יחידות ומחלקות

תזונה וסוכרת

המלצות היחידה לתזונה ודיאטה בנושאי תזונה וסוכרת

יעוץ תזונה

היחידה לתזונה ודיאטה

כשהסוכר יורד - טיפול בהיפוגליקמיה בסוכרת

היפוגליקמיה היא מצב שבו רמת הסוכר בדם יורדת מתחת לרמה התקינה לגוף. (כ-70 מ”ג/ד”ל). הסימנים: רעד, רעב, סחרחורת, זיעה קרה, דפיקות לב, בילבול וטשטוש העלול להגיע לאיבוד הכרה.
הגורמים למצב זה: נטילת כמות גדולה מידי של אינסולין או של תרופות המעודדות הפרשת
אינסולין, ארוחות לא מסודרות, דילוג על ארוחות, צריכה של כמות פחמימות קטנה ביחס לכמות אינסולין או תרופות ופעילות גופנית נמרצת ללא התאמת כמות האינסולין או תוספת פחמימות.

טיפול מיידי:

  • יש להפסיק כל פעילות
  • אם נמצאים עם אנשים יש לספר להם איך מרגישים
  • לבדוק רמת הסוכר אם הדבר אפשרי
  • לשתות משקה המכיל 15 גרם סוכר כמו: 1/2 כוס מיץ טבעי או 3/4 כוס משקה מתוק או בקבוק של 15 גרם גלוקוז או 6 טבליות גלוקוז של 2.5 גרם ולהמתן כ-15 דקות.
  • לבדוק את רמת הסוכר
  • אם רמת הסוכר עלתה, לאכול 15 גרם פחמימות מורכבות כמו: פרוסה אחת, שני קרקריםשתי 2 מציות , 1/2 כוס בייגלה.
  • אם רמת הסוכר לא עלתה, לשתות שוב משקה המכיל 15 גרם סוכר
  • לשבת כ-15 דקות עד שמרגישים טוב. אם ההרגשה אינה משתפרת לאכול עוד מנה
  • אם לא בטוחים לגבי ההרגשה, לבדוק שוב את רמת הסוכר
  • לא כדאי להשתמש במזונות המכילים פחמימות ושומנים כמו: שוקולד,עוגות וגלידה הנספגים לאט בדם ומעבים את עליית הסוכר
  • מומלץ להחזיק תמיד:
    • משקה המכיל סוכר
    • מזון נוסף המכיל פחמימות
    • גלוקומטר.


כשהסוכר עולה - טיפול בהיפרגליקמיה בסוכרת

סוכרת היא מחלה כרונית נפוצה ביותר. מחקרים מראים כי ככול שמאזנים את רמת הסוכר כך יורד הסיכון לסיבוכי סוכרת. האיזון דורש ניתור של רמות סוכר, התאמת טיפול תרופתי, פעילות גופנית ותזונה מתאימה.

כיצד לאזן את רמות הסוכר באמצעות דיאטה?

לפחמימות ההשפעה הגדולה ביותר על רמות הסוכר. הן מצויות במזונות כגון: לחם, פסטה, דגניים, קטניות, תפוחי אדמה, תירס, אפונה, אורז, פירות, דגני בוקר, חלב ותוצרת חלב, מאפים שונים, חטיפים שונים, סוכר, דבש, ריבות, ממתקים, ומשקאות ממותקים.
בזמן הארוחה חשוב לזהות את המזונות המכילים פחמימות, להעריך את גודל המנות שמתכננים
לאכול ולחשב את כמות הפחמימות שבהם. כשסופרים פחממות, אפשר להוסיף תרופות/אינסולין קצרי טווח בארוחות בהתאם להנחיות שקיבל.

  • להכין מנות של פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך שהשפעתם על רמות הסוכר מתונה, כמו פסטה מחיטת דורום, דגניים מלאים, קטניות ושיבולת שועל
  • לאכול ארוחות מאוזנות ומגוונות הכוללת את כל קבוצות המזון
  • לצמצם אכילה של מזונות העשירים בסוכר כמו ממתקים, קינוחים ועוגות
  • להימנע ממזונות עשירים בכולסטרול, בשומנים רווים ובחומצות שומן טראנס
  • לצמצם שתייה של אלכוהול. אם בכל זאת שותים - לשתותבזמן ארוחה ולא על קיבה ריקה כדי
  • למנוע היפוגליקמיה - ירידת סוכר
  • במצב של עודף משקל - מומלץ לאכול כמויות מתאימות לירידה ולשמירה על המשקל
  • להקפיד על שתייה מרובה ללא סוכר ו/או עם ממתיק מלאכותי
  • להקפיד על פעילות גופנית תוך ניתור רמות הסוכר כדי למנוע עלייה או ירידה של רמות סוכר.

 

סופרים פחמימות

הפחמימות שבמזון הן המשפיעות העיקריות על רמת הסוכר לאחר הארוחה, ולכן זיהוי מזונות המכילים פחמימות, הערכת כמות הפחמימות הנאכלת בארוחה ומתן טיפול מתאים של תרופות או אינסולין יכולים לאזן את רמות הסוכר טוב יותר. השיטה מתאימה לסוכרתיים המטופלים באינסולין או בתרופות קצרות טווח.

היכן מצויות הפחמימות ובאיזו כמות?

