מזכירת המחלקה, במסגרת פורום שיקום מרחב דרום, אנשי המקצוע השונים בתחום השיקום בונים יחד תוכניות התאמה לאשפוזים וקיים שיח מקצועי נרחב שתורם לניהול התחום במחוז. במסגרת הפורום נוצרה גם תוכנית מוטיבציונית לצוותי השיקום, שלומדים כיצד לגייס את המטופלים לטיפול עצמו. כרופאי שיקום יחד עם צוות מולטידיסיפלינארי של סיעוד, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, עבודה סוציאלית ופסיכולוגיה, אנחנו רואים את המטופל, רואים את המשפחה, לפעמים גם בוכים בישיבות צוות, שמחים על המטופלים - אנשים שהיו שנייה לפני המוות בטיפול נמרץ חוזרים למחלקה על הרגליים. זו עבודה עם המון סיפוק. אתה יודע למה אתה הולך לעבודה בבוקר.

שיקום ילדים ליד הבית

ד“ר מיכאל גלוחודד רופא ילדים במחלקת השיקום, אחראי על תחום שיקום הילדים, במחלקת שיקום, סורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית

עד לפני כמה שנים, ילדים מאזור הדרום שהיו זקוקים לשיקום אינטנסיבי באשפוז נאלצו לקבל את הטיפול במרכז הארץ. הדבר היווה מעמסה כבדה על משפחות הילדים המטופלים, במיוחד כאשר היו עוד ילדים בבית. כיום השיקום כולו יכול להתבצע בדרום, קרוב לבית ותוך גיוס המשפחה, שכן חלק בלתי נפרד מהשיקום הוא המוטיבציה של המטופל ומשפחתו. תחום שיקום הילדים כולל את כל תחומי השיקום של המבוגרים. ילדים יכולים להגיע למחלקת השיקום לאחר פגיעות אורתופדיות מטראומות, מלחמות ותאונות דרכים, לאחר איבוד גפה, לאחר כוויות, מפגיעות בעקבות זיהום, פגיעה בחוט השדרה, פגיעות ראש ועוד. שיקום ילדים באשפוז לא היה קיים בדרום וראינו מטופלים שגרים במצפה רמון נוסעים לרעננה או לירושלים, שיקום מסתמך על המוטיבציה של המטופל ומשפחתו ובילדים הדבר נכון עוד יותר. כבר היום הבולדוזרים על השטח, בהתקדמות מהירה לקראת בניית בניין השיקום החדש, בו תהיה גם היחידה לשיקום הילדים. כיום תחום שיקום הילדים כולל מתבגרים, בעתיד הוא יכלול גם פעוטות ואף תינוקות וילדים עם מחלות מולדות - להם יהיה צורך בטיפולי שיקום לכל אורך חייהם. המחלקה החדשה מציעה את כל הטכנולוגיות המתקדמות בתחום שיקום הילדים. לב השיקום הוא האנשים, הצוות המטפל, הקשר עם המשפחה והיכולת לתת להם מוטיבציה לעבוד ולהתקדם. הם אלו שיקבעו את תוצאת השיקום. במחלקה החדשה יהיו 10 מיטות ילדים. האווירה במחלקה תהיה מותאמת לאווירה משפחתית שכוללת אשפוז ארוך. המטופל צריך לחיות במחלקה, הוא צריך שיהיה לו הרצון להסתובב, ללכת ולפעול, ולכן כדי להחזיר אותם לשגרה, האווירה תהיה ביתית. המחלקה עובדת במתכונת מרחבית, תוך שיתוף פעולה מלא עם רופאי השיקום בקהילה, כאשר היתרון הבולט שלה על פני מחלקות שיקום אחרות הוא הקשר הישיר כבר משלבי הטיפול הנמרץ במרכז הרפואי. כמו כן, המחלקה עובדת בשיתוף פעולה מלא עם המרכזים הוותיקים לשיקום ילדים ברחבי הארץ, גם בהפניית המטופלים אליהם במידת הצורך וגם בקבלת ייעוץ.

​שיקום ברפואה פיזיקלית

ד“ר אלון פרידמן מומחה בבדיקות EMG בשיקום ומנהל השיקום הנוירולוגי. מנהל השירות לרפואה פיזיקלית ושיקום מוסקולוסקלטלי במחלקת שיקום, סורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית

כששאלו אותי בעבר כיצד ניתן להגדיר את תחום השיקום כ ברפואה פיזיקלית עניתי: "התחום רחב, זו נוירולוגיה בלי אפילפסיה ואורתופדיה בלי ניתוח“. תחום הרפואה הפיזיקלית פחות מוכר בישראל אך באירופה ובארה“ב הוא נחשב נפוץ ביותר. מדובר על תחום הכולל בתוכו את המפרקים, את השרירים, את כאבי הגב והצוואר ואת רפואת הספורט. כאן בסורוקה ניתנה לי ההזדמנות להיות גם במחלקה חדשה וגם לבנות את התחום כפי שאני רואה ברוחי כיצד הוא צריך להיות. בתחום השיקום ברפואה פיזיקלית לא מחפשים אחר אבחנה, אלא בודקים מדוע יש למטופל בעיה מסוימת, מוצאים אותה ומבצעים טיפול נקודתי בשימוש באולטרסאונד. טיפול חדשני נוסף בו נעשה שימוש במחלקה הוא שימוש באולטרסאונד בעת הזרקות בוטוקס למטופלים בשיקום נוירולוגי, למשל לאחר אירוע מוחי. המחלקה היא היחידה בארץ שמחזיקה בתעודה הכרה של האיגוד האירופאי לשיקום לאחר אירוע מוחי, והיתרון שהמחלקה נהנית ממנו הוא השיקום בתוך מרכז רפואי כללי. אם יש בעיה עם המטופלים, הרופאים מגיעים למחלקת השיקום להעריך את המטופל ולהחליט על טיפול במידת הצורך. בנוסף, ייחודה של מחלקת השיקום בסורוקה היא בעבודה במסגרת של מודל מתקדם בדמות תוכניות מקצועיות. שטח המחלקה משותף, המטופלים מנותבים לאחת מתוך ארבע תוכניות - שיקום נוירולוגי, שיקום אורתופדי, שיקום ירידה תפקודית על רקע מחלות קשות וקורונה ושיקום מתבגרים וילדים. המחלקה מספקת טיפול אינדיבידואלי לכל מטופל ומטופלת. למחלקה גם תוכנית לימודים שמושכת מתמחים איכותיים. תחום השיקום ברפואה פיזיקלית הוא תחום רחב מאוד, מצד אחד אלה חולים כרוניים עם פגיעות ראש, מחלות כרוניות קשות ואירועים מוחיים, מצד שני יש בתחום את רפואת הספורט, טיפול באנשים שסובלים מכאבי גב, שיקום רצפת האגן, שיקום ילדים ועוד. דברים שיכולים להיראות לנו קטנים הם עולם ומלואו עבור אנשים אחרים, למשל רקדנית שלא יכולה לרקוד בגלל דלקת בגיד הקרסול, או נגן כינור שלא יכול לנגן בגלל נימול באצבעות. אם המצב ימשיך ויהפוך לכרוני, עבורם זה סוף העולם.


שיקום של פצועי מלחמת חר​בות ברזל

מערך  השיקום בסורוקה מאז ה 7.10 הכפיל את עצמו מבחינת יכולת הטיפול ומספר המיטות ומהווה מחלקת המשך טיפול ישיר לפעולות מצילות החיים בתחום הטראומה, טיפול נמרץ הכירורגיה והרפואה הפנימית - מערכים חסרי תקדים בגודלם המאופיינים ביכולת  הטיפול הסימולטנית במטופלים רבים עם פציעות קשות. הסינרגיה בין מערך השיקום בסורוקה לבין שאר המחלקות מבטיחה היכרות מידית עם הפצועים וכי ניתן להתחיל טיפול שיקומי קרוב מאוד לארוע הפציעה גם בפצועים שאינם יציבים .בנוסף הרופאים המטפלים בפציעות הקשות וכלל המצבים ממשיכים לעקוב ולטפל בפצועים במחלקת השיקום. 

מערך השיקום  החל לפעול בעצימות מהיום הראשון למלחמה ונתן מענה לכל אזור דרום המדינה בתחום השיקום ובמיוחד לפצועים מכלל הכוחות - חיילים , שוטרים , מאבטחים ואזרחים. המערך מתאפיין במעטפת יחודית של מומחי שיקום ומקצועות הבריאות המובילים בישראל. 

מנהל המחלקה ד״ר יולי טרגר הוא אחד ממומחי השיקום המנוסים בישראל ובעברו ניהול עשיר במרכז הרפואי לוינשטיין ובקהילה. ד״ר טרגר הקים  את המערך בסורוקה ובעצם ייסד את מחלקת השיקום הראשונה בדרום. הוא מכהן כיו״ר איגוד רופאי השיקום בהסתדרות הרפואית ומשמש כנציג של המדינה בפורומים הבינלאומיים החשובים  בתחום השיקום. 

לדברי ד״ר טרגר: ״לעצם העובדה שאנו נמצאים בבית החולים עצמו כחלק ממערך הטיפול הכולל, יש השפעה דרמטית והשפעה מכרעת על על תהליכי עבודה וההיכרות עם החיילים והאזרחים הפצועים. הדבר נותן  תחושת ביטחון  למטופלים ולמשפחות שלעיתים נמצאים בחוסר ודאות לגבי העתיד. מעבר לטיפול בפגיעות הקשות והמורכבות הדורשות אישפוז ממושך אנו גם בונים תוכנית שיקום לפצועים עם אישפוזים קצרים שלכאורה מצבם נראה קל יחסית אך יש להם צרכים רבים בתחום השיקום. ההימצאות שלנו בדרום היא מרכיב מרכזי ביכולת של מטופלים רבים לקבל את הטיפול האיכותי והמתקדם ביותר קרוב לבית - הדבר מרכזי וחשוב ביותר במיוחד לאור הפגיעות הרבות של תושבי הדרום  ביום ה-7.10״.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשלוח