יחידות ומחלקות

תזונה נכונה בתקופת ההריון

תזונה נכונה בתקופת ההריון, מספקת לגוף את כל דרישותיו התזונתיות, תורמת להתפתחות תקינה של ההריון ומפחיתה סיכון לסיבוכים

בקיצור

1.

בתקופת ההריון חלים בגוף האישה שינויים רבים כגון התפתחות רקמות הרחם והשלייה, הערכות הגוף להתפתחות העובר ולתהליך ההנקה.

2.

יש חשיבות מכרעת לשמירה על כללי תזונה נכונים בתקופה זו כדי לספק לגוף את כל דרישותיו התזונתיות ולאפשר עלייה נאותה במשקל, החשובה להתפתחות תקינה של ההריון ולהפחתת סיכון לסיבוכים.

3.

במקרים מיוחדים כמו סוכרת הריונית, צמחונות או טבעונות ובמקרה הצורך, יש לפנות לדיאטנית קלינית מוסמכת לקבלת המלצות ולמעקב.

יחידת תזונה ודיאטה

אכילה מאוזנת ומגוונת חשובה וחיונית - יש לצרוך מזונות מכל קבוצות המזון - חלבונים, פחמימות ושומנים שהם מרכיבים תזונתיים שונים וחשובים.

חלבונים

החלבונים חשובים לבניית כל רקמות הגוף, לסינתזת אנזימים והורמונים רבים וחשוב לשלבם בכל אחת מן הארוחות.לקבוצת זו שייכים בשר, דגים, מוצרי חלב ניגרים וגבינות, ביצים וקטניות.

מוצרי בשר

עשירים בחלבון, בברזל ובחומצה פולית. לצריכה יום-יומית של מזונות בקבוצה זו חשיבות רבה במניעת אנמיה.

  • עוף והודו (מומלץ להסיר את העור לפני הבישול ולהימנע מאכילת כנפיים
  • בשר בקר רזה (חלקים מספר 3 ,4, 5 ,6 ,11, 12 ,13, 14 ,15, 16, 19).מומלץ להסיר את השומן הגלוי
  • יש להימנע מאכילת:
    • בשר בקר שומני, בשר כבש, מוצרים מבשר טחון קנוי (המבורגרים, קבבים, קציצות קנויות), נקניקים ונקניקיות ואיברים פנימיים
    • בשר נא או נא למחיצה בשר מעושן שלא בושל.

דגים

  • עשירים בחלבון ואומגה 3
  • יש להגביל בתקופת ההריון צריכה של דגי ים כמו טונה אדומה, סלמון, סול, בקלה, סרדינים, קוד, זהבון, הרינג, מקרל, לקרדה לשתי מנות בשבוע - לכל היותר בשל הסיכוי לתכולת מתכות גבוהה בדגים אלו
  • מומלץ לשלב בתפריט דגי בריכה כגון אמנון (מושט), דניס, מוסר, בורי, פורל, קרפיון, נסיכת הנילוס.

מוצרי חלב

  • עשירים בחלבון ובסידן שחיוני לבנייתו של השלד ולתפקוד תקין של כל מערכות הגוף
  • לקבוצה זו שייכים: חלב ומוצרי חלב ניגרים כגון יוגורט, לבן, גיל וריויון. גבינות שונות- כגון קוטג' וגבינה לבנה, גבינה צפתית, בולגרית וצהובה.
  • מומלץ לצרוך כל יום 4-3 מוצרים מקבוצה זו
  • מומלץ להעדיף גבינות בתכולה של5% שומן לכל היותר ומוצרי חלב ניגרים בתכולה של 3% שומן לכל היותר.

קטניות

  • עשירות בחלבון מן הצומח, בפחמימות, בברזל ובחומצה פולית.
  • לקבוצה זו שייכים: עדשים, שעועית, אפונה, פול, גרגירי חומוס, לוביה ופולי סויה
  • לנשים צמחוניות חשוב מאוד לצרוך מזונות מקבוצה זו על בסיס יום-יומי ומומלץ לפנות לייעוץ של דיאטנית קלינית מוסמכת להתאמת תפריט מאוזן ומותאם אישית
  • יש להימנע משתיית תה או קפה בסמיכות לארוחה המכילה מוצרי בשר או קטניות - הדבר פוגע בספיגת הברזל.

פירות וירקות

  • עשירים בוויטמינים ובמינרלים מכל הקבוצות החיוניים להתפתחותו התקינה של עובר. כמו כן פירות וירקות על קליפותיהם, עשירים בסיבים תזונתיים שעוזרים למניעת עצירות ולנרמול רמות הסוכר והשומנים בדם
  • מומלץ לצרוך 4-3 מנות פרי ליום, ו-6-5 מנות ירק ליום
  • מומלץ לצרוך את הפירות וירקות בצורתם הטבעית ולא במיצים.

שומנים

  • שומנים חשובים להתפתחות תקינה של מערכת העצבים, לספיגת ויטמינים ולסינתזה של הורמונים רבים.
  • ישנם כמה סוגים של שומנים:
    • שומנים בלתי רוויים- נמצאים ב: אבוקדו, טחינה, זיתים, אגוזים וזרעים שונים, שמן זית וקנולה. מזונות אלו תורמים לאיזון רמות הכולסטרול בדם, אך יחד עם היותם בעלי השפעה חיובית על הבריאות הם עתירי קלוריות, לכן יש לצרוך אותם באופן מבוקר
    • שומנים רוויים - נמצאים בסוגי בשר שמן, בבשרים מעובדים כגון נקניקים, נקניקיות והמבורגרים, בשמנת, בקצפת, בחמאה ובגבינות בתכולה של יותר מ-5% שומן.
    • שומנים אלו מעלים את רמות הטריגליצרידים והכולסטרול ולכן מומלץ להימנע מצריכתם
    • שומני טראנס - נמצאים במרגרינה ובמוצריה,כמו: בורקסים, מלאווח, ג'חנון ומאפים אחרים על בסיס מרגרינה ובצקי עלים. אלו מעלים את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים במידה משמעותית ולכן מומלץ להימנע מצריכתם.

פחמימות

  • מספקות את האנרגיה הזמינה לפעולות הגוף ומתחלקות לשתי קבוצות עיקריות - פשוטות ומורכבות.
  • פחמימות פשוטות - כל סוגי הסוכרים, ממתקים, שתייה ממותקת ומיצים. צריכה מופרזת של מזונות בקבוצה זו, עלולה לגרום לעלייה מופרזת במשקל בהירון.בגלל היותם עתירי קלוריות
  • פחמימות מורכבות - עמילנים- מוצרי המאפה מקמחים שונים, פסטה ומוצריה ודגנים כמו: אורז, תירס, כוסמת, גריסים וחיטה. מומלץ להעדיף דגנים מלאים, כמו: אורז מלא, שיבולת שועל, כוסמת, גריסים, חיטה, בורגול וקינואה - העשירים יותר במינרלים בוויטמינים ובסיבים תזונתיים.

שתייה

  • יש להקפיד על שתייה של כמות מים מספקת למניעת התייבשות, להקטין את הסיכויים לצירים מוקדמים ולמנוע עצירות
  • מומלץ להמעיט בשתיית משקאות עתירי קלוריות כגון: מיצים, תרכיזים, מוגזים ממותקים ומים בטעמים. צריכה של משקאות אלו על בסיס קבוע עלולה לגרום לעלייה מופרזת במשקל.

קפאין

יש להגביל צריכה של מזונות או של משקאות המכילים קפאין - שלוש מנות ביום לכל היותר בתקופת ההריון.

אלכוהול

מומלץ להימנע לחלוטין מצריכת אלכוהול בתקופת ההריון.

ממתיקים מלאכותיים

  • מגוון רחב של מוצרים דיאטיים מכילים ממתיקים מלאכותיים שונים.
  • בזמן ההריון, יש להימנע ממוצרים המכילים את אחד מהרכיבים הבאים: ציקלאמט, סכרין וסטיביה
  • מוצרים המכילים אספרטיים, אסולפאם K וסוכרלוז מאושרים לשימוש, אך מומלץ להמעיט בצריכתם.

עלייה במשקל בהריון

  • עלייה במשקל במהלך ההריון חשובה להתקדמות תקינה של ההריון ולהתפתחותו של העובר
  • שמירה על כללי תזונה נכונה חיוניים על מנת להשיג עלייה תקינה במשקל:
    • אישה שהחלה את ההריון במשקל תקין: 16-11.5 ק"ג
    • אישה שהחלה את ההריון בתת משקל: 18-12.5 ק"ג
    • אישה שהחלה את ההריון במשקל עודף: 11.5-7 ק"ג.

תוספי תזונה בהריון

  • חומצה פולית - מומלץ ליטול 400 מ"ג מדי יום,ש לושה חודשים לפני ההריון ובמשך כל ההריון
  • תוסף ברזל - יש ליטול 100 מ"ג מהשבוע התשיעי להריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה. ניתן ליטול תוסף משולב של ברזל וחומצה פולית
  • תוספים נוספים כגון אומגה 3 או מולטי וויטמין.

בטיחות המזון

  • לבטיחות מיקרוביאלית של המזון, יש להקפיד לצרוך מזונות מבושלים היטב
  • יש לשטוף היטב פירות וירקות לפני השימוש
  • אין לצרוך בשרים או דגים נאים במידת בישול שלהם לא מספיקה
  • יש לצרוך מוצרי חלב העשויים אך ורק מחלב מפוסטר.