  • יש לקרוא את הסימון התזונתי שעל אריזות המזון שאוכלים ולחפש את המונח פחמימות. בדרך כלל הסימון הוא ל-100 גרם מזון או למנה, ולכן יש לחשב את כמות הפחמימות במנה שאוכלים
  • להערכת כמות הפחמימות לפי גודל המנה, נהוג לחלק את המזונות המכילים פחמימות לפי מנות המכילות 15 גרם פחמימות:
    • בקבוצת הלחם: בפרוסה, בשתי פרוסות של לחם קל, ב-1/3 פיתה, ב- 1/2 לחמניה וב-1/2 כוס אורז מבושל, של תפוחי אדמה, של דגנים או של קטניות
    • בקבוצת הפירות: בפרי אחד בינוני מכל סוג
    • בקבוצת החלב: בגבינות לבנות, צהובות, קשות יש מעט פחמימות, אבל כוס חלב מכילה 15 גרם פחמימות. במוצרי חלב ניגר - יוגורט, מעדנים, מעדני דיאט יש להקפיד לקרוא את הסימון התזונתי
    • בקבוצת הירקות: ירק אחד או כוס ירקות חתוכים מכילים 5 גרם פחמימות
    • בשומנים ובחלבונים: שמן, מיונז, זיתים, טחינה, ביצים, בשרים, דגים אין מכילים פחמימות אך מזונות אלה מכילים שומנים המשפיעים על מהירות ספיגת הפחמימות
  • יש להתייעץ עם רופא ודיאטנית לגבי כמות האינסולין או התרופות הדרושה לכם ל-15 גרם פחמימות שאוכלים
  • יש לחשב את כמות הפחמימות בארוחות כדי להתאים את כמות האינסולין או התרופות הדרושים לארוחה
  • יש לבדוק את רמת הסוכר לפני הארוחות ושעתיים אחריהן כדי לדעת אם כמות האינסולין או התרופות התאימה לכמות הפחמימות שנאכלו.

שיטת ספירת הפחמימות היא שיטה נוחה לשמירה על רמות סוכר מאוזנות ומאפשרת חופש וגיוון בבחירת המזונות אך צריך ללמוד ולתרגל אותה. מומלץ לפנות לדיאטנית קלינית מומחית לסוכרת לייעוץ ולהתאמה אישית של התפריט.

כל מה שצריך לדעת על ממתיקים

סוכרים מוסיפים טעם והנאה לאכילה, אבל כאשר צריכתם מוגבלת עקב סוכרת והשמנה, אפשר להשתמש בממתיקים חלופיים.

  • ממתיקים בעלי ערך קלורי

    סוכר לבן (סוכרוז), פרוקטוז, מלטוז, דקסטרוז, מולסה, סוכר חום, קנה סוכר, דבש, סירופ מייפל וסירופ תירס - כולם פחמימות ומכילים קלוריות - 4 קלוריות לגרם. אפשר לצרוך  בכמות מופחתת ומתוכננת במסגרת התפריט האישי.
  • ממתיקים מופחתי קלוריות

    סוכרים כוהליים - איזומלט, סורביטול, מלטיטול, מניטול, לקטיטול, אריתריטול וקסיליטול. ממתיקים אלה הם כוהלי פחמימות בעלי ערך קלורי , אם כי ערכם הקלורי נמוך בהשוואה לסוכר לבן. הם נספגים לאט ועלולים לגרום להפרעות במערכת העיכול
  • ממתיקים ללא ערך קלורי

    סכרין, אספרטיים, ציקלמט, אסולפם K וסוכרלוז. מתיקותם רבה מאוד ועל כן דרושות כמויות קטנות מאוד לשימוש ולמרביתם נקבעה רמת צריכה מירבית המותרת למשקל גוף. סוכרים אלה אינם משפיעים כלל על רמת הסוכר והם מופיעים במוצרים המסומנים במונח “דיאט”. יש לקרוא את הסימון התזונתי ולבחור במזונות המתאימים.

שבתות וחגים עם סוכרת

סוכרת היא מחלה כרונית נפוצה ביותר. תרופות, פעילות ותזונה הן הבסיס לטיפול בסוכרת. בשבתות ובחגים, כשיושבים בארוחות רבות ועמוסות מאכלים הגורמים לחוסר איזון ברמות הסוכר ועלייה במשקל, כדאי לשים לב לטיפים הבאים :

  • המלצות תזונתיות ליום יום מתאימות גם בשבתות וחגים
  • בזמן הקניה, יש את תויות המזון ולבחור במזונות דלים או ללא/ סוכר
  • מומלץ לבחור במתכונים דיאטטיים ולהעדיף בישול, אידוי, אפייה וצלייה של המזונות במקום לטגנם
  • להכין קינוחים דיאטטיים ולהימנע מאכילת קינוחים עשירים בסוכר ובקלוריות
    הכינו מנות של פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך, שהשפעתן על רמות הסוכר מתונה, כמו תירס ופסטה
  • להעשיר את הארוחות בירקות מבושלים ובסלטי ירקות
  • לפחמימות ההשפעה הגדולה ביותר על רמות הסוכר לאחר האוכל, ולכן מומלץ להגיש לצלחת לצלחת מנות מוגדרות של מזון, לזהות את הפחמימות, ולהעריך את כמות הפחמימות במזונות  אכלו ממאכלי החג המסורתיים בכמויות קטנות או רק בכמות הדרושה לברכה
  • יש לחשב את כמות הפחמימות וההתאים אליה את הטיפול התרופתי
  • ניתן להוסיף תרופות או אינסולין קצרי טווח בארוחות בהתאם לכמות הפחמימות
  • להקפיד על שתיה מרובה ללא סוכר
  • להקפיד על פעילות גופנית גם בתקופת החגים.